رویداد۲۴ سازمان ملل متحد از آلودگی هوا به عنوان «قاتلی خاموش» نام برده است، به گزارش این سازمان، سالانه میلیونها نفر بر اثر آلودگی هوا میمیرند. شهروندان کشورهای فقیر بیشترین قربانی را میدهند.
تهران، در کنار دیگر کلانشهرهای ایران، به ویژه در فصل پاییز و زمستان اغلب روزها در وضعیت «هوای ناسالم» قرار دارد، و هر سال شدت این بحران افزایش مییابد. به گونهای که طبق گزارش رسانهها هوای تهران، در آبان ماه امسال ۱۳ روز آلوده را تجربه کرده که نسبت به آبان ماه سال گذشته سه روز بیشتر است.
محمد صادق حسنوند، رئیس مرکز آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی، هم میگوید میزان غلظت مهمترین آلایندههای هوا در کشور، سه برابر میزان استاندارد و ۶ برابر رهنمود سازمان جهانی بهداشت است و باعث مرگ زودرس حدود چهل هزار نفر در کشور میشود.
آلودگی هوا واقعیت دنیای ماشینی و صنعتی است که به محض سردی هوا و ایجاد وارونگی، میهمان آسمان کلانشهرها میشود و آثار مخرب و زیانباری بر ارگانهای مختلف بدن میگذارد تا آنجا که آن را عامل بسیاری از بیماریهای ریوی، آلرژیک و سرطانها و بسیاری بیماریهای نهفته عنوان میکند.
پوست و مو از جمله ارگانهایی است که آلودگی هوا تاثیر بسیار بدی بر روی آن دارد و مطابق تحقیقات انجام شده آلایندههای هوا همانند اشعههای مضر خورشید، به پوست آسیب میزنند و باعث پیری زودرس پوست، آکنه، سرطان پوست، آلرژی، تیره شدن پوست و آسیبهای دیگر میشوند.
محققان آلمانی هم در تحقیقی که ۲۴ سال طول کشید، تاثیر آلودگی هوا بر پوست افراد مختلف را بررسی کردند. یکی از یافتههای حاصل از این تحقیق نشان داد لک و چروک پوست افرادی که در شهرهای آلوده زندگی میکنند، بیشتر است؛ بنابراین تحقیق، آلایندههای هوا ۲۰ برابر از منافذ پوست کوچکتر هستند پس وقتی با پوست در تماس باشند، به لایههای عمیق آن نفوذ میکنند. این آلایندهها بعد از نفوذ به پوست، آن را خشک، ملتهب، شل و منافذ پوست را مسدود میکنند در نتیجه پوست به سختی میتواند تنفس کند و شادابی و سلامت آن دچار اختلال میشود.
این تحقیقات، ضرورت مراقبت بیشتر از پوست در هوای آلوده را مورد تاکید قرار میدهد موضوعی که آناهیتا والی متخصص و عوض انجمن پوست و موی ایران در گفتگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا، درباره این نحوه مراقبت پوست توصیه میکند: هنگامی که این آلایندهها روی پوست مینشینند، غدد عرق و چربی پوست را میبندند که مسدود شدن خروجیهای این غدد سرآغاز یک آسیب است و لایههای ژرفتر و عمیقتر پوست را در معرض آسیب قرار میدهد.
متخصص پوست و مو با بیان اینکه پوست در برابر عوامل آسیب رسان محیطی به نوعی سد دفاعی بدن است، توضیح میدهد: هنگامی که این مولکولهای آسیب زا رسوب میکنند این سد دفاعی مغشوش میشود و نمیتواند کار خود را به خوبی انجام دهد؛ بنابراین شخص دچار اگزما و انواع آلرژی و حساسیتهای تماسی میشود.
والی با یادآوری اینکه آلایندهها از دو روش رسوب مستقیم بر روی پوست و دیگری از راه گردش خون وارد بدن شده و به پوست و مو آسیب میزنند، درباره انجام کارهایی برای کاهش اثرات آلودگی هوا بر روی پوست، خاطرنشان میکند: در بخش نگهداری از پوست، نخست اینکه حتما روزی دو بار سطح پوست شسته شود چرا که مواد آرایشی که مصرف میشود محیطی برای جمع شدن ذرات ریز آلایندهها و دوده فراهم میکند.
به گفته وی، ضرورت دارد افراد صبح و شب با یک صابون ملایم صورت را شست و شو دهند. در شرایطی که آلودگی شدید میشود هم هفتهای یک یا دو بار با یک لیف نازک و شوینده صورت که ذرات ساینده در آن وجود دارد، یک لایه برداری ملایم انجام دهند.
عضو انجمن پوست و مو ایران با تاکید بر اینکه جاهایی در صورت همانند کنار چشم، بینی و اطراف لب که چروک و خط وجود دارد، آلایندهها بیشتر رسوب میکنند، به افراد توصیه کرد: چای سبز دم کنید و با یک پنبه به صورت مرتب در ناحیههای ذکر شده بمالید.
وی با بیان اینکه استعمال مکرر مایعات به خروج آلایندهها کمک میکند، افزود: به دلیل اینکه برخی مواد شیمیایی در مجاورت آفتاب فعالتر میشوند و ورود بیشتر به پوست میکنند، باید به صورت مرتب از ضدآفتاب و مرطوب کنندهها استفاده شود چرا که اگر پوست رطوبت کافی داشته باشد در برابر آلایندهها بهتر مقاومت میکند.
والی به شهروندان یادآور شد: با مصرف مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان هم میتوان از پوست و مو در برابر آلایندهها محافظت کرد؛ مصرف میوههایی همانند انار، خرمالو، انواع مرکبات، آب فراوان بویژه آب و آبلیمو. وی افزود: افرادی که به دلیل شرایط کاری، بیشتر در معرض آلودگی هوا قرار دارند سعی کنند یک بطری آب و آبلیمو و آلبالو خشک و بادام به همراه داشته باشند تا حامی پوست خود باشند.