رویداد۲۴ رایان حسینی: روز گذشته خبر رسید که یکی از کارکنان اخراج شده سازمان بنیاد مستضعفان در ایلام دست به گروگانگیری زده و باعث جان باختن تعدادی از همکاران سابق خود شده و در نهایت با نارنجک اقدام انتحاری کرده است.
در فیلمی که از واقعه منتشر شد، یک فرمانده نیروی انتظامی ایلام، شخصا در ماموریت حضور داشت، اما فیلم منتشر شده آنقدر گاف داشت که این شائبه را ایجاد کرد که اساسا فیلمبرداری بعد از ماجرا بوده و ربطی به اتفاق رخ داده اصلی نداشته است. فرماندهی نیروی انتظامی کشور درباره این موضوع هنوز موضعی نگرفته است اما خود ماجرا در شبکههای اجتماعی بسیار دست به دست میشود. در این گزارش به مهمترین سوتیهای همان فیلم پرداختهایم.
در فیلم منتشره یکی از نظامیان که گویا گفته شده فرمانده انتظامی ایلام بوده، شخصا وارد عمل میشود اما حرکات بدنی و حتی از جثه او مشخص است که آموزشهای لازم را ندیده است؛ چنانچه اگر اندام ورزیده نیروهای یگان ویژه نیروی انتظامی را با بدن ایشان مقایسه کنید، به راحتی متوجه خواهید شد که تا چه اندازه حضور این فرمانده نظامی غیر ضروری و حتی خطرناک است. کما آنکه حتی برای آماده شدن جناب فرمانده چندین نفر حضور دارند تا بتوانند جلیقه ضد گلوله بر تن او کنند!
جناب فرمانده حتی برای بالا رفتن از یک دیوار کوتاه آموزش لازم را ندیده است. او با لباس و کفشی که مناسب این کار نیست، به سختی از دیوار بالا میرود و برای بالا رفتن دیوار هم ظاهرا به چند نفر کمکی نیاز دارد. کافی است یکی از فیلمهای تمرینات نیروهای حرفهای نیروی انتظامی یا ارتش را دیده باشید تا بفهمید سطح آمادگی بدنی یعنی چه.
سوال مهم اینجاست وقتی که اینهمه نیرو با دوربین در جای جای حیاط حضور دارند و ظاهرا هیچ خطری هم آنها را تهدید نمیکند، چه نیازی بوده از دیوار بالا بروند؟ حتی در یکی از صحنهها شخصی با دوربین موبایل دقیقا در یک قدمی جناب فرمانده حضور دارد که نشان میدهد دستکم حیاط آن اداره کاملا امن بوده است.
در بخش دیگر فیلم چند نفر کمک کردهاند تا فرمانده به سختی از دیوار بالا برود. فرمانده وقتی بالای دیوار میرسد، تازه یادش میآید که کلت خود را فراموش کرده است! و یادش رفته آن را با خود ببرد! بنابراین از نفر بعدی میخواهد که یک کلت کمری به او بدهد!
این که یک نیروی نظامی برای از بین بردن گروگان اسلحه با خودش داشته باشد، ابتداییترین چیزی است که یک نظامی باید بداند. اصلا مگر حضور فرد نظامی آنهم برای حضور در عملیات نجات گروگانگیری بدون اسلحه معنا دارد؟ مگر آنکه فرد برای مذاکره رفته باشد که دستکم در این فیلم موضوع مذاکره در میان نیست و ظاهرا قرار است مخفیانه از پشت وارد شوند و گروگانگیر را از پا در بیاورند.
