رویداد۲۴ در خصوص قوانین گشت ارشاد، جزییات، حدود اختیارات و نحوه تعامل و برخورد آن با مردم سوالات زیادی مطرح است. برای مثال بسیاری پس از آنکه تعهد توسط گشت ارشاد از آنها اخذ میگردد نگران میشوند. همچنین این سوال برایشان پیش میآید که آیا تعهدهای اخذ شده در گشت ارشاد سوء سابقه کیفری محسوب میشود؟ در این مطلب از به موضوع عواقب تعهد در گشت ارشاد میپردازیم.
بیحجابی یعنی فرد آنچه در دین اسلام و شرع برای پوشش و حدود آن مشخص شده است را رعایت نکند. اسلام برای پوشش زنان حد و حدود و مرزهایی را تعریف کرده است و تمامی زنان مسلمان ملزم به رعایت آن هستند.
همانگونه که گفتیم یکی از منابع تاثیرگذار بر قانون کشور ما شرع است. از آنجا که شرع تاکید بر حجاب داشته یکی از مسایل مورد توجه قانونگذار نیز مساله حجاب بوده و برای عدم رعایت آن مجازات در نظر گرفته است.
بنابراین چنانچه زنان و دختران اقدام به کشف حجاب نمایند و بیحجاب در انظار عمومی ظاهر گردند، مرتکب جرم کشف حجاب و بیحجابی شدهاند و به مجازات بیحجابی و حکم جرم زنان و دختران بیحجاب محکوم خواهند شد.
در تبصره ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی آمده است” زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر انظار عمومی ظاهر میشوند، به حبس از ده روز تا دو ماه یا جریمه نقدی از پنجاه تا پانصد هزار ریال محکوم خواهند شد.” این مجازات تعیین شده، مجازات بدحجابی یا بیحجابی زنان است.
تعهدات گشت ارشاد مرجعی برای استعلام نیست. مواردی که از مراجعین تعهد گرفته میشود در سامانه پلیس امنیت اخلاقی میماند و ممکن است با مراجعه والدین و جست و جوی نام افراد سوابق تعهدنامه موجود یافت شود.
آیا تعهد به گشت ارشاد مورد استعلام سازمانهای دولتی برای استخدام قرار میگیرد؟
خیر اخذ هرگونه تعهد از طرف گشت ارشاد توسط هیچ مرجعی قابل استعلام نخواهد بود و فقط زمانیکه در ادامه تعهدنامه پرونده در دادسرا تشکیل شود و منجر به حکم قطعی و هم مشمول سوءپیشینه کیفری گردد اثر منفی دارد. تعهداتی که بانوان در گشتارشاد میدهند سوءپیشینه محسوب نشده و در هیچ نوع گواهی درج نخواهد شد.
منبع:مجله دلتا