صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

يکشنبه ۰۴ دی ۱۴۰۱ - 2022 December 25
کد خبر: ۳۰۵۱۸۰
تاریخ انتشار: ۱۵:۰۷ - ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۱ نظر
رویداد۲۴ گزارش می‌دهد؛

مهمترین نکاتی که درباره انتخابات فرانسه باید بدانید/ پیروزی کدام کاندیدا به نفع جمهوری اسلامی است؟

رقابت میان دو کاندیدای اصلی ریاست جمهوری فرانسه روز ۱۰ آپریل آغاز شده و امروز، ۲۴ آپریل (۴ اردیبهشت) به پایان خواهد رسید. مردم فرانسه روز ۲۴ آپریل پای صندوق رای می‌روند تا انتخاب کنند آیا قرار است برای یک دوره ۵ ساله دیگر به امانوئل مکرون رئیس جمهوری کنونی فرانسه اعتماد کنند یا کرسی ریاست جمهوری را به مارین لوپن رقیب دست راستی او بدهند.

رویداد۲۴ لیلا فرهادی: رقابت‌های انتخاباتی این دوره فرانسه دقیقا تکرار همان رقابتی است که در سال ۲۰۱۷ رخ داده بود. در انتخابات ۵ سال پیش مکرون موفق شد با کسب ۶۶ درصد آرای مردم، مارین لوپن را شکست داده و راهی کاخ الیزه شود.

انتخابات فرانسه مانند ایران در یک رای‌گیری عمومی مستقیم در سراسر جهان از تمام اتباع فرانسه انجام می‌شود. شهروندان فرانسوی بالای ۱۸ سال می‌توانند در این انتخابات شرکت کنند. مرحله اول انتخابات اعلام کاندیداهاست. این مرحله ۷ هفته قبل از رای‌گیری عمومی در تاریخ ۲۱ ماه مارس با اعلام فهرست کاندیدا‌های انتخابات آغاز می‌شود. کاندیدا‌ها باید به تایید دست‌کم ۵۰۰ مقام منتخب کشوری (این مقام می‌تواند شهردار، نماینده مجلس یا ... باشد) برسد.

قدم بعدی چهار هفته قبل از انتخابات عمومی در تاریخ ۱۰ آپریل برداشته می‌شود. در این تاریخ تبلیغات رسمی انتخاباتی آغاز می‌شود. در این مرحله هر کاندیدا به مقدار مساوی از برنامه‌های تلویزیونی و رادیویی برای تبلیغ خود برخوردار است.

دو هفته بعد از آغاز کمپین انتخاباتی در تاریخ ۲۳ آپریل رای‌گیری عمومی انجام می‌شود. در این دور کاندیدایی رئیس جمهور می‌شود که بیش از ۵۰ درصد آرا را از آن خود کرده بود. در غیر این صورت انتخابات به دور دوم کشیده خواهد شد. دور دوم ۷ می‌برگزار می‌شود و دو کاندیدایی که بیشترین آرا را داشتند در این دوره رقابت می‌کنند. دوره انتخابات ریاست جمهوری در فرانسه ۵ ساله است.

در انتخابات امروز فرانسه چه خبر است؟

در حال حاضر ۱۰ کاندیدا در انتخابات فرانسه با هم رقابت می‌کنند که دو تن از آن‌ها جدی‌ترین رقبای انتخاباتی‌اند؛ امانوئل مکرون و مارین لوپن. نظرسنجی‌ها تا امروز همواره رای امانوئل مکرون رئیس جمهوری کنونی فرانسه را بالاتر از سایر رقبا نشان داده است، اما بر اساس گزارش رسانه‌های فرانسوی، پیشروی مکرون متزلزل است و نتیجه انتخابات را کسانی تعیین خواهند کرد که هنوز تصمیم قطعی برای رای دادن نگرفته‌اند.

همه نظرسنجی‌ها در روز‌های اخیر حاکی از آن است که رئیس جمهور ۴۴ ساله فرانسه پیروز می‌شود، اما رقیب راست‌گرای او تنها با ۶ تا ۱۵ درصد اختلاف او را دنبال می‌کند.