نکته عجیبتر اینکه در این ویدئو، حضور فیلمبرداران از حضور نیروهای نظامی بیشتر است. چند نفر با موبایل فیلمبرداری میکنند و یکی دو نفر هم دوربین حرفهای با خود دارند. با توجه به اینکه حضور نیروهای غیرنظامی و شهروندان معمولی در چنین صحنههای مجاز نیست، به نظر میرسد فیلمبرداران همگی از مجموعه خود نیروی انتظامی یا نهادهای امنیتی هستند. با این فرض باید پرسید اینهمه فیلمبردار و مستندساز و افراد نالازم و غیرتخصصی آنهم در محلی که یکی نارنجک با خود دارد، یعنی چه؟ آیا قرار بوده فیلمی ساخته شود؟
اما شاهکار فیلم جایی است که فرمانده به پشت پنجره اصلی میرسد که گروگانگیر آنجا حضور دارد. از پشت پنجره مخفیانه نگاه میکند تا وضعیت گروگانگیر را بسنجد اما در اتفاقی عجیب، فرد دیگری از پنجره کناری حضور دارد! یعنی اصلا گروگانگیر آنجا نبوده که فرمانده اینهمه زحمت به خود بدهد از دیوار بالا برود و کلت قرض بگیرد و ... در پایان هم فیلمی در آمد که گفته شد نارنجک را گرفته است و یکهو میدود و میایستد؟ آن کار برای چه بود؟ کجا میدوید؟ چرا ایستاد؟
اتفاقات عجیب رخ داده در فیلم باعث شده برخی بگویند این فیلمها بعد از دستگیری گروگانگیر ثبت شده و ربطی به اتفاق اصلی نداشته است. معلوم نیست چنین گزارهای درست یا خیر. اما حقیقت آن است که اتفاقات عجیبی در کلیپ پخش شده رخ داده که نه تنها نیروهای نظامی حرفهای، بلکه یک مخاطب معمولی را هم به تعجب واداشته است.
یکی از نیروهای رزمی ارتش که نخواسته نامش فاش شود، در توضیح این فیلم به رویداد۲۴ میگوید: حضور در عملیات گروگانگیری سختترین عملیات یک نیروی نظامی است؛ یعنی آنقدر پیچیده است که معمولا هر فردی اجازه حضور در آن را ندارد زیرا موضوع فقط دستگیری یک مجرم نیست بلکه جان افراد دیگری در میان است که با کوچکترین خطا ممکن است کل عملیات از بین برود، به همین دلیل ورزیدهترین نیروها به لحاظ تواناییهای بدنی در چنین عملیاتی شرکت میکنند.
او توضیح میدهد: در عملیات نجات گروگانها، مدیریت محل حادثه کلیدیترین موضوع است؛ شما باید نیروها را مدیریت کنید، افراد اضافی را از منطقه خارج کنید، کسانی که حضورشان باعث التهاب و تنش میشود را از محل خارج کنید و با کمترین توان و بیشترین بازدهی عملیات را آغاز کنید. در فیلمی که من دیدم، تعدادی فیلمبردار وجود دارند که خودشان تنشآفرین هستند.
این نیروی سابق رزمی میگوید: طبق پروتکلها نیروی انتظامی از حادثههای مهم برای ثبت در پرونده فیلمبرداری میکند اما در اینجا معلوم نیست فیلمبردار اصلی کیست و به او حتی گفته نشده چه فاصلهای را حفظ کند. یکی با موبایل فیلم میگیرد؛ یکی با دوربین اصلی است و همه آنها هم بدون لوازم ایمنی مثل جلیقه هستند؛ که خب این مهمترین خطای مدیریت عملیات است.
او توضیح میدهد: به نظرم فرمانده عملیات توانایی کافی ندارد، اگر من فرمانده بالادستی او بودم، حتما او را بازخواست میکردم. البته قصدم تخفیف زحمات نیروهایی که امنیت مردم و جامعه را تامین میکنند، نیست اما واقعا جای سوال است کسی که از یک دیوار معمولی نمیتواند بالا برود، چه لزومی دارد در عملیات میدانی شرکت کند. در بهترین حالت او باید نیروها را راهنمایی و مدیریت میکرد نه آنکه به زحمت از دیوار بالا برود و تازه یادش بیاید، کلت ندارد! من به عنوان یک نظامی میپرسم اگر همان موقع گروگانگیر از پنجره بیرون میآمد و او کلت نداشت، این فرمانده چه میخواست بکند؟ عملیات گروگانگیری عملیات صدم ثانیههاست نه اینکه یکی به سختی با کمک چند نفر با آن وزن زیاد از دیوار خودش را بالا بکشد و متوجه شود سلاح ندارد!