رویداد۲۴ تورم و کاهش قدرت خرید مردم باعث حذف شیر و مواد لبنی و یا کم شدن مصرف این محصولات در سبد غذایی شده و مردم با خرید محصولات لبنی قهر اجباری کرده اند.
گرانی به تمام بخشها به ویژه مواد غذایی رسیده است تا جایی که حذف اقلام مختلف خوراکی از سبد خانوارها زنگ تهدید سلامت مردم جامعه را به صدا درآورده و کارشناسان همواره تأثیر بحران گرانی مواد غذایی در جامعه را گوشزد میکنند.
علی رغم کاهش قدرت خرید، مردم در ماه رمضان به مصرف بیشتر لبنیات و سایر پروتئینها روی میآورند و همین تقاضا قیمت محصولات در بازار را پُر تنش میکند.
در سالهای اخیر به دلیل گرانی شیر خام بیشتر محصولات لبنی با افزایش قیمت مواجه شده و این محصولات یکی پس از دیگری از سفره خانوادهها برچیده شده است.
بر اساس دادههای مرکز آمار ایران، سرانه مصرف شیر در کشور به کمتر از ۸۰ کیلوگرم در سال رسیده است.
علی رجبی رئیس اتحادیه فروشندگان لبنیات سنتی در گفت وگو با اقتصاد ۲۴ در خصوص وضعیت بازار محصولات لبنی گفت: با توجه به تورم سالهای اخیر به ویژه در همین ابتدای سال ۱۴۰۱ محصولات لبنی سنتی و صنعتی به دلیل کاهش قدرت خرید مردم اُفت محسوسی در فروش داشته اند.
رجبی ادامه داد: طعم و مزه لبنیات سنتی به دلیل خاص بودن و اصیل بودن محصولات، مشتری خود را دارد. به دلیل استقبال مردم از این محصولات از سال ۱۳۹۲ به بعد شاهد افزایش واحدهای صنفی فروش محصولات لبنی سنتی بوده ایم.
وی تصریح داشت: همین اقبال مردم از محصولات سنتی صاحبان برندهای مختلف لبنیات صنعتی اقدام به تولید محصولات مانند دوغ، ماست، شیر و پنیر با نام سنتی کرده اند.
رئیس اتحادیه فروشندگان لبنیات سنتی گفت: در این برهه از زمان با توجه به گرانی محصولات بسته بندی کارخانه ای، مردم تمایل بیشتری به خرید محصولات فلهای و سنتیی پیدا کرده اند و بازار هدف محصولات لبنی سنتی در حال گسترش است.
بیشتربخوانید: حمله روزنامه اصولگرا به رئیس جمهور: عامل گرانیها همکاران شما هستند/ مافیا در بدنه دولت نفوذ دارد
وی تأکید داشت: حدود ۲۸ درصد از شیرتولیدی در واحدهای خُرد تولید محصولات لبنی در سراسر کشور استفاده میشود.
این فعال صنفی در پاسخ به این سوال که محصولات در سال جاری افزایش قیمت داشته است؟ گفت: با توجه به کاهش دریافت شیر گوسفندی به دلیل خشکسالی و افزایش کشتار دامها قیمت پنیر لیقوان و تبریز افزایش چشمگیری داشته است.
وی تصریح داشت: قیمت یک حلب پنیر لیقوان ۱۳ کیلویی سال گذشته یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بود، اما امروز قیمت همین حلب پنیر به ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده است. یعنی در سال جاری یک کیلو پنیرلیقوان ۴۶ هزار تومان نسبت به آخرین ماه سال گذشته افزایش قیمت داشته است.
رجبی با اشاره به گرانی ۶۰۰ هزار تومان قیمت یک حلب پنیر تنها در چند ماه گذشته تا کنون را یک بحران جدی در وضعیت تولید محصولات لبنی دانست و گفت: سایر محصولات لبنی سنتی با توجه به گرانی هزینههای جاری در تولید و توزیع، افزایش ۱۰ تا ۱۲ درصدی داشته است. اما این گرانی تأثیری زیادی بر تقاضای خرید محصولات از سوی مردم در ماه رمضان نداشته، اما در مقایسه با سالهای گذشته میزان تقاضا کاهش بیش از ۲۰ درصدی را تجربه میکند.
رئیس اتحادیه فروشندگان لبنیات سنتی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه احتمال افزایش قیمت محصولات در سال جاری وجود دارد؟ گفت: افزایش قیمتها قطعاً د رهمین نیمه اول سال جاری افزایش خواهند داشت. گرانی مجدد قیمت محصولات در سال جاری بستگی به سیاستهای دولت دارد.
وی ادامه دارد: حذف ارز ترجیحی از خوراک دام تأثیر زیادی بر قیمت محصولات لبنی خواهد داشت. اگر با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، نرخ ارز حداقل به ۲۱ هزار برسد، همین فاصله ۱۶ هزار و ۸۰۰ تومان تغییر زیادی بر قیمت محصولات خواهد گذاشت.
رجبی با احتمال افزایش ۵ برابری قیمتها پس از حذف ارز ترجیحی گفت: در سال گذشته به دلیل مشکلات ایجاد شده در تأمین خوراک دام، دامداران ناگزیر با ارز آزاد اقدام به خرید نهادههای دامی کرده اند و همین افزایش هزینه باعث گرانی قیمت لبنیات شده بود.
وی تصریح داشت: زمزمه گرانی شیر خام هم اکنون از سوی دامداران شنیده میشود. هرچند طی این مدت نرخ مصوب شیر خام که دولت اعلام کرده با نرخی که واحدهای تولید محصولات لبنی سنتی تهیه میکنند، خیلی متفاوت است.
رجبی تأکید داشت: طبق آخرین مصوبه دولت هر کیلو شیر خام ۶ هزار و ۴۰۰ هزارتومان است، اما با توجه به جایزه چربی، بار میکروبی، کرایه حمل و میزان دریافت، خرید هر کیلو شیر خام توسط واحدهای خُرد به ۸ هزار و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است.
رئیس اتحادیه فروشندگان لبنیات سنتی ادامه داد: دولت این محصولات را به عنوان کالای استراتژی بداند و ارز ترجیحی از این بخش را حذف نکند.