آسوشیتدپرس در گزارشی نوشته نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که جمعیت افرادی که می‌خواهند رای سفید بدهند یا اصلا در انتخابات مشارکت نکنند بالاست. بی‌بی‌سی پیش‌بینی کرده به دلیل اینکه انتخابات در روز تعطیل برگزار می‌شود ممکن است نرخ مشارکت از هر زمان دیگری پایین‌تر باشد.

ویژگی کاندیدا‌های اصلی فرانسه چیست؟

ویژگی‌های سیاسی و اقتصادی امانوئل مکرون

به لحاظ نظری، امانوئل مکرون به حزب پیشروی متشکل از هر دو طیف راست و چپ تعلق دارد. ناظران و تحلیلگران سیاسی حزب مکرون را از نظر تئوری همزمان سوسیال و از نظر اقتصادی لیبرال می‌دانند. از نظر اقتصادی مکرون در فرانسه به رئیس جمهور اغنیا معروف است.

به گزارش رویداد‌۲۴  مکرون در دوره ریاست جمهور قانون کار را تغییر داد و به کسب و کار‌ها اجازه داد در خصوص شرایط کار خودشان با کارکنانشان به توافق برسند و یک سقف حداکثری برای غرامتی که دادگاه به یک کارگر می‌تواند پرداخت کند تعیین کرد. او مالیات بر کسب و کار‌ها را از ۳۳ درصد به ۲۵ درصد کاهش داد. همچنین برای کسب و کار‌هایی که از بین ساکنان مناطق نزدیک خود اقدام به جذب نیرو کنند یک جایزه ۱۵ هزار یورویی طی سه سال در نظر گرفت.

مکرون معتقد است پناهنده سیاسی کسی است که انتخاب کرده برای امنیت و راحتی بیشتر کشورش را ترک کند. او برنامه محلی خاصی برای مهاجران تدوین کرده که طی آن بهتر با جامعه یکپارچه شوند و زبان فرانسه بیاموزند. او اقداماتی برای جذب استعداد‌های خارجی از جمله کارآفرینان، سرمایه گذاران، محققان و هنرمندان انجام داده است. همچنین فرآیند پذیرش درخواست پناهجو در دوره مکرون تسریع شده است.

سیاست خارجی امانوئل مکرون

او معتقد است در مورد اروپا باید یک وزیر اقتصاد و امور دارایی برای حوزه یورو وجود داشته باشد. اتحادیه اروپا باید فرانسه را بزرگتر کند. این اتحادیه مایه تقویت کشور است. مکرون برای ترغیب رای‌دهندگان خاکستری یا کسانی که نمی‌خواهند در انتخابات مشارکت کنند، گفته «به شهروندان بریتانیا قبل از رفراندوم برگزیت یا به آمریکایی‌ها قبل از انتخابات ترامپ نگاه کنید. چه می‌گفتند؟ می‌گفتند قرار نیست شرکت کنیم؛ فایده‌اش چیست؟ من می‌توانم بگویم همه آن‌ها یک روز بعد از انتخابات پشیمان بودند. برای اینکه به این روز نیوفتید خودتان امروز تصمیم بگیرید.

در مورد جهان، مکرون به دنبال سیاست مبارزه با تروریست اسلامی است. او معتقد است باید تحت نظر و بر اساس رویکرد سازمان ملل، در سوریه دخالت نظامی داشته باشند و بشار اسد را به طور تدریجی از قدرت خلع کنند.

او موافق راه حل دو دولت در درگیری اسرائیل و فلسطین است. مکرون همچنین موافق ادامه تحریم‌ها علیه روسیه تا زمانی است که به توافق مینسک در اوکراین برگردد. مکرون معقتد است باید نیرو‌های اطلاعاتی فرانسه برای مقابله با داعش تقویت شوند.

