صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

سه‌شنبه ۱۵ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 06
کد خبر: ۲۸۷۴۶۸
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۶ - ۲۸ آبان ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۱ نظر
کارشناس مسائل بین‌الملل:

هدف سفر گروسی زمینه‌سازی مذاکرات ۸ آذر است

کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: سفر مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بخشی از یک دیپلماسی عمومی است برای اینکه فضای روانی را به شکلی فراهم کند که طرفین با رویکرد مثبتی مذاکرات هسته‌ای ۸ آذر ماه در وین را شروع کنند.

رویداد۲۴ حشمت‌الله فلاحت‌پیشه درباره روند مذاکرات برای رفع تحریم‌ها خاطرنشان کرد: با خروج دونالد ترامپ رییس جمهوری سابق آمریکا از برجام، دوران سیاهی از تحریم و تقابل با ایران شکل گرفت که در دوران جو بایدن رییس جمهوری فعلی تا حدی به سمت خاکستری شدن رفت.

وی با اشاره به آغاز مذاکرات وین در ۸ آذر ماه گفت: لازم است طرف آمریکایی برای اثبات حسن نیت، بخشی از تحریم‌ها را تعدیل کند و حداقل تحریم‌های ناشی از فشار حداکثری ترامپ را با جدیت کمتری دنبال کند تا فضای مساعدتری برای مذاکره شکل بگیرد.

رییس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: آمریکا نباید انتظار داشته باشد که تا ۸ آذر، ایران در برنامه‌ها و پیشرفت‌هایی که در چند گام و در قالب «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران» برداشته، پسرفتی ایجاد کند، ولی به هر حال، برداشته شدن هر اقدام اعتمادسازی به پیشرفت مذاکرات کمک می‌کند.

وی درباره سفر هفته آینده رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران گفت: طرف ایرانی می‌خواهد حسن نیت خود را نشان دهد و حضور گروسی نشان می‌دهد که ایران به مذاکرلت برای رفع تحریم‌ها خوش‌بین است و انتظار می‌رود با آمدن گروسی عملا اختلافات ایران و آژانس تا حدی تعدیل شود.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی با بیان اینکه تعدیل اختلافات بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی به این معنا نیست که ایران برنامه‌های گذشته خود را به عقب برگرداند، افزود: من معتقدم که سفر گروسی بیشتر بخشی از یک دیپلماسی عمومی است تا اینکه بخشی از یک دیپلماسی رسمی باشد. در واقع بیشتر هدف سفر گروسی این است که فضای روانی را فراهم کند برای اینکه طرفین با رویکرد مثبتی مذاکرات ۸ آذر را شروع کنند.


بیشتر بخوانید: دولت رئیسی با چه استراتژی وارد مذاکرات وین می‌شود؟


فلاحت پیشه با اشاره به این موضوع که افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده ایران، اعم از ۲۰ درصد و فراتر از آن، پیش از این اعلام شده بود، گفت: این موضوع چیز جدیدی نیست که به مذاکرات شوک وارد کند و قبلا شوک خود را وارد کرده است.

وی در عین حال درباره فرسایشی شدن مذاکرات هشدار داد و آنرا به نفع طرف‌های ثالث مثل رژیم صهیونیستی دانست و گفت: به طور طبیعی، عوامل مخل در مذاکرات به میزانی که مذاکرات فرسایشی شود، فعال خواهند شد.

این کارشناس مسائل راهبردی، رویکرد تهاجمی ایران در مذاکرات را ناشی از برخورد تقابلی و تهاجمی طرف آمریکایی ارزیابی کرد و گفت: مقصر این شرایط شخص بایدن بود. بایدن باید برجام را به عنوان یکی از ده فرمان روز اول ریاست جمهوری طبق وعده انتخاباتی خود اعلام می‌کرد، اما این کار را انجام نداد بلکه در طول مذاکرات، سیاست فشار حداکثری ترامپ را روی میز گذاشت و به این سیاست ادامه داد.

فلاحت پیشه افزود: تداوم رویکرد فشار و تهدید در دوران بایدن باعث شد که ایرانی‌ها پشت چهره بایدن، ترامپ را ببینند. اکنون دوطرف نیازمند یک نگاه واقع‌بینانه هستند و حتما باید بدون فرسایشی شدن مذاکرات، توافق را صورت دهند.

این استاد دانشگاه یادآور شد: واقعیتی که وجود دارد این است که در نهایت، برجام یک توافقی است بر سر نه حد مطلوب بلکه حد مقدور؛ یعنی اینکه از یک طرف شروع تعلیق تحریم‌ها را داشته باشیم و از طرف دیگر طرف آمریکایی باید این واقعیت را بپذیرد که گام‌های چندگانه‌ای که ایران برای کاهش تعهدات با تأخیر برداشت به آسانی قابل بازگشت نیستند.

وی تاکید کرد: ایران فرصت مناسبی را در اختیار طرف‌های واسط در زمان ترامپ قرار دارد که برجام را حفظ کنند یا مانع بازگشت تحریم‌ها شوند و به همین دلیل، گام‌های کاهش تعهدات را با تاخیر برداشت. ایران حسن نیت خود را ثابت کرد، ولی باتوجه به اینکه برداشته شدن گام‌های کاهش تعهدات برای ایران بسیار پرهزینه بوده، به راحتی به گذشته برنمی گردد.

این نماینده سابق مجلس شورای اسلامی به اکسیده کردن ذخایر اورانیوم غنی شده ایران در چارچوب تعهدات برجامی اشاره کرد و گفت: ایرانی که ذخایر خودش را بعد از توافق برجام اکسیده کرد، ولی ترامپ در عوض برجام را پاره کرد، الان دوباره ذخایرش را به راحتی اکسیده نمی‌کند مگراینکه واقعاً یک توافق معناداری که حاکی از شکست تحریم‌ها باشد شکل بگیرد.

فلاحت پیشه گفت: در واقع رویکرد تهاجمی ایران بیشتر ناشی از برخورد طرف مقابل بود و ایرانی‌ها در طرف مقابل ترامپ را دیدند.

وی با بیان اینکه به هر حال ایران از تداوم تحریم‌ها آسیب می‌بیند، گفت: نباید به حدی مذاکرات فرسایشی شود که هم موضع‌گیری‌های طرفین رادیکال شود و هم نقش عوامل آشوب ساز مثل رژیم صهیونیستی در مذاکرات تقویت شود.

منبع: ایرنا
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
مردم
۱۳:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۲۸
در مذاکرات وین عدم تغییر مرزهای آذربایجان و ارمنستان لحاظ شود ...باید ترکها را دور زد
نظرات شما