رویداد۲۴ تیم مذاکره کننده هستهای ایران از روز پنجشنبه گذشته ۱۸ آذر برای دور هشتم عازم وین شده (تعداد زیادی از اعضای تیم از دور هفتم وین را ترک نکرده بودند). در حالی که مذاکرات دور هفتم سه روزه و با درخواست اروپاییها متوقف شده بود، این دور نزدیک به یک هفته به طول انجامیده و خبرهای رسیده از وین هم دست کم تا روز سهشنبه مثبت تلقی میشد.
گزارشها از وین که به تایید نمایندگان مجلس هم رسیده بود نشان میداد ایران به پیش نویس شش ماه قبل تیم مذاکره کننده یعنی تیم محمد جواد ظریف برگشته و دست از مطالبات عجیب تیم دولت رئیسی برداشته است.
آقاجری نماینده عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با ترند جمهوری آذربایجان بازگشت ایران به پیش نویس ۶ دوره نخست مذاکرات وین را تایید کرده و نوید داده که به زودی برجام به نتیجه خواهد رسید و تحریمهای نفتی برداشته خواهد شد.
بیشتر بخوانید: چالش جدید تیم باقری در مذاکرات وین/ اروپا به ایران ضرب الاجل داد
بازار هم روی خوشی به این خبرها نشان داده بود و ارزش دلار که در پایان هفته گذشته به بیش از ۳۱ هزار تومان رسیده بود یک بار دیگر به کانال ۲۹ تومان برگشت.
سه شنبه شب به وقت ایران، اما ناگهان ورق برگشت. نمایندگان بریتانیا، آلمان و فرانسه در سازمان ملل بیانیه مشترکی دادند و با انتقاد از مواضع هستهای ایران در مذاکرات وین هشدار دادند که جمهوری اسلامی و قدرتهای بزرگ به سرعت در حال رسیدن به پایان راه توافق برجام هستند. شورای امنیت سازمان ملل متحد عصر سه شنبه نشستی درباره اجرای برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ برگزار کرد.
خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی (ایرنا) با «غیرسازنده» توصیف کردن آن بیانیه، به نقل از علی باقری، سرپرست مذاکرهکننگان ایران گفته بود: «بعضی بازیگران به جای دیپلماسی واقعی به عادت مقصرنمایی خود پافشاری میکنند.»
اولیانوف که روند مذاکرات را مثبت ارزیابی میکرد در توییتر خود طعنهای به سیاست عدم مذاکره مستقیم ایران با آمریکا زده و با انتشار عکسی از یک نشست غیر رسمی میان نمایندگان چین، روسیه و آمریکا منتشر کرده و گفته: همانطور که میبینید روسها در کنار آمریکاییها نشستهاند و هیچ تبعات سیاسی هم نداشته.
این طعنه روسیه به ایران نشان میدهد استمرار سیاست عدم مذاکره مستقیم با آمریکا در وین به ضرر روند مذاکرات بوده است.
با تیره شدن چشم انداز احیای برجام، تقلای جریانی که به مدت ۸ سال سکان مذاکرات هستهای ایران را در دست داشتند و این سکانداری نتیجهای جز قطعنامههای پی در پی شورای امنیت برای نظام نداشته، جالب توجه است.
فریدون عباسی رئیس سازمان انرژی اتمی در دولت احمدی نژاد و یکی از اعضای ثابت مذاکرات هستهای در زمان دبیری سعید جلیلی بر شورای امنیت ملی در گفتگو با رویداد ۲۴ گفته الان بهترین زمان برای خروج همیشگی از برجام است.
امیرحسین ثابتی فعال سیاسی نزدیک به سعید جلیلی در توییتر خود نوشته «با توجه به سابقه ۶۸ ساله دشمنی آمریکا با ایران، بعید است که آمریکاییها حاضر به یک توافق خوب با ایران شوند و احتمالا عدم توافق بیشتر منافع ملی ایران را تضمین میکند»
او گفته مسئولیت قیمت ارز را هم نباید برعهده تیم باقری و مذاکره کننده گذاشت چرا که وزرای اقتصادی باید کارشان را درست انجام دهند.
همزمان با این اظهارنظرها، رکورد سخنرانی مجتبی ذوالنور رئیس سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس و عضو فعلی این کمیسیون در یک جلسه محرمانه افشا شده است. این رکورد احتمالا به سال ۹۰-۹۱، قبل از برکناری فیروزآبادی از سمت رئیس کل ستاد مشترک ارتش و شهادت قاسم سلیمانی برمیگردد.
ذولنور در این صوت میگوید آقای فیروزآبادی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح از کسانی است که رکن اصلی شورای عالی امنیت ملی کشور است؛ ایشان میگفت در تنظیم صورت جلسات دبیرخانه با آقای جلیلی مشکل داریم، چون ایشان توان امضای صورت جلسهها را نداشته.
او به نقل از شهید قاسم سلیمانی فرمانده سابق سپاه قدس گفته آقای سلیمانی میگفت اگر جلیلی رئیس جمهور شود من یک روز هم در سپاه قدس نمیمانم؛ استعفا خواهم کرد. بیشترین کار را آقای سلیمانی با جلیلی در شورای عالی امنیت ملی داشته. میگفت، چون ایشان (سعید جلیلی) تمرکز گراست، چک آبدارچی و نگهبان دم در را هم خودش باید امضا کند. کار قفل میشود با وجود ایشان.
علاوه بر آن، آنچه از این فایل صوتی برمیآید این است که بخشی از خود اصولگراها نیز میخواهند این توافق توسط افراد این جناح تصویب شود تا در پی گشایشهای پس از آن فشارها از روی دولت اصولگرای ابراهیم رئیسی برداشته شود. آنها اما معتقدند که با تیم سعید جلیلی امکان چنین توافق و گشایشی وجود ندارد.
ذوالنور در پایان میگوید نمیشود این چیزها را در تلویزیون گفت.
علی باقری کنی رئیس تیم مذاکره کنندگان هستهای ایران و معاون سیاسی وزارت خارجه، مهره نزدیک به سعید جلیلی است. او سالها در شورای عالی امنیت ملی و وزارت خارجه دوره جلیلی منصوب او بوده است.
برای اینکه نفوذ سعید جلیلی در دوره ابراهیم رئیسی را به خوبی درک کنید لازم است به یک تغییر مهم دیگر در دولت هم توجه کنید. روز سه شنبه خبری در خصوص انتصاب وحید جلیلی برادر سعید جلیلی به معنوان معاون سیما در سازمان صدا و سیما منتشر شد. هرچند سازمان صدا و سیما این خبر را تکذیب کرده، اما باید در انتظار تایید نهایی این خبر بمانیم. این معاونت در واقع دومین پست مهم در سازمان صدا و سیما بعد از رئیس سازمان است. این پست مسئولیت مستقیم تولیدات تلویزیونی را برعهده دارد.