دیدگاه اجتماعی مکرون

از دید مکرون، سکولاریسم باید در مدارس تدریس شود. مکرون با ممنوعیت استفاده از حجاب اسلامی در دانشگاه‌ها مخالف است. او موافق ایجاد و به رسمیت شناختن شورای اسلامی فرانسه است و می‌گوید باید به امام‌های مساجد فرانسه آموزش‌هایی داده شود. مکرون حامی لقاح آزمایشگاهی زنان مجرد و زوج‌های لزبین است.

دیدگاه‌های سیاسی اجتماعی مارین لوپن

مارین لوپن از نظر سیاسی یک راست افراطی با افکار محافظه‌کارانه به حساب می‌آید. او در مواردی به فاشیسم هم نزدیک است. ناظران و تحلیلگران سیاسی لوپن را به عنوان کاندیدای پوپولیست و ملی‌گرا معرفی می‌کنند. با اینکه مکرون به «رئیس جمهور اغنیا» در فرانسه معروف است، اما لوپن هم از نظر ارتباط با حاکمیت فرانسه دست کمی با مکرون ندارد. او دختر ژان ماری لوپن سیاستمدار راست‌گرا و ملی‌گرای فرانسوی و بنیانگذار جبهه ملی فرانسه و همچنین خاله ماریون مارشال لوپن عضو حزب جبهه ملی فرانسه و نماینده مجلس این کشور است.

لوپن خواستار لغو قانون کار و تعیین ۲۵ ساعت، ساعت کاری در هفته است. او خواهان توسعه دولت رفاع، کاهش مالیات در بسیاری از عناوین و حذف سود وام بانکی مسکن برای افراد زیر ۳۰ سال است. او همچنین معتقد است باید برای استخدام نیرو‌های خارجی از کسب و کار‌ها مالیات اخذ کرد و به این ترتیب کسب و کار‌ها را تشویق به جذب نیرو‌های فرانسوی کرد.

لوپن مهتقد است باید به مرز‌های سرزمینی برگشت و از فرانسه در برابر مهاجرت‌هایی که از کنترل خارج شده اند حفاظت کرد. او خواستار ایجاد نظارت‌های مرزی بیشتر و خروج از توافق شینگن اتحادیه اروپاست.

معقتد است تعداد پذیرش‌های سالانه مهاجران باید به سالی ۱۰ هزار نفر محدود شود و این در حالی است که بین سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۲ این عدد ۲۰۰ هزار نفر بوده است.

لوپن خواستار ایجاد شرایط محدود برای پناهجویان است. معتقد است به جای اینکه نیاز به حضور پناهجویان در خاک فرانسه برای درخواست پناهندگی باید سفارتخانه‌ها و کنسولگری‌های کشور مرجع پناهجویان یا کشور‌های همسایه آن‌ها مدارک را دریافت کنند. او گفته باید حضور کارکنان خارجی در بازار کار فرانسه محدود شود.

اصل قانون تابعیت خاک باید حذف شود.  بر اساس این قانون ملیت فرانسوی علاوه بر تابعیت والدین از طریق تولد در خاک فرانسه هم اعطا می‌شود. همچنین بر اساس نظر لوپن، مجوز دو تابعیتی بود برای غیر اروپایی‌ها باید لغو شود. خارجی‌های فاقد اسناد هویتی نباید موفق به اخذ تابعیت فرانسه باشند.

قانون ارحجیت ملی باید اجرا شود: بر اساس این قانون کمک‌های درمانی ملی که به بسیاری از خارجی‌ها داده می‌شود حذف شده و اتباع فرانسوی در اولیت دریافت خانه‌های ملی قرار می‌گیرند. حداقل کمک‌های رفاهی باید فقط به شهروندان فرانسوی تعلق داشته باشد.

سیاست خارجی مارین لوپن

در اروپا لوپن معتقد است باید در همه پیمان‌های اروپایی ظرف مدت شش ماه تجدید نظر کنند. بعد از این دوره مردم فرانسه می‌توانند در یک رفرداندوم نتیجه این تجدید نظر‌ها را تایید یا رد کنند. او معتقد است فرانسه باید از حوزه یورو و توافق شینگن خارج شود. او همه توافق‌های تجاری از جمله ستاد بین اتحادیه اروپا و کانادا را محکوم می‌کند.

