صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

جمعه ۲۳ تير ۱۴۰۲ - 2023 July 14
کد خبر: ۳۰۳۱۸۸
تاریخ انتشار: ۱۰:۵۱ - ۱۶ فروردين ۱۴۰۱

پیش‌بینی رونق بازار طلا در ۱۴۰۱

فعالان بازار طلا معتقدند بهبود شرایط اجتماعی و احتمال اخبار خوش سیاسی می‌تواند اغلب بازار‌ها ازجمله بازار فلز زرد را با رونق مواجه کند.

رویداد۲۴ بازار طلای دنیا و به تبع آن بازار طلای ایران از ۲ متغیر اصلی نرخ ارز و قیمت جهانی طلا تأثیر می‌پذیرد. هر دو عامل در یک‌ماه گذشته نوسانات زیادی را تجربه کرده است.

به گزارش همشهری، انتظار تغییرات کاهشی ناشی از اخبار مذاکرات در ۲ ماه پایانی سال گذشته از یک‌سو و افت توان خرید مردم از سوی دیگر بازار طلای شب عید را در تعلیق نگه داشت تا با وجود بهبود شرایط اجتماعی به‌لحاظ محدودیت‌های کرونایی و برگزاری مراسم و خرید‌های وابسته به آن، رکود در بازار طلا و سکه تا شب عید نیز تداوم یابد. اما تغییر شرایط اقتصادی و سیاسی در منطقه و دنیا وضعیت بازار طلا را با، اما و اگر‌هایی همراه کرده‌است.

فاکتور‌های اقتصادی و سیاسی جهانی

نایب‌رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران در تشریح شرایط کنونی بازار طلا به همشهری می‌گوید: وقتی شرایط اقتصادی دنیا خوب باشد ارزش ارز‌ها و سهام بالا می‌رود و سرمایه‌گذاری جهانی روی طلا کاهش می‌یابد، اما بازار‌های جهانی از اتفاقات سیاسی نیز تأثیر می‌پذیرند. ما هم‌اکنون شاهد یکی از مهم‌ترین اتفاقات سیاسی جهان یعنی جنگ روسیه و اوکراین هستیم که بازار‌های جهانی را با شرایط خاصی مواجه کرده است. محمد کشتی‌آرای می‌افزاید: درحالی‌که پیش بینی می‌شد تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی قیمت اونس جهانی به ۲ هزار دلار برسد، این اتفاق نیفتاد و این پیش‌بینی محقق نشد، اما درگیری روسیه و اوکراین باعث شد قیمت طلا برای نخستین‌بار در تاریخ به بالاتر از ۲ هزار دلار برسد و تا ۲۰۷۰ دلار نیز افزایش یابد، بنابراین در کنار فاکتور‌های سنتی و همیشگی مؤثر بر قیمت طلا، عوامل و اتفاقات غیرقابل پیش‌بینی را نیز باید در پیش بینی تحولات بازار‌ها مورد توجه قرار داد. وی با اشاره به تغییراتی که به‌دلیل جنگ روسیه و اوکراین برای نخستین‌بار در اقتصاد دنیا ایجاد شده، ادامه می‌دهد: صعود قیمت نفت به بالای ۱۲۰ دلار برای نخستین‌بار بعد از ۸ سال رخدادی بود که تحت‌تأثیر درگیری در منطقه اتفاق افتاد و کاهش قیمت دلار، قیمت جهانی طلا را افزایش داد.

