صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۰۸ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 January 28
کد خبر: ۳۰۷۳۵۴
تاریخ انتشار: ۱۵:۴۰ - ۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۱

هشدار کرونایی؛ ویروس کنترل شده اما حذف نشده‌

سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: با توجه به آمار ابتلا و مرگ‌ومیر ناشی از بیماری کرونا که روزانه در کشور داریم و عدد بالایی هم ندارد، می‌توان گفت بیماری کنترل شده‌ است. ما معتقدیم کرونا حذف نشده اما فکر می‏‌کنیم تحت کنترل درآمده‌ است.

رویداد۲۴ «کرونا در وضعیت کنترل‌شده قرار دارد؛ سخنی که اخیرا بهرام عین‏‌اللهی، وزیر بهداشت و درمان به زبان آورد. عباس شیراوژن، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، اما توضیحات بیشتری درباره سخن وزیر بهداشت می‏‌دهد. او تاکید می‏‌کند که ویروس کرونا در کشور همچنان وجود دارد، پس حذف نشده‌ اما از نظر ستاد ملی مقابله با کرونا این بیماری در کشور کنترل شده‌ است. رنگ‌بندی شهرها و افزایش تعداد شهرهای آبی و زرد هم دلیلی بر این ادعاست؛ هر چند به عقیده بسیاری از کارشناسان، الگوی رنگ‌بندی در ایران مناسب نیست اما شیراوژن تاکید دارد این الگو همان چیزی است که در همه کشورها اجرا می‏‌شود. بنابراین الگوی رنگ‌بندی کرونایی شهرها تغییر نخواهد کرد. او درباره مدیریت هوشمند کرونا هم توضیح داد؛ اینکه تا امروز حدود ۶۰۰ میلیون استعلام از سامانه «ایران من» گرفته شده و اگر این سامانه نبود، واکسیناسیون ۹۷درصدی کارمندان و حدود ۹۰ درصدی دانش‎آموزان و دانشجویان اتفاق نمی‏ افتاد.

اخیرا وزیر بهداشت و درمان درباره کنترل بیماری در کشور گفت. آیا واقعا بیماری در کشور کنترل شده‌است؟

دکتر عین‎اللهی نگفتند بیماری حذف شده اما بیماری به شکل قابل‌ قبولی به کنترل درآمده‌ است.

اما روزانه حداقل ۲۰۰ نفر به بیماری کرونا مبتلا و حدود ۱۰ نفر هم جان خود را از دست می‏‌دهند. به این موارد باید ابتلای افرادی را که از آنها تست کرونا گرفته نمی‌شود هم اضافه کرد.

در سال‎های گذشته نیز در بازه‎های زمانی متفاوت، تعدادی از شهروندان به دلیل ابتلا به بیماری‎های تنفسی، جان خود را از دست می‎دادند؛ مخصوصا افرادی که به بیماری‎های زمینه‎ای یا بیماری‎های نقص سیستم ایمنی مبتلا هستند.

اما از نظر کارشناسان، کنترل کرونا در صورتی اتفاق می‌افتد که حداقل یک ماه مرگ‌ومیر ناشی از کرونا به صفر رسیده‌ باشد.

با توجه به آمار ابتلا و مرگ‌ومیر ناشی از بیماری کرونا که روزانه در کشور داریم و عدد بالایی هم ندارد، می‌توان گفت بیماری کنترل شده‌ است. ما معتقدیم کرونا حذف نشده اما فکر می‏‌کنیم تحت کنترل درآمده‌ است.

البته گفته می‌شود کنترل بیماری به دلیل نوع رنگ‌بندی‌هاست؛ چون شهرهای قرمز و نارنجی بعد از دو تا سه هفته که در حال افزایش بود، یکباره در وضعیت آبی و زرد  قرار گرفت.

به دلیل اینکه تعداد افراد مبتلا و سرعت ابتلا به بیماری کمتر شده، ‌رنگ شهرها تغییر کرده‌ است. رنگ‌بندی شهرها هم تابع تعداد و سرعت ابتلا به بیماری است. آن زمان که آمار مبتلایان بالا بود، شاهد افزایش تعداد شهرهای با وضعیت قرمز بودیم. بعد اما آمار افراد مبتلا به بیماری، مراجعان به بیمارستان‎ها و نیز تعداد افراد بستری و مرگ‌ومیر ناشی از کرونا کاهش پیدا کرد. بنابراین تعداد شهرهای قرمز و نارنجی هم کاهش یافت.

با این حال بسیاری از کارشناسان معتقدند الگوهای تعیین رنگ‌بندی در ایران درست اجرا نمی‏‌شود.