لوپن خواستار حذف قوانین اتحادیه اروپا بر کارگرانی است که از یک کشور به کشور دیگر اعزام شده‌اند. ۲۸۰ هزار کارگر در حال حاضر با این شرایط در فرانسه مشغول به کارند. لوپن در مورد سیاست‌های جهانی معتقد به همکاری بیشتر با مسکو است. او همچنین خواستار افزایش کمک هی فرانسه به آفریقاست. او خواستار خروج از فرمان ناتوست. لوپن همچنین با مداخله در سوریه مخالف است. بر اساس دیدگاه‌های لوپن، همه گروه و سازمان‌های اسلامی بنیادگرا در فرانسه باید از بین بروند و تحرکات آن‌ها محکوم شود.

دیدگاه‌های اجتماعی لوپن

لوپن می‌گوید: قوانین مصوب سال ۲۰۰۴ مربوط به داشتن پوشش‌های مذهبی در فضای عمومی باید سختگیرانه‌تر شود. حجاب اسلامی در مدارس و دانشگاه‌ها باید ممنوع شود. سکولاریسم باید در فضای عمومی جامعه بسط پیدا کند و بخشی از قانون کارگری باشد. همچنین لقاح آزمایشگاهی باید برای زنان مجرد و لزبین‌ها ممنوع اعلام شود.

کدام کاندیدا در فرانسه به نفع ایران است؟

نیم نگاهی به آرای سیاست خارجی و اجتماعی کانددیدا‌های انتخابات فرانسه می‌تواند مواضع هر کدام از این دو نفر را در قبال ایران تا حدودی روشن کند. مارین لوپن صاحب ایده‌های ضد اسلام و مسلمانان است با این حال نزدیکی او به روسیه و مخالفت او با دخالت در سوریه می‌تواند از نظر سیاست خارجی به نفع ایران باشد. پدر مارین لوپن یعنی ژان ماری لوپن، موسس حزب جبهه ملی فرانسه از مخالفان سرسخت حمله احتمالی به ایران است. او می‌گوید معتقد است این حمله سرآغاز جنگ جهانی سوم خواهد بود.

پدر این کاندیدای راست‌گرای فرانسوی از حق هسته‌ای ایران هم دفاع می‌کند و می‌گوید: تبلیغاتی که دربارهٔ فعالیت‌های هسته‌ای ایران در جهان به راه افتاده به این دلیل است که آمریکا و متحدان نزدیک آن، به دنبال جنگ با ایران و شاید جنگ با جهان‌اسلام هستند.

گفته میشود سفارت ایران در فرانسه بعضا در ضیافت‌های سالگرد انقلاب اسلامی از پدر ماری لوپن دعوت به عمل می‌آورده است. لوپن از حامیان بشار اسد است. مارین لوپن هم مانند پدرش از حوق هسته‌ای ایران دفاع می‌کند، اما در مصاحبه‌های اخیر خود با تلویزین فرانسه گفته بود تا حدی نگران نحوه دور زدن‌های محدودیت‌های هسته‌ای توسط تهران است.

رسانه‌های اسرائیلی معتقدند در مورد ایران، امانوئل مکرون دست‌کم به صورت لفظی خواستار مواضع سختگیرانه‌تری نسبت به آمریکا در قبال توافق هسته‌ای است. هرچند اسرائیلی‌ها می‌دانند در صورتی که توافقی بین ایران و آمریکا حاصل شود، فرانسه در نهایت با آن موافقت خواهد کرد خواه مارین لوپن بر سر کار باشد یا مکرون.

