رویداد۲۴ زن در حقوق ایران از نظر مالی مستقل است. همچنین زن میتواند در اموال خود مانند حقوق دریافتی در صورت شاغل بودن، اموالی که به وی ارث میرسد یا حتی اموالی که شوهرش به وی داده است و بهطور کلی هر مال دیگری غیر از این موارد، مانند جهیزیه خود، بهطور آزادانه تصرف کند. همچنین هرگونه عمل مادی یا حقوقی مانند فروش یا اجاره را نسبت به آن انجام دهد.
نکتهای که باید به آن اشاره کرد، آن است که توانایی مالی زن و شاغل بودن وی مانع از گرفتن نفقه از شوهر نخواهد بود.
همچنین شوهر حق هیچگونه مداخله در اموال و دارایی زن را ندارد. حتی ریاست مرد بر خانواده نیز چنین اختیاراتی را برایش ایجاد نخواهد کرد.
ماده ۱۱۱۸ قانون مدنی در این زمینه بیان میکند: زن میتواند بهطور مستقل در دارایی خود هر تصرفی را که میخواهد، انجام دهد.
همچنین علاوهبر آنکه مرد نمیتواند در دارایی زن دخالت کند بلکه طبق حقوق اسلام زن میتواند برای کارهایی که در منزل شوهر و به امر او انجام میدهد، از وی اجرت و حقالزحمه مطالبه کند.
البته اگر زن قصد داشته باشد بهطور رایگان و افتخاری کارهای خانه را انجام دهد، مستحق حقالزحمه یا اجرت نخواهد بود.
از این رو، قانونگذار دادگاه را مکلف کرده است در صورتیکه درخواست طلاق از جانب شوهر باشد یا اگر این تقاضا ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوءاخلاق وی نباشد. به درخواست زن مبنی بر مطالبه حقالزحمه کارهایی که شرعا به عهده وی نبوده و به دستور شوهر انجام داده، ترتیب اثر بدهد. دادگاه نیز باید اجرتالمثل اینگونه کارها را محاسبه و به پرداخت آن حکم کند.
اما نکته قابل ذکر این است که قاعده استحقاق زن نسبت به اجرتالمثل کارهایی که به دستور شوهر انجام میدهد، نمیتواند منحصر به مورد طلاق باشد، بلکه یک قاعده کلی است که در موارد دیگر نیز قابل اعمال است.
منبع: مجله دلتا