رویداد۲۴ به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست؛ با توجه به وضعیت بحرانی یوزپلنگ در کشور و ضرورت انجام اقدامات فوری برای برون رفت از وضعیت موجود برای این گونه، نشست هم اندیشی با حضور مدیران دفاتر ستادی، مشاوران، کارشناسان معاونت محیط طبیعی، کارشناسان انجمن یوزپلنگ ایرانی و نماینده اداره کل حفاظت محیطزیست سمنان و تعدادی دیگر از فعالان محیط زیست، ۱۸ دی ماه در معاونت طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد.
حسن اکبری سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی وتنوع زیستی در این جلسه با اشاره به حفاظت از بازماندگان یوزپلنگ درمنطقه گفت: با توجه به تعداد بسیار کم باقیمانده از یوز در طبیعت، زمان ما برای نجات یوز بسیار اندک است و باید تمام تلاش و امکانات خود را در این مدت زمان محدود برای حفظ یوزپلنگ به کار گیریم.
وی ضمن تأکید و توجه بیشتر در منطقه خاطر نشان کرد و گفت: باید با نگاه ویژهای جهت تمرکز حفاظتی منطقه توران و سایر زیستگاهها انجام شود.
در ادامه این جلسه، نماینده اداره کل محیط زیست استان سمنان از آخرین اقدامهای انجام شده در منطقه توران در خصوص حفاظت از یوزپلنگ اظهار کرد: جمله اقدامهای انجام شده میتوان به خرید سامانههای عرفی در توران، نصب تابلوهای هشدار در مسیر تردد یوز در جاده عباس آباد، کاهش محدودیت سرعت مجاز و نتایج پایشهای دوربینهای تلهای در منطقه با همکاری انجمن یوزپلنگ و نتایج شناسایی یوزها اشاره کرد.
گفتنی است در این جلسه نمایندگان استان و انجمن یوزپلنگ، به بیان دیدگاهها و پیشنهادات مورد نظرخود پرداختندکه اهم آن به شرح ذیل است:
-افزایش نیرو و امکانات حفاظتی و ایجاد زمینه حفاظت هوشمند در مناطقی به خصوص در مناطق توران و میاندشت؛ که ثبت یوز دارند.
-حفاظت از کریدورهای یوزپلنگ حدفاصل مناطق میاندشت و توران که در قالب ایجاد مناطق شکارممنوع و یا قرقهای خصوصی میتوان به این مهم دست یافت.
-مناطق پیرامونی مناطق توران (شمال و شرق منطقه) و خوشییلاق نیاز به پایش و افرایش نیرو و امکانات حفاظتی دارند.
-خرید سامانههای عرفی در مناطق توران و میاندشت یکی دیگر از اقدامهای ضروری است، ضمن اینکه خالی کردن منطقه توران از شترها بسیار ضروری و مورد تاکید است.
-تهدیدات یوز از جمله سگهای گله، وجود شتر در زیستگاهها و حتی سایر گوشتخواران هم بوم از جمله گرگ در زیستگاههای یوز مدیریت شوند.
-موضوع امکانسنجی ارتقاء سطح حفاظتی منطقه حفاظت شده توران در دستور کار قرار گیرد و حتی ایجاد مناطق جدید و یا ارتقاء سطح حفاظتی در سایر زیستگاههای یوز برای جلوگیری از دخل و تصرفهای بیشتر بررسی شده و به دفتر زیستگاهها اعلام شود.
-برای مدیریت دامهای اهلی در مناطق و جلوگیری از صدورمجوزهای معادن در مناطق ضروری است از کمک و ظرفیت سایر دستگاهها (طرح موضوع در کارگروه معادن و ...) استفاده شود.
-موضوع هم افزایی بین تمامی ذینفعان برای بهبود وضعیت یوزپلنگ مورد تاکید قرار گرفت.
-با توجه به اینکه یوزها رفتارهایی دارند مبنی بر خروج از مناطق حفاظت شده، لذا ضروری است مناطق پیرامونی زیستگاههای منبع و آزاد، موضوع آموزش جوامع محلی، دامداران و شکارچیان به طور جدی دنبال شود و مدیریت مشارکتی در مناطق پیرامونی برای حفاظت از یوز پیگیری شود.
- موضوع تکثیر در اسارت یوز با توجه به جمعیت محدود در طبیعت به صورت فرصت طلبانه دنبال شود و از بودجه و امکانات حفاظت در زیستگاههای طبیعی برای این موضوع هزینه نشود.
-موضوع تعامل با سایر دستگاهها و دستیابی به منابع مالی برای حفاظت از یوز از این طریق نیز از دیگر موارد پیشنهادی بودند.
منبع: سازمان حفاظت محیط زیست