محققان موسسه ملی سلامت (NIH) ادعا میکنند که این ویروس میتواند طی چند روز در قلب و مغز گسترش یافته و در اندامها برای چندین ماه باقی بماند.
محققان در این مطالعه که تحت بررسی است تا در مجلهی "نیچر" به چاپ برسد، به بررسی بافتهای به دست آمده از ۴۴ فرد فوت شده در اثر ابتلا به کروناویروس پرداختند.
آنها شواهدی یافتند که نشان میداد این ویروس فراتر از مجاری تنفسی گسترش یافته است و در چندین اندام از جمله قلب و مغز تا ۲۳۰ روز پس از عفونت وجود دارد.
"دنیل چرتو" (Daniel Chertow) سرپرست این تحقیقات میگوید: نتایج ما به طور کلی نشان میدهد که در حالی که بیشترین بار ویروس سارس-کوو-۲ در مجاری تنفسی و ششها است، ویروس میتواند در ابتدای عفونت منتشر شده و سلولهایی در تمام بدن و به طور گسترده سلولهای مغز را آلوده کند.
به گفتهی موسسه ملی سلامت، مدت زمانی که طول میکشد تا فرد از کووید-۱۹ بهبودی یابد در اشخاص مختلف، متفاوت است.
او توضیح میدهد بسیاری از مردم طی چند روز تا چند هفته حال بهتری پیدا میکنند و اکثریت طی ۱۲ هفته به طور کامل بهبود مییابند، اما در برخی از این افراد علائم مدت بیشتری طول میکشد.
به نظر نمیرسد که احتمال ابتلا به کووید طولانی مدت با شدت بیماری در وهله اول ارتباط داشته باشد و کسانی که به کووید خفیف مبتلا شدهاند نیز میتواند دچار کووید طولانی شوند.
در حالی که تخمین زده میشود کووید طولانی مدت از هر ۲۰ نفر یک نفر را درگیر کند، اما بار ویروسی خارج از مجاری تنفسی و زمانی که برای پاکسازی آن صرف خواهد شد، هنوز مورد مطالعه قرار نگرفته است.
در این مطالعه که در بتزدا (Bethesda)، مریلند انجام گرفته است، محققان نمونهبرداری گستردهای از بافتهای ۴۴ بیمار فوت شده در اثر کروناویروس در طول کالبد شکافی انجام دادند.
تجزیه و تحلیلهای آنها وجود ویروس سارس-کوو-۲ را در چندین اندام به مدت ۲۳۰ روز پس از آغاز علائم نشان داد.
محققان در این مقاله نوشتند: ما نشان دادیم که ویروس سارس-کوو-۲ حتی در میان کسانی که در اثر کووید-۱۹ بدون علامت یا با عوارض کم جان خود را از دست دادند، به طور گستردهای پخش شده است و تکثیر ویروس در بافتهای ریوی و غیر ریوی در اوایل بیماری وجود دارد.
ما همچنین وجود آرانای ویروس را در چندین بخش آناتومیک از جمله مناطقی در مغز یافتیم که تا ۲۳۰ روز پس از علائم اولیه باقی مانده بودند.
اگرچه علت این موضوع هنوز مشخص نیست، اما محققان میگویند که اندامهای غیرتنفسی ممکن است پاسخ ایمنی موثر کمتری در برابر ویروس داشته باشند.
محققان توضیح میدهد که این پاکسازی کم در بافتهای غیر ریوی ممکن است مربوط به پاسخ ضعیفتر ایمنی ذاتی و تطبیقی خارج از مجاری تنفسی باشد.
باید خاطرنشان کرد که این مطالعه هنوز در مرحله بازنگری قرار دارد و مربوط به موارد فوت شده از کووید میشود و نه کسانی که در حال حاضر دچار کووید طولانی مدت هستند.
با این وجود، دانشمندان این یافتهها را "قابلتوجه" میدانند.
بیشتر بخوانید: اهدای ۷۰۰ هزار دوز واکسن آسترازنکا از سوی ژاپن به ایران
"زیاد العالی" (Ziyad Al-Aly)، مدیر مرکز اپیدمیولوژی بالینی در نظام مراقبتهای بهداشتی سنتلوئیس (Veterans Affairs St Louis Health Care System) که در این مطالعه شرکت نداشته است در گفتگو با بلومبرگ میگوید: این تحقیقات بسیار مهم است.
برای مدتی طولانی ما نمیدانستیم چرا کووید طولانی بر بسیاری از اندامها اثر میگذارد و این مقاله کمی موضوع را روشن میکند و ممکن است بتواند توضیح دهد که چرا کووید طولانی در کسانی که به نوع خفیف یا بیعلامت بیماری دچار میشوند نیز رخ میدهد.