رویداد۲۴ مرداد ماه گذشته بورس رشد بالایی را تجربه کرد اما چندی بعد در پی سقوط یکباره، سهامداران زیادی را متضرر کرد. جمعیت بزرگی از سهامداران که با ترغیب دولت به بازار سهام هجوم آورده بودند، با ضرر از این بازار خارج شدند. برخی میگویند این ضررها در آینده در بازار سرمایه قابل جبران است. در اینباره از یک کارشناس اقتصادی پرسیدیم که در ادامه میخوانید.
پیمان مولوی، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصاد ۲۴ در پاسخ به این پرسش که آیا سهامداران خرد که طی سال گذشته از بورس ضرر کردند، میتوانند آن را جبران کنند، اظهار داشت: ما در سرمایهگذاری نمیتوانیم نقش قربانی را ادامه دهیم. باید توجه کنیم که در کدام اقتصاد سرمایهگذاری میکنیم. در این اقتصاد نرخ بهره بین بانکی طی ۳ ماه از ۱۸ درصد به ۸ درصد میرسد و از خرداد تا مرداد ماه مجددا به ۱۶ درصد صعود میکند. ین را هر کجای دنیا که مطرح کنید، به عقلتان شک میکنند. این اتفاق یک دستکاری خیلی شدید در این بازار است.
وی تصریح کرد: اولین چیزی که باید در مورد بازار بورس بدانید این است که نمیتوانید ضرری که کردید را جبران کنید. در بحران ۲۰۰۸ امریکا، دولت مجبور شد هزار میلیارد دلار خرج کند تا مشکلات موسسات را حل کند. مشکلات مردم پابرجا باقی ماند.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: در بازار بورس این پرسش مطرح است که باید به کسانی که میگویند صبر کنید، بپیوندیم یا کسانی که مدعی هستند این بازار رشد میکند؟ به نظر من این حرفها بیمعنی است. بازارها مثل قطارهای شهری بالا و پایین میروند. الان شاخص دلاری، میانگین موزون ۲۰ روزه و میانگین موزون سالیانه به هم چسبیدهاند. بقیه بازارها هم به همین ترتیب است. البته بازار مسکن بالاتر از بازار سرمایه قرار گرفته است. در صورتیکه یک و نیم سال قبل مسکن پایین بود و بازار سرمایه بالاتر بود.
بیشتر بخوانید: ۵ سیگنال برجام به بورس تهران
او ادامه داد: نکته مهم درباره بازار سرمایه که سیکلهای متفاوتی از بازار مسکن دارد، این است که شما اول چه بلیتی گرفتهاید. این بلیت میتواند نشان دهد در کدام سکو قرار گرفتهاید و سوار چه قطاری میشوید. بر اساس شاخص دلاری و پیشبینی نقطه تعادلی دلار (قیمت صرافی دلار) شاخص بین یک میلیون و سیصد واحد تا یک میلیون ۶۰۰ واحد با فرض نقطه تعادلی دلار ۳۲ هزار تومانی میتواند در نوسان باشد.
مولوی تاکید کرد: اگر در همین نرخ بهره حقیقی به سمت مثبت یا صفر یا حتی نزدیک به منفی ۵ حرکت کنیم، رشد شاخص به صورت شارپی یا خیلی سریع، امکانناپذیر است. چون بیشتر پولها و سرمایههای خرد و سرمایههای شرکتی و نهادی به سمت سیستم اوراق و سپردهها حرکت خواهد کرد. مولفه دیگر بورس که خیلی دارای اهمیت است، تغییر در استراتژی است. آیا همیشه باید از تغییر در قیمت سهام سود ببرم یا نه. مولفه نهایی نیز برجام است. الان همه میگویند اگر برجام به نتیجه برسد، بورس نابود میشود.
وی افزود: درحالیکه در بورس شرکتهای پتروشیمی، معدنی، فلزات اساسی و شرکتهای صادرات محور در بورس هستند. اگر تحریم واقعاً برداشته شود و تسهیل در تجارت اتفاق بیفتد، ممکن است به صورت مقطعی روی قیمت بورس و دلار اثر بگذارد، اما در میان مدت و بلندمدت به نفع بازار است. این یک مغالطه است که برجام بورس را زمین میزند. ما باید استراتژی را در بورس تغییر دهیم.
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: زمانهایی که نرخ بهره حقیقی نزدیک به صفر است و بازار وارد یک حرکت آرام شده، باید استراتژی سرمایهگذاری را تغییر دهید. اگر روی رشد قیمت هم سوار میکنید، میتوانید گوشه چشمی به شرکتهایی داشته باشید که BPS حاشیه سود بالایی میدهند.
او ادامه داد: الان یک سری شرکت در بورس داریم که در این شرایط قرار دارند. اینکه قبلا ۸۰ درصد ضرر کردید و بخواهید یکبار ۸۰ درصد سود کنید، به لحاظ فنی غیرقابل کاور کردن است. چیزی تحت عنوان بازگشت به شاخصهای بالا بر اساس روندهای فعلی دور از انتظار است.
مولوی خاطرنشان کرد: البته یک سناریوی بدی هم داریم. اینکه برجام به نتیجه نرسد و تورم بیش از این شود. در این حالت همه بازارها رشد میکنند. پس در مورد بازار سرمایه باید رویکرد روشن و تغییر استراژی و براساس بازده در دست اقدام به خرید و فروش سهام کنیم.