صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

پنجشنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 08
کد خبر: ۲۹۶۹۱۴
تاریخ انتشار: ۱۷:۳۳ - ۱۳ بهمن ۱۴۰۰

افزایش ۱.۵ تا ۴ برابری گونه‌های برجسته حیات‌وحش

معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: جمعیت گونه‌های برجسته حیات‌وحش در قرق‌های اختصاصی پس از یک دوره ۸-۹ ساله بین ۱.۵ تا ۴ برابر افزایش پیداکرده است.

رویداد۲۴ حسن اکبری در گفتگو با پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست، حفاظت از زیستگاه‌های طبیعی و تنوع زیستی را یکی از مهم‌ترین وظایف و مأموریت‌های این سازمان و زمینه‌ساز تحقق اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران عنوان و اظهار کرد: در تمام دنیا بخشی از حفاظت از حیات‌وحش به مردم واگذار می‌شود چراکه این کار نمی‌تواند به‌صورت صد در صد دولتی انجام شود. اگر حفاظت به‌طور کامل بر عهده دولت باشد، حتماً در درازمدت موفق نخواهد بود.

وی افزود: معاونت محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست در سالیان اخیر تلاش کرده تا با بهره‌گیری از تجارب بین‌المللی و ابزار‌های قانونی و اجرایی داخلی، از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های بخش‌های غیردولتی در توسعه حفاظت از حیات‌وحش و استفاده پایدار و معقول از آن‌ها به‌ویژه در محدوده‌های طبیعی خارج از مناطق چهارگانه تحت مدیریت خود استفاده کند و ایجاد قرق‌های اختصاصی نیز در همین چارچوب انجام‌شده است.

معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست، درآمدزا بودن قرق‌های اختصاصی را کلید ایجاد جذابیت برای ورود بخش خصوصی به عرصه حفاظت از حیات‌وحش و تنوع زیستی کشور دانست و گفت: قرق‌های اختصاصی همان زیستگاه‌های حیات‌وحش هستند که ما با صدور یک مجوز آن را برای یک دوره ۵ یا ۱۰ ساله در اختیار فرد یا گروهی قرار می‌دهیم که می‌توانند حیات‌وحش آن را حفاظت کرده و مورد بهره‌برداری قرار دهند. درواقع عرصه به‌هیچ‌وجه واگذار نمی‌شود بلکه عرصه‌هایی از زیستگاه‌های حیات‌وحش در مناطق آزاد برای مدت مشخص در اختیار یک فرد یا یک گروه قرار می‌گیرند که ترجیحاً از جوامع محلی همان‌جا هستند.

به گفته اکبری، هرگونه ساخت‌وساز بدون اخذ مجوز‌های قانونی لازم از مراجع قانونی ذیصلاح نیز در محدوده قرق‌های اختصاصی ممنوع است.

وی بابیان اینکه محدوده این مناطق که تاکنون پروانه فعالیت ۵ واحد از آن‌ها در استان‌های یزد، کرمان و سمنان صادرشده، به تصویب شورای عالی محیط‌زیست رسیده است، تصریح کرد: جمع مساحت زیستگاهی که به این صورت حفاظت می‌شود درمجموع ۲۸۰ هزار هکتار است. این کار باعث اشتغال مستقیم ۳۰ نفر شده است و این افراد مقدار قابل‌توجهی در بحث تجهیزات حفاظت هم سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست، با اشاره به موفقیت‌آمیز بودن اجرای برنامه ایجاد قرق‌های اختصاصی، گفت: جمعیت گونه‌های برجسته حیات‌وحش مثل کل بز و قوچ و میش در این مناطق پس از یک دوره ۸-۹ ساله بین ۱.۵ تا ۴ برابر افزایش پیداکرده است.

وی، خاطرنشان کرد: این مدلی از حفاظت است که می‌تواند خیلی کارگشا باشد چراکه هم‌وابستگی حفاظت را به منابع دولتی کم می‌کند و هم در صورت نظارت صحیح می‌تواند تأثیر بسزایی در حفظ گونه‌های حیات‌وحش داشته باشد.

اکبری تأکید کرد: این بحث همچنان در دستور کار ما قرار دارد و جلسات متعددی برگزار و پرونده‌های زیادی آماده‌شده که بتوانیم آن را دنبال کنیم.

معاون محیط‌زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط‌زیست در خصوص نحوه بهره‌برداری سرمایه‌گذاران در قرق‌های اختصاصی نیز توضیح داد: ما هرساله منطقه‌ای که به‌صورت قرق اختصاصی در اختیار سرمایه‌گذار قرارگرفته را سرشماری و جمعیت گونه‌های مختلف را برآورد می‌کنیم. چنانچه نحوه حفاظت آن فرد مطلوب و قابل‌قبول باشد، به‌صورت محدود برایش پروانه شکار حیوانات کهن‌سال صادر می‌شود به‌گونه‌ای که جمعیت آسیب نبیند.
وی در پایان تأکید کرد: البته در آینده می‌توان بحث‌های دیگری همچون گردشگری و اکو توریسم را هم به این برنامه اضافه کرد.

منبع: سازمان حفاظت محیط زیست

نظرات شما