صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

پنجشنبه ۳۱ فروردين ۱۴۰۲ - 2023 April 20
کد خبر: ۲۸۶۳۶
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۹ - ۲۶ مهر ۱۳۹۵
تعداد نظرات: ۱ نظر
صادق زیباکلام در گفت‌و‌گو با رویداد۲۴:

حتما نشانه‌ دخالت نظامیان در سیاست وجود داشت که رهبری آنها را منع کرد

نظامیان به معنی واقعی مسئله ابلاغی سیاست های کلی انتخابات را به ذهن بسپارند و در امور سیاسی به خصوص انتخابات دخالت به عمل نیاورند و ازموضع گیری وجانبداری از نامزد یا کاندیدا خاصی بپرهیزند.
رویداد۲۴صادق زیباکلام گفت: به نظر می‎رسد مقام رهبری بدون قائل شدن هیچ استثنایی مجدد بر این اصل تاکید کردند تا نظامیان به معنی واقعی مسئله فوق را به ذهن بسپارند و در امور سیاسی به خصوص انتخابات دخالت به عمل نیاورند و ازموضع گیری وجانبداری از نامزد یا کاندیداها  بپرهیزند. زیرا همانطور که نیروی سیاسی نمی‌تواند فرماندهی نظامی را بر عهده بگیرد یک فرد نظامی هم در کش و قوس‌های سیاسی از توانایی‌های لازم بی‌بهره است. 


مقام رهبری در اجرای بند یک اصل ۱۱۰ قانون اساسی سیاست‎های کلی «انتخابات» را که پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام تعیین شده بود را ابلاغ کردند. 

ازموارد مهمی که در این اصل قانون اساسی مورد توجه فرار گرفته است، ممنوعیت ورود نیروهای مسلح، قوای سه‌گانه اعم از وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های تابعه آن‌ها، دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی، سازمان‌ها، نهاد‌ها و شرکت‌های دولتی و نهادهای عمومی در دسته‌بندی‌های سیاسی، جناحی انتخاباتی و جانبداری از داوطلبان است. 

ممنوع شدن ورود نظامیان به رقابت‌های سیاسی و جناحی، مسالهٔ تازه‎ایی نیست. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به صراحت ورود نیروهای مسلح به گروه‌های سیاسی را ممنوع اعلام کرده است. بر پایهٔ مادهٔ ۲۴ قانون انتخابات ریاست جمهوری و مادهٔ ۱۶ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی همهٔ نیروهای نظامی و انتظامی حق دخالت در امور انتخابات اعم از امور اجرایی و نظارت را ندارند. 

افزون بر این، ماده ی۴۰ قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح نیز تصریح می‌کند که «مداخله، شرکت یا فعالیت کارکنان نیروهای مسلح در دسته بندی‌ها، مناقشه‌های سیاسی و تبلیغات انتخاباتی ممنوع بوده و جرم تلقی می‌شود و مرتکبین به ۶ ماه تا سه سال حبس محکوم می‌گردند.» مادهٔ ٢٩ قانون ارتش، مادهٔ ۱۶ قانون استخدامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و مادهٔ ۴۷ اساسنامه سپاه پاسداران نیز بر این ممنوعیت تاکید می‌کند. 

 امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی نیز همواره نیروهای مسلح را از دخالت در سیاست منع می‌کرد. ایشان در جایی براین نکته تاکید داشتند: «اصل وارد شدن در حزب برای ارتش، برای سپاه پاسداران، برای قوای نظامی و انتظامی جایز نیست، به فساد می‌کشد این‌ها را و من عرض می‌کنم کسانی که در رأس ارتش هستند و کسانی که در رأس سپاه پاسداران هستند، موظف هستند که ارتش را و سپاه را و سایر قوای مسلح را از احزاب کنار بزنند.» امام در وصیتنامه خود نیز نوشته است: «وصیت اکید من به قوای مسلح آن است که‌‌ همان طور که از مقررات نظام، عدم دخول نظامی در احزاب و گروه‌ها و جبهه‌ها است، به آن عمل نمایند و قوای مسلح مطلقاً، چه نظامی و انتظامی و پاسدار و بسیج و غیر این‌ها، در هیچ حزب و گروهی وارد نشده و خود را از بازی‌های سیاسی دور نگه دارند.» 

