رویداد۲۴ فالگیری و رمالی معضلی اجتماعی محسوب میشود که خانوادههای زیادی را قربانی میکند. همچنین کلاهبرداری فالگیران هزینههای هنگفتی را به اشخاص تحمیل میکند.
رمالی؛ شکلی از کلاهبرداری فالگیران
رمالی تحت شرایط خاصی در زمره جرم کلاهبرداری جای میگیرد. برای اینکه فالگیران ،کلاهبردار تلقی شده و مورد پیگرد قانونی قرار بگیرند وجود سه شرط لازم است که عبارتند از: متقلبانه بودن وسایلی که از آنها برای اغفال دیگران استفاده میشود، اغفال شدن و فریب خوردن قربانی و پرداخت مال یا وجه نقد.
در ماده ۱ قانون تشدید مجازات ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری آماده است:
کلاهبرداری جزو آن دسته از جرایمی است که دادستان هم میتواند به عنوان مدعیالعموم آن را پیگیری کند. بنابراین کلاهبرداری ناشی از رمالی دارای دو نوع شاکی عمومی و خصوصی است.
هر فردی که مورد کلاهبرداری قرار گرفته باشد، میتواند برای طرح شکایت به عنوان شاکی خصوصی به مراجع قضایی رجوع کند. اما گاهی ممکن است فرد در کسب مال هیچ حیله و تقلبی را به کار نبرد که دیگر کلاهبرداری محسوب نمیشود.
مجازات فالگیری
اگر قاضی عمل رمالی را کلاهبرداری بداند برای رمال مجازات حبس تعزیری از یک تا ۷ سال در نظر میگیرد. البته رد مال و جزای نقدی از دیگر مجازات رمالان است.
آیا فردی که به فالگیران و رمالان مراجعه میکند هم مرتکب جرم میشود؟
به طور معمول خیر. به نظر میرسد در این موارد بیشتر باید در بحث پیشگیری و فرهنگ سازی کار کنیم تا مجازات، افراد جامعه خودشان باید دقت و وسواس زیادی داشته باشند و بدانند که اطلاعاتی که از این دست اشخاص کسب میکنند، شاید در بعضی موارد درست و صحیح باشد، ولی پسندیده است بر پایه مشورت با اهل خبره از جمله روانشناسان، وکلا، اقتصاددانان و غیره که دارای تحصیلات دانشگاهی، تجربه و پروانه فعالیت هستند تصمیماتشان را بگیرند.
منبع: مجله دلتا