رویداد۲۴ روزه یکی از فرایض دینی است که در شرع مقدس اسلام امری واجب در نظر گرفته شده است. بهطور کلی قانون مجازات اسلامی روزهخواری را عنوانی مجرمانه ندانسته و برای آن مجازاتی در نظر نگرفته است. اما به موجب همین قانون روزهخواری در ملاعام به دلیل مرتبط بودن با اخلاق حسنه و شرع، نوعی جرم خاص محسوب شده است و در این قانون میتوان مجازات مورد نظر برای جرم روزهخواری در ملاعام یافت.
خود عمل روزه نگرفتن و روزهخواری، حرام است ولی جرم نیست. اما شرایطی را در نظر بگیرید که کسی روزه نگرفته و در خانه خود روزهخواری میکند.
در مقابل شخص دیگری روزه نگرفته اما در خیابان، پارک و مکانهای عمومی روزهخواری میکند. زمانیکه شخصی حرمت ماه رمضان را رعایت نکرده و در انظار و اماکن عمومی روزهخواری میکند، عمل او جرم است. در این مورد هیچ تفاوتی ندارد که شخص با عذر موجه روزه خواری میکند یا بدون عذر موجه.
ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی تظاهر به روزهخواری را به شرح زیر جرم دانسته است:
منظور از اماکن عمومی، محلهایی است که برای حضور عموم مردم در نظر گرفته است. مانند پارکها، خیابانها و غیره.
ممکن است مکان عمومی باشد اما کسی بهجز فرد روزهخوار در آنجا حضور نداشته باشد. حضور نداشتن دیگران باعث نمیشود که آن مکان از حالت عمومی خارج شود.
همانطور که در متن قانون میبینید، گفته شده علنا و در انظار عمومی. بنابراین اگر کسی مخفیانه و در جایی خلوت اقدام به روزهخواری کند، نباید عمل او را تظاهر به روزهخواری دانست.
در واقع کسی که در گوشهای خلوت بدون جلب توجه و با رعایت حرمت ماه رمضان اقدام به خوردن و آشامیدن میکند نباید مجازات شود.
در ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامی برای تظاهر به روزهخواری مجازات تعیین شده است.
مجازات این جرم عبارت است از:
حبس از ۱۰روز تا ۲ ماه یا تا ۷۴ ضربه شلاق
در مورد این مجازاتها چند نکته قابل ذکر است که توجه شما را به آنها جلب مینماییم:
روزهخواری در اتومبیل شخصی افراد هم اگر در مکانهای عمومی و بهصورت علنی انجام شود جرم است.
پس کسی که در حال رانندگی در خیابان بهصورت علنی روزهخواری میکند، مرتکب جرم شده و به مجازات آن محکوم میشود. با توجه به تبصره ماده ۵ قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر، وسیله نقلیه حریم خصوصی محسوب نمیشود.
منبع: مجله دلتا