صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

سه‌شنبه ۲۰ دی ۱۴۰۱ - 2023 January 10
کد خبر: ۲۹۳۵۸۵
تاریخ انتشار: ۱۵:۲۵ - ۱۶ دی ۱۴۰۰
تعداد نظرات: ۲ نظر

معایب مذاکرات با واسطه در وین

کارشناس مسائل بین الملل در گفتگویی به خبرآنلاین گفت: طرف ما درمذاکرات، آمریکایی‌ها هستند و از نظر حرفه‌ای درست نیست که از طریق واسطه‌هایی که منافع مشخصی دارند عمل کنیم.

رویداد۲۴ قاسم محبعلی گفت: انتظارات ما باید متناسب با کشور‌های دیگر هم باشد. سابقه مذاکرات ما نشان می‌دهد که اروپا در عین حال که منافع خودشان را دارند، اما در چارچوب غرب و اتحادی که با امریکا دارد، همواره سعی میکنند در همان چارچوب باشد. اروپا قدرت اقتصادی هست، اما قدرت سیاسی و نظامی نیست. بعد از فروپاشی شوروی برخی از کشور‌های اروپایی در مورد اینکه ایا وجود ناتو لازم است یا خیر، صحبت کردند. آن موقع بوش پدر رییس جمهور امریکا بود و در اینباره گفت که این اروپا است که نیاز به امریکا دارد و ما نیازی به شما نداریم. امنیت امریکا به اروپا وابسته نیست. الان هم مهم‌ترین چالش اروپا چالشی است که با روسیه دارد.

مهم‌ترین تهدید ان‌ها روس‌ها هستند و نمی‌توانند بدون اتحاد با اروپا خود را مقابل روسیه حفظ کنند. در عین حال باید توجه داشت که در دوران ترامپ نکاتی بین امریکا و اروپا بود، ولی در دوران بایدن ان‌ها به هم نزدیک هستند. ما در سیاست خارجی خود روابط متوازنی نداریم و به همین دلیل نمی‌توانیم بگوییم که با آن‌ها دارای روابط استراتژیک هستیم. مثلا ما در سه مبحث انرژی، با روس‌ها تضاد منافع داریم. خروج ایران از تحریم می‌تواند چالشی برای روس‌ها از نظر بازار انرژی باشد. در قفقاز هم ما سوابق تاریخی داریم و نفوذ ایران نفوذ مسکو را کاهش می‌دهد. موضوع ترکیه هم هست.

وی افزود: طرف ما درمذاکرات، امریکایی‌ها هستند و از نظر حرفه‌ای درست نیست که از طریق واسطه‌هایی که منافع مشخصی دارند عمل کنیم. اینکه چطور مباحث را منتقل می‌کنند، مبحثی قابل بحث است. در دنیای امروز هیچ کشوری در اتحاد با روسیه و چین توسعه پیدا نکرده است؛ بنابراین واضح است که انتخاب ما در مذاکرات کمکی به پیشرفت و دستیابی به منافع نمی‌کند و بلکه می‌تواند منافع ما را دستاویز قدرت‌هایی بکند که با هم در رقابت هستند.


بیشتر بخوانید: واشنگتن در اندیشه بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت، در صورت شکست مذاکرات وین؟


محبعلی در پایان گفت: ما محدودیت‌های تیم مذاکره کننده را می‌شناسیم. تیم مذاکره کننده تیم کارشناسی است. بحث این است که چطور با کمترین هزینه بتواند به توافق دست پیدا کند. به نظر می‌رسد که گمان ایران این است که برنامه هسته‌ای ایران انقدر برای غرب ارزشمند است که بابتش امتیاز بزرگی بدهد. این یک توهم است. برخی هم در منطقه علاقه‌مند هستند با این برگ بازی کنند، اما نمی‌خواهند مشکل ایران با غرب حل و فصل شود و ایران در چرخه رشد اقتصادی بیفتد. اقتصاد ما باید از حالت گروگان سیاست خارجه خارج شده و کشور وارد چرخه رشد و توسعه شود.

