رویداد۲۴ بر اساس نتایج نهایی اعلامشده توسط وزارت کشور لبنان، حزبالله لبنان و جنبش امل در کنار هم ۳۱ کرسی را در انتخابات پارلمانی این کشور به دست آوردهاند. همچنین حزب «القوات اللبنانیه» به رهبری سمیر جعجع با دستیابی به ۲۰ کرسی بر حزب جریان ملی آزاد به رهبری جبران باسیل که ۱۸ کرسی به دست آورده پیش افتاد و این به معنای از دست دادن جایگاه خود در مجلس سابق به عنوان بزرگترین فراکسیون مسیحی است.
به گزارش فرارو، سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان در مورد برگزاری انتخابات در این کشور گفت: این انتخابات به هیچ جناح سیاسی این امکان را نمیدهد که ادعا کند اکثریت پارلمانی را به دست آورده است، مصلحت لبنان آن است که یک جناح خاص اکثریت را نداشته باشد، پارلمان لبنان متشکل از فراکسیونهای پارلمانی و نمایندگان مستقل است و جناح سیاسیای در کشور وجود ندارد که در حال حاضر دارای اکثریت پارلمانی باشد.
دبیرکل حزب الله گفت: حجم بحرانهای مالی، پولی، معیشتی، بیکاری، افزایش نرخ دلار و کاهش ارزش لیره لبنان به حدی است که یک جناح به تنهایی حتی درصورتیکه اکثریت را کسب کند قادر نیست آن را حل کند، هیچ طرفی در پارلمان اکثریت را ندارد بنابراین همگان مسئول هستند.
ماینده سیاسی لبنان به کدام سو میرود؟ صیب نعیمی کارشناس مسائل سیاسی لبنان در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه لبنان شرایط حساس و ویژهای دارد، اظهارداشت: تا قبل از برگزاری انتخابات پیشبینیها مبنی بر این بود که ممکن است این انتخابات با تشنج همراه باشد و مشکلات فزایندهای در قبال برگزاری انتخابات در لبنان پیش بیاید، اما با توجه به برگزاری کم هزینه انتخابات تا حدود زیادی این پیشبینیها غلط از آب درآمد.
وی افزود: با توجه به نتیجه انتخابات هیچکدام از گروههای سیاسی لبنان حائز اکثریت نشدند، اما این گروهها باید بر اساس منافع ملی لبنان با یکدیگر ائتلاف کنند تا بتوانند یک دولت منسجم را تشکیل دهند و اجازه هرگونه دخالت خارجی از جمله به آمریکا، عربستان و یا فرانسه را ندهند، از سویی با توجه به کرسیهایی که حزبالله و جنبش َامَل به دست آوردند، در مقابل جریان جناج مسیحیهای مارونی، به رهبری جبران باسیل، آنها میتوانند با یکدیگر ائتلاف کنند و در پارلمان اکثریت را به دست آورند. به بیان دیگر احزاب لبنانی باید یکپارچه و منسجم عمل کنند، تا بتوانند بر سر نقاط مشترک به تفاهم پیدا کنند.
نعیمی اضافه کرد: قرار بر این شده است که نمایندگان در پارلمان در مورد موضوعات اقتصادی جدیت مناسبی از خود به خرج دهند، استخراج منافع نفت و گاز در سواحل لبنان که طی چند سال گذشته با توجه به کارشکنیهای رژیم صهیونیستی متوقف شده بود، از جمله تصمیماتیهایی است که پارلمان جدید لبنان برای بهبود وضعیت این کشور و افزایش درآمدهای خود در دستور کار قرار داده است.
این کارشناس مسائل سیاسی لبنان همچنین در مورد وضعیت تمدید ریاست نبیل بری بر پارلمان لبنان، بیان داشت: با توجه به به عزم نمایندگان محور مقاومت و همچنین نمایندگان مستقل به نظر میرسد، بری میتواند، بیش از نیمی از رای نمایندگان را به دست بیاورد و بتواند دوباره ریاست پارلمان لبنان را بر عهده بگیرد، از سویی با توجه به برگزاری آخرین جلسه کابینه لبنان، دولت این کشور دیگر قدرت اجرایی سابق را ندارد و تنها به دولت کارگزار تا زمان تشکیل دولت جدید به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه بر اساس عرف سیاسی در لبنان، رئیس جمهور از مسیحیان، رئیس مجلس از شیعیان و نخست وزیر از اهل سنت است، به نظر میرسد با توجه به کنار رفتن سعد حریری از گردونه نازردهای پست نخستوزیری و اثبات ناکارآمدی نجیب میقاتی نخستوزیر فعلی لبنان در هشت ماه گذشته، افراد جدیدی به صحنه خواهند آمد و سکان دولت در لبنان را به عهده میگیرند.
نعیمی تصریح کرد: از سوی دیگر با توجه به اینکه یک سال تا زمان انتخاب رئیسجمهور لبنان زمان مانده، احتمال دارد، جبران باسیل پست ریاست جمهوری را برای حزب خود مطالبه کند، تا در برابر آن از نبیل بری برای ریاست پارلمان لبنان حمایت کند، البته تمام اینها گمانهزنی است و تا روزهای آینده که قرار است اولین جلسه پارلمان تشکیل شود، چنین گمانهزنیهای منتشر خواهد شد، اما باید دید در نهایت در لبنان و در عرصه سیاسی چه اتفاقاتی رخ خواهد داد.