صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۲۸ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 February 17
کد خبر: ۲۹۳۱
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۹ - ۲۴ دی ۱۳۹۴
مهدی مطهرنیا در گفت‎وگو با رویداد24

پایان خوش ماجرای تفنگداران تعهد ایران به خردورزی بود

یک کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد تحرکات دیپلماتیک ایران زمینه هایی را ایجاد می کند که جهان به خوبی...
رویداد24- یک کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد تحرکات دیپلماتیک ایران زمینه هایی را ایجاد می کند که جهان به خوبی بفهمد که نظم بازگشته به دستگاه دیپلماسی ایران، کل نظام جمهوری اسلامی ایران را تا حدود زیادی دربر گرفته است.

به گزارش گروه بین الملل رویداد24، مهدی مطهرنیا، استاد دانشگاه واکنش ایران به تحرک روز گذشته نیروی دریایی آمریکا در آب های خلیج فارس که تنها چند روز مانده به اجرایی شدن برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) صورت گرفت را نشان دهنده تعهد به خردورزی در حوزه سیاست خارجی ایران و بهبود فضای دیپلماتیک برای تعامل سازنده و اثرگذار دولت حاکم بر تهران در ابعاد منطقه ای و بین المللی دانست. 

این تحصیل کرده دوره دکتری علوم سیاسی در دانشگاه هاوایی در خصوص ورود 10 تفنگدار نیروی دریایی آمریکا به قلمروی آبی ایران در خلیج فارس و عملکرد دستگاه دیپلماسی که منجر به بررسی دقیق شرایط و تحویل به موقع آنها به آمریکا شد، گفت: اگر چندی پیش ما چنین بحرانی را در پهنه خلیج فارس می دیدیم به فوریت تبدیل به یک تحرک عاطفی و احساسی در جهت فضاسازی های داخلی، منطقه ای و بین المللی در جهت محکوم کردن ایران تبدیل می شد.

وی علت این امر را چنین تشریح کرد: پیش از این در واکنش به چنین حادثه ای به فوریت با واژه های ثقیل جاسوسی، رودررویی، تقابل و امثالهم از آنها نام برده می شد و این نام بردن زمینه ساز ایجاد تحرکات می شد تا هزینه های گزافی به دستگاه سیاست خارجی و اعتبار ایران متوجه ایران شود. 

مطهرنیا با اشاره به عملکرد صحیح ایران که البته تحسین مقامات آمریکایی را نیز به دنبال داشت گفت: روز گذشته شاهد بودیم که دستگاه دیپلماسی ایران به فوریت با تماس های بجا و شایسته با نیروهای داخلی، بررسی صحیح آنها و شجاعت در ادامه بررسی های انجام شده مبنی بر اشتباه غیرعمدی تفنگداران آمریکا زمینه های موجود در جهت آزادسازی آنها را فراهم کرد.

این استاد دانشگاه در ادامه افزود: حال شاهدیم که این دستگاه می تواند در عرصه سیاست خارجی به فوریت یک تهدید ممکن برساخته از سوی مخالفان را به کانالی برای تعاملات ایران با جهان تبدیل و به خوبی آن را مدیریت کند. 

به عقیده مطهرنیا این اتفاق آزمونی بد اما موفقیت آمیز برای ایران بود که تعهد کشورمان به تعقل و خردورزی سیاسی در عرصه سیاست های منطقه ای و بین المللی را نشان داد.

البته طی روزها و هفته های باقی مانده به اجرای برجام اتفاقات تحرک آمیز دیگری نیز رخ داده است. از جمله اعدام شیخ نمر توسط عربستان که حمله خودسرها به سفارت این کشور در ایران و قطع روابط دیپلماتیک دو کشور را به دنبال داشت. مطهرنیا در اینباره گفت: اگرچه عده ای خارج از دولت حاکم بر تهران و اراده حاکمیت در تهران با به آتش کشیدن سفارت عربستان موجب اصطکاک منطقه ای می شوند اما دولت حاکم بر تهران در زمینه حل و فصل یک بحران که می تواند زمینه ساز فرو ریختن برجام شود، آن را به خوبی شناسایی و تهدید ناشی از آن را به واسطه هر دلیلی که به وجود آمده باشد، به یک فرصت برای نمایش اقتدار دولت در جهت مدیریت این بحران تبدیل می کند. 

وی در ادامه افزود: امروز نهادی مانند سپاه پاسداران در کنار دولت بر این معنا صحه می گذارد و تحرکات دیپلماتیک ایران زمینه هایی را ایجاد می کند که جهان به خوبی بفهمد که نظم بازگشته به دستگاه دیپلماسی ایران، کل نظام جمهوری اسلامی ایران را تا حدود زیادی دربر گرفته است. 

از زمان اعلام این خبر حمله ها و هجمه های جمهوری خواهان علیه اوباما آغاز شد و دستگیری تفنگداران آمریکا توسط ایران را برای دولت اوباما تحقیرآمیز خواندند. این استاد دانشگاه در مورد این انتقادات و مبارزات جناحی در آمریکا گفت: حزب رقیب در آمریکا یعنی جمهوری خواهان و برخی دموکرات های مخالف سیاست های دولت آمریکا تلاش می کنند از هر اقدامی به خصوص در حوزه سیاست خارجه در جهت انتقاد از دولت دموکرات اوباما استفاده کنند و به دنبال ایجاد زمینه های شکل گیری فضای رودررویی هستند.
وی با اشاره به اینکه اتفاقات روز گذشته هم برای دولت حاکم در تهران و هم برای دولت حاکم بر واشنگتن می تواند به یک فرصت درخشان برای به نمایش گذاشتن اقتدار ملی هر کدام از آنها تبدیل شود، گفت: دولت آمریکا می تواند بگوید که با یک حرکت دیپلماتیک با همراهی وزارت خارجه و وزارت خارجه ایران به فوریت مسئله را حل کردند و ایران می تواند بگوید که علیرغم بدخواهان منطقه ای و بین المللی ایران، جمهوری اسلامی در پی ایجاد اصطکاک در منطقه و نظام بین الملل نیست و آنچه که بعضی از رژیم های منطقه ای در مورد ایران می گویند خارج از قواعد رفتاری کنونی ایران در عرصه بین الملل است.

آنچه که از روز گذشته تاکنون باعث تردید فراوان شده، غیرعمدی بودن ورود 10 تفنگدار آمریکایی به مرز آبی ایران است. مطهرنیا دراینباره گفت: نباید از خاطر برد که تمام اتفاقات و روندها بازتاب هایی دارند که به دقت در عرصه بین الملل مورد ارزیابی قرار می گیرند. ورود نیروهای آمریکایی به مرزهای آبی ایران در حوزه خلیج فارس نیز می تواند سنگ محکی برای ارزیابی آمادگی نظامی ایران قلمداد شود. عملکرد ایران نشان داد که نیروهای مسلح ایران بهوش هستند و سیاستمداران و دستگاه سیاسی ایران نیز هوشیارانه عمل می کنند و زمینه نمایش اقتدار ایران را فراهم کرد. 

نظرات شما