طرف اصلی ما روسیه و چین نیست. بلکه امریکاست و با دیگران مساله حل و فصل نمی‌شود. در دو مساله در دنیا در سطح قدرت بزرگ اجماع نظر وجود دارد. یکی این است که کشوری بدون موافقت آن‌ها به سلاح کشتار جمعی دست پیدا نکند. مساله بعدی امنیت اسراییل است. این دو مساله موضوع اصلی شورای امنیت هستند. اگر مذاکرات به نتیجه نرسد یک انتخاب مقابل ایران است و آن توسعه برنامه هسته‌ای است که از سطح توسعه‌ای به سطح بعدی برویم که ما را دچار تحریم‌های وحشتناک شورای امنیت می‌کند و هیچ تاثیری در وضع اقتصادی داخل نخواهد داشت و بازدارندگی هم ایجاد نمی‌کند. آنچه باعث بازدارندگی می‌شود داشتن برتری اقتصادی است و نه برتری نظامی.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
محبوب از تبریز
۲۱:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
حرفهای اقاتی محبعلی کاملا منطقی و عقلانی می باشد من تا حالا چند کامنت در اینمورد نوشتم ولی متاسفانه بعضی از کامنتهایم منتشر نشد . وقتی هر فردی حرف درست حسابی می زند دیگر جای بحث نیست . روسیه ما را برای منافع خودش به گروگان گرفته است و مانع اصلی رابطه ما با امریکا روسها هستنداز زمانیکه ما با امریکا قطع رابطه کردیم در واقع روسها گوشتشان در پوستشان نمی گنجید چون می دانست که چه لقمه چربی نصیبش شده است در اثر عدم رابطه با امریکا تنها کشور هایی که سود سرشاری نصیبشان شد چین و روسیه بود و متضرر اصلی هم ما شدیم . باز هم من نمی دانم در پشت پرده چه خبر است که ما از این دول کمونیستی دست بردار نیستیم ان سخن گهر بار فکر کنم شهید بهشتی بود یا شخص دیگر گفت کمونیسم و امپریالیسم دو تیغه یک قیچی هستند . هر چقدر برجام طولانی باشد به نفع روسها می باشد و باز هم می گویم اگر منافع روسیه تامین نشود بر جام به نتیجه نخواهد رسید چناکه شاهدیم در این مورد روسیه حرف اول و اخر را می زند . در مورد تحریم ما باید مستقیم با امریکا مذاکره می کردیم و نیازی به واسطه نبود ما حرفمان را به روسها می گوییم انها هم ان حرف ایران را چطور به امریکائیان منتقل می کنند خودشان می دانند چون اگر واقعا بر جام به نتیجه برسد و منافع ما تامین شود به ضرر روسها تمام می شود . اگر ما با اروپا و امریکا با حفظ احترام متقابل و با در نظر گرفتن منافع رابطه داشته باشیم هیچوقت تجار ما حاظر به خرید اجناس بنجل روسی و چینی نخواهند شد اگر یک نظر سنجی ازاد و بی طرف انجام دهید اکثر مردم ایران از روسیه و چین دلخوشی ندارند هر کشوریکه با اینها ارتباط داشته است در فقر و فلاکت مانده است و کوچکترین پیشرفتی از نظر اقتصادی نداشته مانند کره شمالی و کوبا و ونزوئلا شاید از نظر نظامی پیشرفت کرده اند ولی از موشک و بمب و تو پ و تانک برای مردم زندگی نمی شود الان کره شمالی بمب اتم دارد ولی مردمش از گرسنگی می میرند الان دردنیا اقتصاد حرف اول را می زند نه ادوات جنگی . چون اگر ادوات جنگی باعث پیشرفت می شد شوروی از هم نمی پاشید . ما از اول انقلاب حامی بدون چون چرا ی فلسطینیها شدیم و خواهان محو اسرائیل شدیم و در این رابطه میلیارد ها دلار خسارت را متمحل شدیم بدون اینکه چیزی عایدمان شود . ومن در یک سوال گیر کرده ام اگر به خاطر مسلما بودن فلسطینیها از انها حمایت می کنیم چطور با روسیه و چین که تا حالا چند هزار مسلمان را قتل و عام کرده است رابطه تنگنا تنگ داریم اگر یک نفر انسان منصف به سوالات منه بیسواد جواب دهم ممنون می شوم من کشته و مرده امریکا و اروپا هم نیستم چون ما مردم عددی نیستم به نظرات ما اهمیتی داده نمی شود سرنوشت ما دست جاکمیت است و ما نمی توانیم صلاح خودمان را تشخیص دهیم بلکه این حاکمیت است که خیر و صلاح ما را می داند ما مردم صغیر هستیم و به حد بلوغ نرسیده ایم روی داد 24 خواهش می کنم به خاط رسالتتان که روشنگری است سانسور نکنید چون این نوشته من کوچکترین ضرری به نظام ندارد
نادر
۱۵:۳۴ - ۱۴۰۰/۱۰/۱۶
خودشان هم از این شرایط منافع هنگفت اقتصادی دارند.
نظرات شما