رویداد۲۴ بیش از ده روز از اعتراض کشاورزان به بی آبی در اصفهان میگذرد و روز گذشته اعتراضات مردمی وارد فاز جدیدی شد. علاوه بر کشاورزان دیگر اقشار و اصناف و مردم عادی نیز به خیل معترضان پیوستند و جمعیت کثیری از معترضان با سر دادن شعارهای اعتراضی خواستار حل مشکل بیآبی در این استان شدند.
در چندروز گذشته جمعی از کشاورزان اصفهانی که خواهان تامین حقابه کشت پاییزه خود هستند، کف رودخانه خشک زاینده رود چادر زدند و با روشن کردن آتش در این رودخانه، نسبت به خشکی این رودخانه و عدم احقاق حقوقشان اعتراض کردند. معترضان همچنین خواهان جاری شدن دائمی این رودخانه شدند و از مسئولان درخواست کردند هر چه سریعتر مشکلات آب استان اصفهان را حل کنند.
مردم و کشاورزان پلاکاردهایی در دست داشتند که روی این پلاکاردها نوشته شده بود زاینده رود من کو؟ تصاویر و فیلمهای منتشر شده از حضور قابل توجه معترضان از اقشار مختلف خبر میدهند.
بیشتربخوانید: اعتراضات خوزستان، آزمون زودهنگام رئیسی/ چرا راهحلهای کوتاه مدت پاسخگوی بحران آب در خوزستان نیست؟
حسین یزدی فعال رسانهای در اصفهان به رویداد۲۴ میگوید: دولت همیشه به کشاورزان به دلیل کمآبی خسارت پرداخت میکرد و حالا به دلیل افزایش تورم و بحران اقتصادی، پولی که به عنوان خسارت به کشاورزان پرداخت میشود، بسیار ناچیز است.
او میگوید: در زمان ریاست جمهوری احمدی نژاد، مدیریت زاینده رود را به استان چهارمحال و بختیاری دادند؛ آب در منطقه چهارمحال زیاد شد و این آب عمدتا صرف کاشت درختهای مانند بادام میشود. در زمان ریاست جمهوری خاتمی یک لوله از سرچشمه کوههای چهارمحال به اصفهان کشیدن و از استان اصفهان آب را به یزد ارسال کردند.
یزدی با بیان اینکه بیش از ۲۰ سال است که رودخانه را به دلیل سیاستهای مدیریتی دوران احمدی نژاد خشکاندهاند، گفت: کشاورزان غرب و شرق استان ضرر کردهاند و در شرایط فعلی نیز دولت به دلیل تورم و شرایط اقتصادی پول ندارد. در دیداری که رئیسی با نمایندههای استان داشت، نمایندهها گفته بودند که مبلغ خسارت را افزایش دهید؛ اما در جواب گفته بودند هزینهتراشی نکنید. خب کشاورزان در این وضعیت چگونه گذران زندگی کنند و چگونه امرار معاش کنند؟
وی ادامه میدهد: رودخانه زاینده رود برای مردم همواره نقش اساسی و مهم داشته است. مردم اصفهان حس متفاوتی به این رود دارند، هر زمان که غمگین بودند، شاد یا عاشق بودند به کنار این رود آمدهاند و حالا این رود ۲۰ سال است که خشک شده است. چرا کارخانجات فولادسازی که نیاز به آب فراوانی دارد را روز به روز در استان توسعه میدهند؟ چرا این کارخانجات را مانند همه جای دنیا به شهرهای کنار دریا نمیبرند؟ خشک شدن زاینده رود شهریت اصفهان را از بین برده و باعث غم و افسردگی مردم استان شده است. متاسفانه اصفهان مسئولی ندارد که از حقوقش دفاع کند.
یکی از فراکسیونهای مجلس فراکسیون زاگرسنشینان است که مخالف انتقال آب هستند که مخالف انتقال آب هستند. آنها معتقدند این طرحها کارشناسی نشده است. اما از سوی دیگر معترضان اصفهانی معتقدند که این مخالفتها بر مبنای مسائل قومیتی است و میگویند بسیاری از افرادی که در اصفهان مشغول به کار هستند، بختیاری هستند.
یکی دیگر از حاضران در این اعتراضات نیز میگوید: چه زمانی زاینده رود قرار است پر آب شود و این مشکل حل شود؟ عدهای حاضر هستند که آب را هدر بدهند، ولی اجازه ندهند لوله زده شود و آب به اصفهان برسد.
وی میگوید: وزرای نیرو هم وقتی به استان میآیند مشکلی را حل نمیکند و اگر فکری به حال این وضعیت نشود، آرام آرام مسائل قومیتی تاثیر خود را خواهد گذاشت.
یکی دیگر از معترضان میگوید که معترضین چادرهایشان همچنان پا برجاست و میخواهند که وعدههای مسئولین عملی شود. مردم تا احیای زنده رود همچنان معترض خواهند بود. خشک شدن زاینده رود اکوسیستم منطقه را هم تحت تاثیر قرار داده است. در کنار کمآبی و خشکی زاینده رود، مسئله فرونشستها نیز اهمیت زیادی دارد. تمامی آثار تاریخی استان تخریب شده است و یک روز چشم باز میکنیم و میبینیم که همه استان به همراه آثار تاریخی تخریب شدهاند. همچنین باید منتظر زلزله خاموش هم باشیم. واقعا هیچ مدیری نیست که به فکر حل این موضوع باشد؟
طی چند روز گذشته و همزمان با بالا گرفتن اعتراضات در اصفهان، مقامهای مختلف نسبت به آنچه در این استان می گذرد اظهار نظر کرده و وعدههایی را در این باره مطرح کردند. سیدرضا مرتضوی استاندار اصفهان از اختصاص ۳۸۰۰ میلیارد تومان برای حل مشکلات کشاورزان و توسعه طرحهای آبی اصفهان خبر داد و گفت که مقرر شده مبلغ ۱۵۰۰ میلیارد تومان از طریق صنایع، تامین و در صندوق سازگاری با کمآبی به جهاد کشاورزی تحویل شود تا بین حقابهداران تقسیم شود.
احیای زاینده رود بخش دیگر وعدههای استاندار در ارتباط با اصفهان بود. وی درباره رودخانه زاینده رود نیز گفت که قرار است جلساتی با حضور مسئولان زیربط در این باره برگزار شود.
معاون اول رئیس جمهور نیز روز گذشته به مشکلات و اعتراضات اصفهان ورود کرد و به وزرای نیرو و کشاورزی برای حل مشکل آب زایندهرود دستور ویژهای صادر کرد. معاون اول ابراهیم رئیسی گفته دولت سیزدهم با جدیت در تلاش است تا مشکل زاینده رود را به هر نحو ممکن حل کند.
اگرچه این برای اولین بار نیست وعده ها و دستورهایی برای حل مشکلات مردم اصفهان مطرح میشود اما با توجه به اینکه چند ماهی از روی کار آمدن دولت سیزدهم نمیگذرد باید دید آیا در این دولت رویکرد متفاوتی نسبت به مشکلات مردم اتخاذ میشود یا نه.
تمام این کلمات در واکنش به سخنان پر در و گهر شما بوده.وقتی هم میگم بیسوادی نگو نه.ولایت یعنی شهرستان.که بهت برخورده.