رویداد۲۴ آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز (چهارشنبه) گزارش جدیدی درباره فعالیتها و برنامه هستهای ایران منتشر کرد.
آژانس اتمی در این گزارش با بیان اینکه ایران ذخایر اورانیوم غنیشده خود با خلوص بالا را افزایش داده است، نوشت: «ذخایر ایران شامل حدود ۱۱۳.۸ کیلوگرم اورانیوم غنیشده به شکل ترکیب UF۶ با خلوص تا ۲۰ درصد بعلاوه ۳۴.۲ کیلوگرم اورانیوم غنیشده با خلوص تا ۲۰ درصد در قالب سایر ترکیبات است».
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، آژانس با تکرار اتهامزنیهای بیاساس علیه جمهوری اسلامی ایران، ادعا کرد: «ایران همچنان به نقض بسیاری از محدودیتهای توافق هستهای از جمله سطح غنیسازی اورانیوم و ذخایر اورانیوم غنیشده خود ادامه میدهد».
بر اساس این گزارش، آژانس اتمی در ادامه ادعاهای خود به سایت تِسا در کرج نیز اشاره کرده و افزود: «آژانس قادر به نصب دوربینهای جایگزین در این کارگاه یا بررسی اینکه آیا تولید لولههای روتور سانتریفیوژ و زیرین در آن از سر گرفته شده است یا خیر، نیست».
در این گزارش آژانس نیز ادعا شده که بازرسان آن در ایران همچنان «در معرض بازرسیهای فیزیکی شدید توسط مقامات امنیتی در تاسیسات هستهای ایران قرار دارند».
آژانس اتمی درباره سانتریفیوژهای آیآر-۶ در تأسیسات فردو اظهار داشت: «۱۶۶ سانتریفیوژ IR-۶ با سابهِدِرهای اصلاح نشده در آبشار نصب شد و یک سیلندر حاوی UF۶ غنی شده به میزان U-۲۳۵ دو درصد، برای اهداف غیرفعال سازی متصل شد (که در آنجا دنبالهها و محصول دوباره با هم ترکیب میشوند)».
خبرگزاری «آسوشیتدپرس» نیز در خبری، این گزارش سه ماهه آژانس اتمی را «محرمانه» توصیف کرده و نوشت که آژانس به کشورهای عضو اعلام کرده تخمین زده میشود ایران ۱۷.۷ کیلوگرم (۳۹ پوند) اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد خلوص شکافتپذیر داشته باشد که در مقایسه با ماه آگوست تقریباً ۸ کیلوگرم افزایش داشته است
ادعاهای آژانس در حالی است که به گفته مقامهای ایرانی، «رافائل گروسی» مدیرکل این سازمان بینالمللی، بهمنظور همکارهای فنی بین ایران و آژانس، دوشنبه آینده (اول آذر ماه) به تهران سفر خواهد کرد.
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هستهای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است. ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند، اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
اخیراً رهبری در جلسهای تأکید کردند آمریکاییها خواستن گنجاندن بندی در توافق هستهای برجام برای ملزم کردن ایران به گفتگو بر سر مسائل موشکی و منطقهای هستند.
رهبر انقلاب اسلامی در آخرین دیدار با دولت دوازدهم خاطرنشان کردند: «آمریکاییها در زبان و وعده میگویند تحریمها را بر میداریم، اما تحریمها را برنداشتند و برنمیدارند، ضمن آنکه شرط هم میگذارند و میگویند که باید در همین توافق جملهای بگنجانید که بعداً درباره برخی موضوعات صحبت شود و گرنه توافقی نخواهیم داشت.»
آیتالله خامنهای گفتند: «آنها میخواهند با گذاشتن این جمله، بهانهای برای دخالتهای بعدی خود درباره اصل برجام و مسائل موشکی و منطقهای فراهم کنند و اگر ایران حاضر به بحث درباره آنها نشود بگویند توافق را نقض کردهاید و توافق، بیتوافق.»
جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده با توجه به اینکه آمریکا طرفی بوده که توافق را نقض کرده این واشنگتن است که باید با رفع تحریمها به توافق بازگردد و لازم است اجرای تعهدات آمریکا مورد راستیآزمایی قرار گیرد. تهران البته تأکید کرده اصرار یا عجلهای برای بازگشت آمریکا به توافق ندارد.