رویداد۲۴ در هفته گذشته یکی از مهمترین اخبار اجتماعی عدم رای اعتماد مسعود فیاضی بود که پس از آن ابراهیم رئیسی رئیس جمهور، یوسف نوری را به عنوان سومین وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش به مجلس معرفی کرد که به نظر میرسد شانس زیادی هم برای تصدی وزارت آموزش و پرورش دارد. خبرها حاکی از روی خوش مجلس به پیشنهاد جدید دولت است؛ به طوری که معاون پارلمانی رئیسجمهور گفته: «براساس اطلاعات اولیه، اقبال به وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش چه از سوی فرهنگیان و چه از سوی نمایندگان قابل توجه بوده است.»
برخی نمایندگان هم اظهار کردهاند که نوری شانس بالایی برای کسب رای اعتماد دارد؛ از جمله سخنگوی کمیسیون کشاورزی که گفته: «نوری برنامههای خوبی برای تحول وزارت آموزش و پرورش دارد و رای اعتماد میگیرد.»
یوسف نوری در حالی به مجلس معرفی میشود که مانند بسیاری دیگر از مدیران دولت رئیسی، از سوابق و تحصیلات مرتبط با شغل خود بهرهمند نیست. نوری دکترای مدیریت گردشگری از دانشگاه علامه طباطبایی دارد و به همین دلیل عمده مقالات او در زمینه گردشگری است و چنانچه رزومه او نشان میدهد اگرچه در آموزش و پرورش حضور داشته، اما در این حوزه به عنوان یک متخصص و نیروی باتجربه حضور نداشته بنابراین به نظر میرسد برای پر کردن رزومه خود عباراتی آورده که همین نکته را نشالن میدهد. فرماندهی پایگاه بسیج و حضور در راهپیمایی اربعین و صعود به قله دماوند بخشی از رزومه نوری برای وزارت آموزش و پرورش عنوان شده است. اما موضوع این گزارش بررسی کارنامه اجرایی وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش در حوزه اقتصاد است که اتفاقا بسیار هم پربار است.
در بررسی کارنامه نوری به دهها سابقه اجرایی در هلدینگها و بنگاههای اقتصادی میرسیم و همین کارنامه هم نشان میدهد بیشتر از آنکه قرار باشد یک فرهنگی و آموزشی به کرسی وزارت آموزش و پرورش بنشیند، یک بیزنسمن به این وزارتخانه خواهد رفت.
براساس اطلاعات آگهی روزنامه رسمی یوسف نوری، رییس هیات مدیره شرکت عصر پویشگران همتا، نایب رییس شرکت پتروشیمی جهرم، نایب رییس شرکت مهد امید آرین و نایب رییس شرکت ترنم بهار آفرین بوده است. طبق آگهی روزنامه رسمی در همان کدپستی محل شرکت عصر پویشگران همتا یک شرکت دیگر هم وجود دارد که آن هم مثل شرکت قبلی منحل شده است؛ شرکت آرکا تجارت ایلیا.
نوری در مرداد ماه و بعد از استقرار دولت ابراهیم رییسی در میان این لیست تجاری یک سمت دیگری هم برای خود ثبت کرده؛ آنطور که در آگهی روزنامه رسمی ثبت شده، نوری از ۲۳ مرداد ماه همین امسال وارد فعالیت خیریهای هم شده و به همراه چند نفر دیگر انجمن حمایت از بیماران و بیمارستان آیت الله طالقانی را راه انداختهاند. از شرکای یوسف نوری در این موسسه خیریه، غلامرضا حیدری کرد زنگنه رئیس پیشین سازمان خصوصی است.
بیشتر بخوانید: مدیران جمهوری اسلامی و مجمع خیریهها/ یک سر و هزار سودای موسسات خیریه در کشور +اسناد
به گزارش رویداد۲۴ نوری از ۱۹ تیرماه سال ۹۲ تا تیرماه سال ۹۴ نایب رییس هیات مدیره شرکت ترنم بهار آفرین بوده؛ شرکتی که در تهیه و تامین تجهیزات مراکز درمانی و بیمارستانها فعال است.
بعد از آن یوسف نوری در سال ۹۴ رییس هیات مدیره شرکت عصر پویشگران همتا میشود؛ این شرکت هم در حوزه واردات کار میکند، اما جالب اینکه با حوزه فعالیت قبلی نوری متفاوت است. این شرکت طراحی و پیادهسازی سیستمهای مرتبط در حوزه برنامهریزی استراتژیک، ارزیابی عملکرد و هوش تجاری در سازمانها را انجام میدهد. سال ۹۷ یوسف نوری وارد شرکت پتروشیمی جهرم میشود. یعنی در عرض کمتر از یک دهه از مدیریت شرکت واردات تجهیزات پزشکی به شرکت طراحی هوش تجاری برای سازمانها و ارگانها میرود و بعد از آن هم وارد عرصه پتروشیمی میشود.
سال ۹۹ یوسف نوری به شرکت مهد امید آرین میرود و نایب رییس شرکت میشود. این شرکت هم وارد کننده است، اما واردکننده محصولاتی متفاوت از سوابق قبلی یوسف نوری. در اساسنامه این شرکت موضوع کار تهیه و تامین هر گونه کالا از داخل یا خارج از کشور اعم از ماشین آلات، تجهیزات و مصالح ثبت شده است. همین نکته هم باعث شده بدنه صنفی معلمان و فرهنگیان نسبت به آینده وزارت آموزش و پرورش با چنین وزیری نگران باشند.
محمد حبیبی از فعالان صنفی معلمان به رویداد۲۴ گفته «یوسف نوری وزیر پیشنهادی دولت برای وزارت آموزش و پرورش بیشتر از انکه یک مدیر فرهنگی باشد یک بیزینس من است. شرکت مهد امید آرین که یوسف نوری نایب رییس آن بوده، سرمایهگذار اصلی احداث پتروشیمی جهرم است. پتروشیمی جهرم به گفته فرماندار جهرم بعد از ده سال و هزینه میلیاردی از بیت المال همچنان به صورت یک زمین خالی است. یوسف نوری که همزمان نایب رییس شرکت سرمایه گذار و شرکت در حال احداث بوده است سال ۹۸ نماینده قرارگاه خاتم الانبیا در دولت و مجلس میشود. این در حالی است که همچنان در سمتهای قبلی هم حضور داشته است.» به گفته این فعال صنفی معلمان بررسی کارنامه نوری در حوزه اقتصاد گویای یک تعارض منافع و عملکرد غیر قانونی در حوزه کاری ایشان است.
به نظر میرسد در صورت رفتن یوسف نوری به وزات آموزش و پرورش باید منتظر خصوصیسازی هر چه بیشتر بخش آموزش و همچنین فروش و اجاره داده مدارس باشیم، برنامهای که چندین سال است در وزات آموزش و پرورش پیگیری میشود و حالا با حضور یک بیزنسمن سریعتر از قبل ادامه پیدا کند.