رویداد۲۴ در طلاق توافقی زن و شوهر تقریبا در تمام موارد از جمله مهریه، جهیزیه، اجرتالمثل دوران ازدواج، نفقه زن و فرزندان، حضانت فرزندان و… به توافق میرسند و پس از آن با مراجعه به دادگاه خانواده، درخواست صدور حکم طلاق به صورت توافقی میکنند. در مجله دلتا به بررسی درخواست طلاق توافقی طبق قانون مدنی پرداخته شده است.
مدارک لازم برای درخواست طلاق توافقی
اصل سند ازدواج یا کپی برابر اصل آن
اصل شناسنامه زن و مرد
اصل کارت ملی زن و مرد
باید توجه داشت که انجام هر نوع طلاق در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق حتی اگر طلاق به صورت توافقی باشد، مستلزم صدور حکم طلاق از سوی دادگاه است و هیچ دفتر رسمی بدون وجود حکم دادگاه اقدام به انجام تشریفات رسمی طلاق و ثبت آن نمیکند؛ بنابراین ابتدا باید با تهیه مدارک لازم، نسبت به تنظیم دادخواست طلاق توافقی اقدام کرده و از دادگاه خانواده رسیدگی و صدور حکم طلاق درخواست شود.
تا قبل از آذر ماه سال ۹۷، زن و شوهر یا وکلای ایشان برای ثبت دادخواست طلاق توافقی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و دادخواست طلاق توافقی خود را ثبت میکردند، اما از ابتدای آذر سال ۹۷ و با توجه به بخشنامه جدید، دفاتر مذکور مجاز به ثبت دادخواست طلاق توافقی بدون ارائه گواهی مراکز غربالگری یا مشاوره خانواده که در اصطلاح به آن «گواهی عدم انصراف از طلاق» گفته میشود، نیستند. پس از ثبت دادخواست مربوطه در دفتر خدمات قضایی، یکی از شعب دادگاه خانواده که با توجه به آدرس محل سکونت مشترک زوجها تعیین میشود، نسبت به پذیرش دادخواست و اعلام زمان رسیدگی به موضوع اقدام میکند.
اعلام شاهد برای ثبت طلاق
دادگاه به زوجها اعلام میکند که از بین آشنایان و نزدیکان خود در زمانی مشخص، نسبت به معرفی داور به دادگاه اقدام کرده و اگر نخواهند یا نتوانند داور معرفی کنند، دادگاه طبق شرایط قانونی نسبت به تعیین داور اقدام میکند.
مراحل عمومی در دادگاه خانواده
۱. مراجعه به مراکز مشاوره
در این مرحله، زن و مرد از طرف دادگاه به مرکز مشاوره خانواده معرفی میشوند تا در آن مرکز درخواست طلاق توافقی خود را مطرح کنند و شرح دهند که چرا نمیتوانند به زندگی مشترک ادامه دهند. مرکز مشاوره خانواده، سعی در صلح و سازش بین آنها میکند و اگر موفق به سازش نشود، گزارش اقدامات انجام شده و نتایج آن را به دادگاه خانواده ارائه میدهد.
۲. گواهی پزشک معتمد دادگاه مبنی بر باردار نشدن زن
در این مرحله زن با مراجعه به یکی از پزشکان معرفی شده توسط دادگاه، برای تائید باردار نشدن خود مراجعه میکند. البته در دو مورد گرفتن گواهی پزشک مورد اعتماد نیاز نیست.
اول اینکه زوجها نسبت به باردار بودن زن توافق داشته باشند.
دوم اینکه زن باکره باشد.
۳. حق تجدیدنظر خواهی و فرجام خواهی
در این مرحله هر دو طرف باید حق تجدیدنظر خواهی و فرجام خواهی را از خود سلب کنند تا حکمی که دادگاه صادر میکند، قطعی باشد. دادگاه طبق توافقات طرفین اقدام به صدور گواهی عدم امکان سازش و این گواهی که ۳ ماه اعتبار دارد، در ۳ نسخه تنظیم شده و به هر یک از زوجین یک نسخه از گواهی عدم امکان سازش را تحویل میدهد. شایان ذکر است اگر در مدت اعتبار ۳ ماهه گواهی عدم امکان سازش، زن و مرد در دفتر رسمی طلاق حاضر نشوند و نسبت به انجام تشریفات اجرای طلاق توافقی اقدام نکنند، این گواهی و کلیه توافقاتی که زوجها با هم داشتهاند، دیگر اعتباری نخواهد داشت و باید از اول این مراحل را سپری کنند.
منبع: مجله دلتا