رویداد۲۴ بعد از توقف موقت مذاکرات وین برخی آن را پایان برجام خواندند، اما در مقابل تحلیلگرانی نیز هستند که میگویند «این قضاوت زودهنگام است و دور بعدی مذاکرات مشخص میکند نتیجهای رقم خواهد خورد»
به گزارش نامه نیوز، احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نهم درباره مذاکرات ۶ روزه علی باقری با طرفهای برجامی در وین گفت: آمریکاییها برای احیای برجام حریصتر از ایران هستند. در این دور هیأت ۴۰ نفره ایرانی جدی پشت میز مذاکره قرار گرفت. برخلاف ادوار گذشته که آقایان عراقچی و ظریف برای مذاکره میرفتند و معمولا طرف مقابل پیش نویس را ارائه میداد و براساس پیشنهاد آنها بحث میشد، در دور کنونی هیأت ایرانی نشان داد با برنامه به وین رفته است.
وی افزود: آقای باقری به ۱+۴ فهماند که ایران درباره موضوعات منطقهای و موشکی صحبتی ندارد بلکه میخواهد درباره احیای برجام صحبت کند. احیای برجام هم دو قصه دارد نخست آنکه تحریمها لغو شود و دوم آنکه به تعهدات هستهای برگردیم. در این دو از مذاکرات ایران دو پیشنهاد را روی میز گذاشت، اما طرفهای برجامی آمادگی نداشتند، چون فکر چنین مسئلهای را نمیکردند.
این استاد دانشگاه یادآور شد: طرفهای برجامی گمان میکردند هیأت ایرانی مثل دورهای گذشته عمل میکند و براساس پیش نویسهای آمریکا جلو میآید و بحث میکند، اما حالا دیدند که هیأت ایرانی پیش نویس دارد بنابراین طرفهای مقابل نیاز دیدند که به کشورهای خودشان برگردند تا موضوعات را بررسی و مواضع فی مابین خودشان را همسان کنند.
وی با اشاره به اختلافات میان کشورهای برجامی و آمریکا افزود: آمریکا در موضوع فروش زیردریایی به استرالیا طوری پیش رفت که چین و فرانسه ناراحت شدند. فرانسه در قرارداد بین آمریکا و استرالیا ۱۰۰ میلیارد دلار ضرر کرد، چون اول استرالیا با فرانسه قرارداد بست بعد آن را لغو کرد و به طرف آمریکا و انگلیس رفت. بعد مکرون به امارات رفت و ۳۰ میلیارد دلار تجهیزات نظامی به این کشور فروخت. چه زمانی فرانسه میتواند چنین قراردادی ببندد وقتی که ایران هراسی کند.
وی با بیان اینکه مکرون و فرانسه خیلی موافق احیای برجام باشند، افزود: وضعیت چین و روسیه نیز معلوم است. چین هم اکنون نفت ایران را با قیمت خیلی پایین میخرد. اگر ایران و آمریکا با هم صحبت کنند خیلی بهتر است صحبت با سایر کشورها است. امیدوارم تیم مذاکره کننده ایرانی به این نتیجه برسد که ایران و آمریکا اصل هستند بقیه کشورها در این بین سود میبرند شاید هم راضی به احیای برجام نباشند.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه ایران باید ۱+۴ را کنار بگذارد و با آمریکا طرف صحبت شود، تأکید کرد: البته ایران از برجام چیزی جز ضرر ندید گرچه سال اول برجام حرکتهای خوبی انجام شد، اما سالهای بعد از آن مصیبت پشت مصیبت بود. ایران میتواند با آمریکا صحبت کند و دو کشور قرارداد جدیدی به اسم برگام بنویسند.
وی افزود: اگر آمریکا دنبال اجماع جهانی علیه ایران باشد بد نیست که ایران با ۱+۴ صحبت کند، اما الان خود آمریکا راضی به صحبت با ایران است و دائم پیام میدهد، ایران نیز میتواند با آمریکا طرف صحبت شود. هم اکنون ایران میخواهد چهره نفاق آمریکا را به ۵ کشور طرف برجام نشان دهد حال آنکه آنها خودشان میدانند آمریکا قدرت دارد و با قدرتش کلاه سر همه آنها میگذارد.