رویداد۲۴ بر این اساس، معلمان بر پنج رتبه آموزشیار معلم، مربی معلم، استادیار معلم، دانشیار معلم و استاد معلم تقسیم میشوند؛ براساس مصوبه رتبهبندی مجلس، فرایند رتبهبندی برای تمام معلمان بر مبنای امتیازات ناشی از دورههای ضمن خدمت، شایستگیهای عمومی، تخصصی و حرفهای، عمل کرد رقابتی، دانش تخصصی ـ تربیتی و پژوهشی، خلاقیت و نوآوری، سنوات تجربه معلمی، سنوات تحصیل در دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر شهیدرجایی، سوابق مدیریتی در آموزش و پرورش، آخرین مدرک تحصیلی و کسب امتیازات لازم در نظام رتبهبندی معلمان در یکی از رتبههای این قانون و مطابق آییننامه اجرایی قانون حداکثر تا پایان سال 1400 انجام میشود.
کسب رتبههای بالاتر مستلزم حداقل 5 سال خدمت در هر یک از رتبهها و کسب سایر شرایط لازم تعیین شده در آییننامه اجرایی قانون خواهد بود.
دوره خدمت در هر رتبه برای معلمان شاغل در دوره ابتدایی، مدارس استثنایی، مناطق محروم و مرزی و عشایری به ازای هر سال خدمت تماموقت در این مناطق 3 ماه کاهش مییابد.
حداقل سابقه خدمت معلمی برای کسب رتبههای دانشیار معلم و استاد معلم به ترتیب 15 و 21 سال است.
در رابطه با این موضوع، محمد وحیدی؛ عضو کمیسیون آموزش مجلس اظهار کرد: لایحه رتبهبندی با تصویب مجلس به شورای نگهبان ارسال شد، ملاک اصلی مجلس این بود که رتبهبندی بر اساس نظام شایستگی در محیطهای علمی رخ دهد، در گذشته برای مدارج عالی تحصیلاتی معلمان مانند فوق لیسانس و دکترا، همترازی با هیئت علمی دانشگاه اتفاق میافتاد هماکنون با مصوبه مجلس، نظام رتبهبندی معلمان در 5 رتبه با عناوین دانشگاهی اجرا میشود.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی گفت: براساس مصوبه مجلس، رتبه مربی دانشگاه تهران به عنوان پایه رتبهبندی معلمان مدنظر قرار گرفت و حداقل دریافتی معلمان 8 میلیون و 80 هزار تومان میشود.
بیشتربخوانید: معلمان هر چندسال یکبار رتبه بندی میشوند؟
وی با طرح این موضوع که برخی میگویند هماکنون دانشگاه تهران مربی استخدام نمیکند، متذکر شد: وزارت علوم هر سال ابلاغیه حقوق و مزایای اعضای هیت علمی دانشگاه تهران را اعلام میکند و عنوان مربی در جداول وزارت علوم وجود دارد؛ در مجلس به دنبال این بودیم، رتبههای معلمان را با همترازان خود در دانشگاه هماهنگ کنیم اما دولت موضوع محدودیت مالی را مطرح کرد.
وحیدی مطرح کرد: برخی میپرسند که معلمان در کدام رتبه قرار میگیرند اما چون هنوز آئیننامه رتبهبندی تدوین نشده است بنابراین نمیتوان رتبهها را مشخص کرد.
رتبهبندی فقط برای معلمان رسمی و پیمانی
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس درباره اینکه آیا معلمان مدارس غیردولتی و خرید خدماتی مشمول رتبهبندی میشوند، گفت: براساس لایحه دولت، نظام رتبهبندی برای معلمان استخدام رسمی و پیمانی آموزش و پرورش است.
وی درباره رتبهبندی نیروهای اداری متذکر شد: پیشنهاد کمیسیون آموزش این بود تمام نیروهای اداری آموزش و پرورش مشمول شوند اما در نهایت مجلس مصوب کرد که رتبهبندی مشمول افرادی شود که با حکم معلمی در ادارات مشغول به هستند یعنی همان مشمولان آیین نامه 230 و افرادی که صرفاً اداری هستند مشمول رتبه بندی نمیشوند.
وحیدی گفت: رئیس سازمان برنامه و بودجه در مجلس گفت که برای سال 1400، 12 هزار و 500 میلیارد تومان اعتبار برای رتبهبندی تأمین شده است و اگر شورای نگهبان، مصوبه رتبهبندی را تأیید کند، رتبهبندی برای 6 ماهه امسال عملیاتی خواهد شد و معلمانی که از 31 شهریور 1400 به بعد بازنشسته شوند، مشمول رتبهبندی خواهند شد.