رویداد۲۴ اواخر ماه مارس (اواسط فروردین)، آژانس امنیت سلامت بریتانیا سویه جدید کووید ۱۹ موسوم به XE را معرفی کرد.
به گفته آژانس، این سویه جدید نوترکیب است، به این معنی که ترکیبی از دو سویه است. در این مورد، سویه BA.۱ بسیار عفونی اومیکرون با زیرسویه اومیکرون موسوم به BA.۲ ترکیب شده است.
سویه جدید XE دارای اطلاعات ژنتیکی از هر دو سویه BA.۱ و BA.۲ است. در تحقیقات اولیه، به نظر میرسد که عفونیتر از سویه BA.۲ اومیکرون باشد.
کارشناسان میگویند که افزایش عفونت به معنای خطرناکتر بودن آن نیست و درمانهای فعلی احتمالاً مؤثر باقی خواهند ماند.
از آنجایی که ویروسها در طول زمان جهش مییابند، احتمال دارد سویه های نوترکیب دیگری هم ایجاد شوند.
حمیدرضا جماعتی دبیر کمیته کشوری کووید ۱۹، با عنوان این مطلب که اخیراً دو سویه جدید XD (ترکیبی از ویروس دلتا و اومیکرون) و XE (ترکیبی از زیر سویه BA1 و BA2) شناسایی شده است. تا کنون ۱۶ نفر مبتلا به سویه XD در دنیا گزارش شده و مورد رصد سازمان جهانی بهداشت قرار دارد، اما فعلاً جای نگرانی نیست چراکه گزارشهایی از این سویه های جدید در سایر کشورها هنوز ارائه نشده است، گفت: تاکید کمیته علمی کشوری کرونا در این شرایط که شاهد بازگشایی مدارس و دانشگاهها هستیم، تکمیل واکسیناسیون دانشجویان و دانش آموزان به ویژه در گروه سنی ۵ تا ۱۱ سال است. خوشبختانه میزان واکسیناسیون گروه سنی ۱۲ تا ۱۸ سال به میزان قابل توجهی رسیده اما تاکید زیادی به تکمیل واکسیناسیون گروه سنی ۵ تا ۱۱ و رعایت پروتکلهای بهداشتی در مدارس توسط اولیا و مربیان مدارس شد.
وی ادامه داد: در این شرایط لازم است رعایت پروتکلهای بهداشتی در مدارس از سوی مدیران و عوامل مدارس از جمله استفاده از ماسک، شستشوی مداوم دستها، حفظ فاصله فیزیکی و تهویه مناسب هوا کلاسها مرتباً پیگیری شود. از سوی دیگر دانش آموزانی که علائم عفونی و تب دارند نباید به مدرسه بروند و اگر تشخیص داده نشده و یا در مدرسه دچار علائم شده، مدیران مدارس به دانش آموزان اجازه دهند که به منزل بروند و دوره قرنطینه دانش آموزان در منزل سپری شود.
بیشتربخوانید: تفاوت دقیق سویه دلتا و اومیکرون یافت شد
حسن رودگری مدیر پژوهشی سازمان نظام پزشکی کشور با توجه به ترکیب نوعی از اومیکرون و شیوع آن، گفت: طبق گزارش دفتر آمار ملی انگلستان (ONS) فقط در پایان هفته گذشته نزدیک به ۵ میلیون مورد جدید کرونا اتفاق افتاد که رکورد جدیدی در تاریخ پاندمی این کشور بود که این با افزایش ۷ درصدی در بستریها همراه بود هرچند میزان مرگ میر جهش مشابه نشان نمیدهد که میتواند ناشی از پوشش گسترده و مؤثر واکسیناسیون باشد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: نوع جدید XE یک جهش ناشی از نوترکیب شدن BA.1 و BA.2 است و در نتیجه ابتلای همزمان به آنها است و بار اول حدود ۲/۵ ماه قبل در انگلستان گزارش شد. محاسبات ۱۰ درصد سرعت بیشتر در افزایش انتقال را نشان میداد که چندان قابل توجه نیست. فعلاً XE زیر مجموعه اومیکرون محسوب میشود مگر رفتار جدیدی به خصوص در شدت بیماری و یا تظاهرات بالینی آن دیده شود.
رودگری گفت: از نظر آژانس امنیت سلامت انگلستان، تعداد XE در جامعه فعلاً به قدری نیست که بتوان از رفتار آن تحلیل قطعی به دست داد چون تا به حال فقط ۶۳۷ مورد قطعی آن در انگلیس ثبت شده که در بین نزدیک ۵ میلیون مورد جدید هفته گذشته عدد قابل اعتنایی نیست.
وی ادامه داد: در حال حاضر گزارشی از تفاوت نوع XE از نظر علائم بالینی و شدت بیماری با اومیکرون رایج نیست و هردو بیشتر شبیه همان سرماخوردگی هستند که با آبریزش بینی، عطسه و گلودرد همراه هستند که این برخلاف کرونای اولیه است که تب و سرفه و فقدان بویایی و چشایی از علائم شایع آن بود.
رودگری گفت: NHS انگلستان فهرست علائم عمومی و شایع کووید ۱۹ را به تازگی کمی گستردهتر نموده و آن را به مجموع ۹ علائم ارتقا داده که شامل تنگی نفس، احساس خستگی یا بی حالی شدید، درد بدن، سردرد، گلودرد، بینی کیپ یا آبریزش بینی، کاهش اشتها، اسهال، تهوع و استفراغ میباشد.
وی خاطر نشان کرد: در سایر کشورها نیز افزایش ناگهانی در موارد جدید ناشی از اومیکرون BA.2 وجود دارد ولی اثری از XE نیست. در چین که اخیراً قرنطینه شدیدی در شانگهای انجام داد یک زیرگروه جدید به نام BA.1.1 هم در کنار BA.2 گزارش شده است که در خود چین و سایر نقاط جهان گزارشی از آن نبوده. هندوستان هم مدعی کشف یک مورد XE در بمبئی شده است.
مدیر پژوهشی سازمان نظام پزشکی افزود: بهتر است از جو وحشت بی مورد در مورد نوع XE ممانعت شود چون نه گسترش یاعته و نه الزاماً خطرناکتر است. باید بدانیم که موج جدیدی کووید ۱۹ در اروپا و آسیا بیشتر ناشی از نوع BA.2 اومیکرون است و نوع XE که در مورد آن خبرسازی میشود، نقش چندانی ندارد.