فرمولی که برای تعیین رنگ‌بندی در ایران اجرا می‎شود، بر اساس فرمولی است که در کشورهای دیگر هم انجام می‌‏شود. همه کشورها از این فرمول استفاده می‏‌کنند.


بیشتربخوانید: خداحافظی با ماسک؛ کدام کشورها به قبل از دوران کرونا برگشتند؟

یعنی الگوی رنگ‌بندی را تغییر نمی‌دهید؟

فرمول همان فرمول قبلی است و ما از همان فرمولی که در گذشته استفاده می‏‌کردیم استفاده خواهیم کرد. تنها چیزی که تغییر می‏‌کند این است که فاصله محاسبه را بیشتر می‎کنیم و متناسب با آن، بعد از تعیین وضعیت، اطلاع‎رسانی درباره وضعیت رنگ‌بندی کرونا در کشور نیز در بازه زمانی طولانی‌تری انجام می‏‌شود.

تغییر الگو به این دلیل مهم است که تصمیم‌گیری ستاد ملی مقابله با کرونا با توجه به این الگو و رنگ‌بندی اتخاذ می‌شود.

این الگو برای ما ثابت است. حالا بیماری کنترل شده و آمار ابتلا و مرگ‌ومیر ناشی از کرونا کاهش پیدا کرده‌ است. رنگ‌بندی هم به این سمت رفته‌ است و تعداد شهرهای زرد و آبی نیز افزایش پیدا کرد.

مدیریت هوشمند کرونا چه؟ آیا این طرح فراموش شده‌ است؟

مسئولیت این طرح به عهده وزارت کشور و قرارگاه عملیاتی ستاد مقابله با کروناست. وزارت بهداشت و درمان مسئول اجرایی‌شدن این طرح نیست اما گزارش‌هایی از اجرایی‌شدن این طرح در ستاد ملی اعلام می‏‌شود. بر اساس این گزارش‏‌ها برخی اتصالات از جمله شرکت‏‌های هواپیمایی، شرکت‏‌های حمل‏‌ونقل برون‏‌شهری، بسیاری از دانشگاه‏‌ها، مدارس و بخشی از آزمایشگاه‎ها به سامانه ایران من متصل شده‌اند.

شواهد میدانی نشان می‎دهد مدیریت هوشمند کرونا فراموش شده‌ است.

تعدادی از ارگان‎ها و اصناف از این طرح استقبال نکردند اما تا امروز از این سامانه، بیش از ۶۰۰ میلیون استعلام گرفته شده‌ است. متقابلا تعداد زیادی استعلام هم از سامانه ایران من گرفته نشده و این به معنای آن است که بخشی از خدمات بدون کمک این سامانه ارائه شده و می‌شود. از نظر ما و ستاد ملی مقابله با کرونا هر چه زمان جلوتر برود، استقبال مردمی و اصناف هم بیشتر می‏‌شود.

هنوز درصد بالایی از ارائه خدمات شهری با این سامانه انجام نمی‏‌شود.

مطالبه ستاد مدیریت کرونا این است که همه اصناف به این سامانه متصل شوند. معتقدیم به‌تدریج این اتصال بهبود پیدا می‏‌کند اما با همین طرح تاکنون بیش از ۹۷ درصد کارمندان و نزدیک به ۹۰ درصد دانش‎آموزان و دانشجویان در برابر ویروس واکسینه شده‌اند. اگر این طرح نبود، این اتفاق نمی‎افتاد. با همین سامانه ما نظارت خوبی در دانشگاه‏‌ها و مدارس داریم. پس اگر این سامانه نبود چنین نمی‌شد.

نمره قبولی مدارس

شیراوژن می‎گوید از رعایت پروتکل‎های بهداشتی در مدارس راضی است. این در حالی است که نمره رعایت پروتکل‎های بهداشتی در مدارس حدود ۳۹.۳۴ درصد است، البته از نظر او این نمره ایده‏‌آل نیست اما تاکید می‏‌کند شرایط نگران‎کننده‎ای در مدارس وجود ندارد و همان طور که بیماری در جامعه کنترل شده، در فضاهای تحصیلی هم به کنترل درآمده‌ است.

او از خانواده‎ها می‌خواهد رعایت مسائل بهداشتی و واکسیناسیون دانش‌آموزان را جدی بگیرند، چون شرایط مناسب برای تحصیل حضوری فراهم شده، فقط کافی است خانواده‎ها به علم اعتماد کنند و کودکان پنج تا ۱۱ ساله‌شان را در برابر بیماری واکسینه کنند.»

نظرات شما