رویداد۲۴ علیرضا ناجی رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به این که سویه جهش یافته "ایکس ای" که یک سویه ترکیبی از دو زیرمجموعه اومیکرون است، اظهار کرد: این سویه برای اولین بار در نوزده ژانویه ۲۰۲۲ در بریتانیا شناسایی شد و از آن زمان تا به امروز ۶۴۰ مورد از این نوترکیب جدید گزارش شده اند.
وی افزود: واریانت "ایکس ای" نوترکیب از دو زیر واریانت BA,۱ و BA.۲ است، اما دارای سه جهش جدید است که در توالیهای والد آنها وجود ندارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار کرد: مقالهای که در مجله پزشکی بریتانیا منتشر شد، اشاره میکند که نوترکیب ها زمانی پدید می آیند که چندین گونه به طور همزمان یک فرد را آلوده میکنند و به واریانت ها اجازه میدهد در طول همانند سازی با هم تبادل ژنتیکی داشته باشند و ترکیبات جدیدی را تشکیل دهند.
ناجی با اشاره به اینکه کارشناسان بر این عقیده اند که هیچ دلیلی برای وحشت وجود ندارد، تاکید کرد: در حال حاضر سه ویروس ترکیبی یا نوترکیب به نامهای XD، XE و XF شناسایی شده اند.
وی ادامه داد: دو نو ترکیب مختلف از دلتا و BA,۱ به وجود آمده است که "ایکس دی" و "ایکس اف" نامیده میشوند. نوترکیب "ایکس دی" بیشتر در فرانسه، آلمان، دانمارک و بلژیک شناسایی شده است.
بیشتربخوانید: راههای جلوگیری از انتقال ویروس کرونا/ نکاتی که باید رعایت کنیم
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: ترکیب "ایکس اف" نیز ترکیبی بین دلتا و BA,۱ است که تا کنون فقط در ۳۸ مورد در بریتانیا شناسایی شده است.
وی با اشاره به اینکه برآوردهای اولیه حاکی از این موضوع است که افزایش انتقال XE در حدود ۱۰ درصد بیشتر در مقایسه با BA,۲ است گفت: این یافتهها نیازمند تحقیقات بیشتر است.
ناجی تاکید کرد: تاکنون شواهد کافی برای نتیجه گیری در مورد قابلیت انتقال، شدت یا اثربخشی واکسن در برابر ترکیبات جدید کرونا تأیید نشده است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان این موضوع که تا زمانیکه واکسیناسیون علیه کرونا تکمیل نشود، شاهد واریانت های جدید این ویروس خواهیم بود تاکید کرد: متأسفانه در اکثر کشورها با تفکر سبکی بیماری اومیکرون نه تنها سیاستهای کنترلی را تشدید نکرده اند، بلکه محدودیتها را کاهش داده اند.
وی تاکید کرد: اساس کنترل کووید ۱۹ در کنترل ایجاد واریانت ها و جلوگیری از چرخش آن است.