رویداد۲۴ مطابق با ماده واحده که از طریق مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است، ممنوعیتی برای خروج بدهکاران بانکی از کشور وجود دارد. اسامی این افراد از بانک مرکزی به دادسرای تهران اعلام میشود و مطابق با آن ممنوع الخروجی بدهکاران اعمال میگردد.
در ابتدای امر کلیه افرادی که به بانکها بدهی داشتند شامل ممنوعالخروجی میشدند، حالا چه بدهکاری آنها کم بود چه زیاد، اما در سال ۹۲ تصویب شد که تنها بدهکارانی ممنوعالخروج شوند که حداقل ۲ میلیارد ریال معادل ۲۰۰ میلیون تومان بدهی داشته باشند.
آن دسته از افرادی که از بانک یا موسسات مالی و اعتباری تسهیلات و وام دریافت کرده و در بازپرداخت آنها دیرکرد داشتهاند، و برای آن اقدامی ننمودهاند یا مشکوک هستند که ممکن است بازپرداخت را انجام ندهند، ممنوعالخروج میشوند.
افرادی که بهعنوان ضمانتخواه از بانک ضمانتنامه بانکی دریافت نمودهاند و در انجام شرایط و مواد موجود در ضمانتنامه قصور ورزیدهاند، ممنوعالخروج میشوند.
افرادی که به هر نحوی در انجام معاملات خود به بانک بدهکار باشند، ممنوعالخروج میشوند.
افراد واردکننده و صادرکنندهای که به تعهدات ارزی خود در قبال بانک پایبند نبوده و در انجام آنها قصور داشتهاند نیز ممنوعالخروج میشوند.
دریافت حکم ممنوعالخروجی بدهکاران بانکی از طریق بانک مرکزی، فرایند پیچیدهای دارد که بهطور معمول بانکها از آن استفاده نمیکنند. برای دریافت این حکم راه دیگری نیز وجود دارد که سختی و پیچیدگی بانک مرکزی را ندارد و آن دریافت حکم از راه اجرای ثبت و دادگاه است، که بیشتر بانکها از این راه استفاده میکنند تا بدهکاران خود را ممنوعالخروج نمایند.
در این راه تنها شخص اصلی بدهکار، ممنوعالخروج میشود و ضامن یا ضامنهای فرد بدهکار را نمیتوان ممنوعالخروج کرد.
بهطور معمول حکم ممنوع الخروجی بدهکاران دارای اعتبار ۶ ماهه است که در صورت نیاز پس از گذشت این دوره دادگاه آن را تمدید میکند.
منبع: مجله دلتا