حزب جبهه ملی فرانسه سابقه طولانی در ایده‌های ضد یهودیت دارد با این حال مارین لوپن تلاش زیادی کرده که حمایت گروه‌های یهودی را جلب کند. پدر مارین لوپن از سیاستمداران ضد صهیونیست معروف فرانسه است، اما مارین لوپن تلاش زیادی کرده خودش را از پدرش مجزا کند و به همین دلیل هم‌نام حزب را از حزب جبهه ملی با حزب جنبش ملی تغییر داده است.

نشریه اسرائیلی هاآرتص نوشته مارین لوپن بار‌ها تلاش کرده دعوتنامه رسمی از دولت اسرائیل برای سفر به این کشور دریافت کند، اما هرگز این دعوت نامه از سوی اورشلیم برای او صادر نشده است.

چقدر امکان پیروزی دوباره مکرون وجود دارد؟

اگر مکرون پیروز این انتخابات شود، اولین رئیس جمهور فرانسه در ۲۰ سال اخیر خواهد بود که دو بار پشت سر هم به ریاست جمهوری رسیده است. بعضی کشور‌ها علاقه زیادی به حفظ رهبرانشان دارند. در ایران همه روسای جمهور بعد از انقلاب (به جز بنی‌صدر و رجایی که یکی عزل شد و دیگری ترور) از حداکثر توان حقوقی خود برای ماندن در قدرت استفاده کرده‌اند و دو دور پیاپی بر کرسی پاستور تکیه زدند. در آمریکا رونالد ریگان، بیل کلینتون، جرج بوش و باراک اوباما همگی دو دوره‌ای بوده اند. در آلمان هم آنگلا مرکل سه بار پشت هم صدر اعظم آلمان شد. مارگارت تاچر و تونی بلر در انگلیس هر دو دو دوره‌ای شده‌اند. اما در جمهوری پنجم فرانسه که در سال ۱۹۵۸ توسط شارل دوگل پایه‌گذاری شده، فرانسوی‌ها به ندرت یک رئیس جمهور را دوباره به کاخ الیزه فرستاده‌اند.

رفراندوم سال ۲۰۰۰ دوره ریاست جمهوری در فرانسه را از ۷ سال به ۵ سال کاهش داد. بعد از آن در سال ۲۰۰۸ قانون انتخابات اصلاح شد و بر اساس قانون جدید به روسای جمهور اجازه شرکت دوباره در رقابت‌های انتخاباتی در دو دوره متوالی داده شد. شارل دوگل خودش یک بار دیگر در سال ۱۹۵۶ هم به ریاست جمهوری رسیده بود، اما دور اول انتخابات او در سال ۱۹۵۸ در واقع به صورت پارلمانی و آرای الکترال انجام شده بود نه توسط رای مستقیم مردم. تنها رئیس جمهوری که در فرانسه تا کنون دوبار به طور مستقیم وارد کاخ الیزه شده فرانسوا میتران رئیس جمهور سوسیالیست فرانسوی در سال ۱۹۸۸ و ژاک شیراک در سال ۲۰۰۲ است.

اینکه چرا فرانسوی‌ها علاقه‌ای به دوبار رای دادن به یک رئیس جمهور ندارند، می‌تواند ریشه در ویژگی‌های شخصیتی فرانسوی‌ها داشته باشد. اکونومیست در گزارشی گفته این می‌تواند بخشی از شخصیت ملی فرانسوی‌ها باشد. کشوری که به طور دوره‌ای برای سرنگونی رژیم کنونی اقدام به اعتراض عمومی می‌کند. فرانسوی‌ها برای این ویژگی شخصیتی یک واژه دارند و به آن «خلاص شدن از شر نظم سابق» می‌گویند. همین ویژگی هم منجر به ایجاد یک الگوی رای شورشی شده است.  اکونومیست پیش بینی کرده رهبرانی مانند مکرون می‌توانند استثنا باشند.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
ناشناس
۱۵:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۰۴
گزاره نخست: پیروزی لوپن برای اسلام بد است.
گزاره دوم: پیروزی لوپن برای جمهوری اسلامی ایران خوب است.
نتیجه: !؟
نظرات شما