عوامل داخلی تأثیرگذار بر بازار

اما غیر از عوامل جهانی، قیمت طلا و سکه در بازار ایران با فاکتور‌های داخلی نیز دچار تغییر می‌شود که مهم‌ترین آن‌ها نرخ ارز است؛ فاکتوری که خود تحت‌تأثیر شرایط اقتصادی و سیاسی کشور دچار نوسانات زیادی می‌شود. نایب‌رئیس اتحادیه طلا و سکه تهران در این‌باره می‌گوید: قیمت داخلی ارز درحال حاضر به‌شدت به مذاکرات برجام وابسته است، تا پیش از عید نوروز که اخبار مثبتی از مذاکرات منتشر می‌شد، نرخ ارز پایین آمد، اما چند روزی است که مذاکرات متوقف است و این عامل باعث شده قیمت ارز دوباره در بازار سیر صعودی بگیرد. این درحالی است که نشانه‌های مثبتی که نشان می‌داد مذاکرات در حال به‌نتیجه رسیدن است، قیمت دلار را در اسفند ماه تا کانال ۲۵ هزار تومان پایین آورده بود، اما درحال حاضر با توجه به نامعلوم‌بودن شرایط این مذاکرات قیمت ارز دیروز (دوشنبه ۱۵ فروردین) مجددا تا ۲۷ هزارو ۲۰۰ تومان بالا رفت که این موضوع باعث شد قیمت طلا و سکه با افزایش همراه باشد.

تقاضا نقشی در بازار طلا ندارد

عامل تقاضا به‌طور معمول یکی از فاکتور‌های بسیار مؤثر در بازار‌ها محسوب می‌شود درحالی‌که به‌گفته فعالان بازار طلا، این قانون در زمینه مصنوعات طلا صدق نمی‌کند. کشتی‌آرای با اشاره به اینکه عرضه و تقاضا در بازار طلا تأثیری ندارد، می‌افزاید: طلا به این دلیل که جریانی عادی دارد و منابع متعددی برای تامین آن وجود دارد، معمولا از عرضه و تقاضا تأثیر نمی‌پذیرد، اما این فاکتور در بازار سکه بسیار تأثیرگذار است، به این شکل که اگر تقاضا در بازار افزایش یابد با توجه به اینکه منبع توزیع‌کننده سکه تنها بانک مرکزی است، رشد تقاضا و نبود عرضه کافی قیمت را بالا می‌برد و حباب قیمت سکه افزایش می‌یابد. این عامل در ایام قبل از عید حباب سکه را تا ۵۰۰ هزار تومان افزایش داد، ولی بعد از عید با کاهش تقاضا و عرضه مناسب، حباب سکه به حداقل خود رسید و تا ۱۰۰ هزار تومان پایین آمد.

بازار طلا رونق می‌گیرد

بعد از ۲ هفته تعطیلی بازار‌های اصلی، چند روزی است که فعالیت‌های اقتصادی آغاز شده و داد‌و‌ستد‌ها در جریان است. به‌نظر می‌رسد که شرایط کشور روزبه‌روز بیشتر به آنچه پیش از شیوع کرونا بود، شبیه می‌شود، اما آیا بازار طلا نیز از این شرایط تأثیر می‌پذیرد؟ عضو هیأت‌مدیره اتحادیه طلا و جواهر تهران چشم‌انداز آینده بازار طلا را مثبت ارزیابی می‌کند. کشتی‌آرای معتقد است: با توجه به بهتر‌شدن شرایط اجتماعی ازجمله کرونا جنب‌و‌جوش خاصی در اجتماع مشاهده می‌کنیم که وجود این جنب‌و‌جوش و تردد‌ها باعث به جریان افتادن خون در رگ اقتصادی کشور خواهد شد و وقتی اقتصاد در جریان باشد، همه صنایع و اصناف از این موضوع سود می‌برند. به‌گفته این مقام صنفی، با توجه به نشانه‌های موجود، مناسبت‌های پیش‌رو و چشم‌انداز اقتصاد که مبتنی بر قیمت ارز است و درآمد‌های ارزی کشور که هم‌اکنون رو به افزایش است، به‌نظر می‌رسد سال ۱۴۰۱ سال رونق اقتصادی در کشور باشد که این عامل می‌تواند خرید طلا را افزایش دهد. این درصورتی است که شاهد اتفاقاتی غیرقابل پیش‌بینی در سطح کشور و دنیا نباشیم.

نظرات شما