مقام رهبری نیز چند ماه پیش در دیدار با فرماندهان و کارکنان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی فرموده بودند: «لزومی ندارد سپاه در عرصه سیاسی پاسداری کند اما باید سیاست را بشناسد.» 

با درنظر گرفتن این قوانین و سفارش‌های صورت گرفته این سوال پیش می‌آید ضرورت اینکه باز هم مقام رهبری بر این نکته تاکید کردند چه بوده است. 

صادق زیبا کلام، استاد دانشگاه در این رابطه به رویداد۲۴ گفت: در انتخابات سال‌های گذشته برخی از قوای مسلح آن طور که باید و شاید این دستورالعمل و قانون را به درستی اجرا نکردند و برای خود استثنائاتی قائل شدند. این داستان به قدری پیش رفت تا اینکه برخی نظامیان مطرح کردند که وظیفه حفظ و حراست از نظام و انقلاب را برعهده آنان است بنابراین و بر همین اصل خود را موظف به رعایت این دستوالعمل و قوانین نمی‌دانستند. 

وی در ادامه اضافه کرد: بر همین اساس به نظر می‎رسد مقام رهبری بدون قائل شدن هیچ استثنایی مجدد بر این اصل تاکید کردند تا نظامیان به معنی واقعی مسئله فوق را به ذهن بسپارند و در امور سیاسی به خصوص انتخابات دخالت به عمل نیاورند و  از موضع گیری و جانبداری از نامزد یا کاندیداها بپرهیزند. زیرا همانطور که نیروی سیاسی نمی‌تواند فرماندهی نظامی را بر عهده بگیرد یک فرد نظامی هم در کش و قوس‌های سیاسی از توانایی‌های لازم بی‌بهره است. 

زیبا کلام درباره مستندات خود درباره دخالت نظامیان در امور سیاسی ابراز کرد: بالا‌ترین مستندی که در این خصوص در دست دارم و می‌توان به آن اشاره کرد تاکید رهبری در همین ابلاغ سیاست‌های کلی اتنخابات کشور بر موضوع مورد اشاره است زیرا مسئله فوق چنین معنا می‌دهد که به طور حتم نشانه‌هایی در این رابطه وجود داشته که مورد توجه مقام رهبری قرار گرفته است.
 
این استاد دانشگاه در ادامه افزود: در گذشته شاهد رفتارهایی از این دست در برخی نهاد‌ها بوده‌ایم که متاسفانه در حوزه‌های رای گیری یا در سخنرانی‌ها خود حداقل به صورت غیر مستقیم از فرد یا افرادی یا حتی نوع بینش یک طیف خاص جانبداری می‌کردند. حتی در موارد پیش آمده که نام نامزد مورد نظر خود را از تریبون‌هایی که در اختیار داشتند مطرح می‌کردند و رسما حمایتشان را از او با این روش به گوش مخاطبان خود می‌رساندند. 

وی در ادامه تاکید کرد: در چنین فضایی طبیعی است که اگر ارگان‌های وابسته به نیروهای مسلح اعلامیه صادر کنند و در آن شرکت در انتخابات را به گوش مردم برسانند از آنجا که پیش از این مطرح شده بود از کدام یک از نامزد یا طیف سیاسی در کشور حمایت خواهند کرد بنابراین کار ارسال پیام خود را به سادگی انجام داده‌اند. 

زیبا کلام در پایان مطرح کرد: بهتر آن است تا نظامیان به این گفته مقام رهبری گوش فرا دهند و به آنچه توصیه شده، عمل کنند.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
حسن زوار
۱۱:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۸
که خواهیم دید که عمل نخواهند کرد
نظرات شما