رویداد۲۴ مدیرعامل آب و فاضلاب اعلام کرد که آب شرب خانوارهای بدمصرف و پرمصرف در فصل تابستان، قطع میشود. گویا این نخستین و آخرین راهکار برای اصلاح الگوی مصرف آب در ایران است.
طبق اعلام وزیر نیرو حدود ۲۰ درصد آب در کشور هدر میرود که این عدد در برخی از مناطق به ۵۰ درصد نیز میرسد. این امر باعث شد تا امروز شرکت آب و فاضلاب استان تهران درباره افزایش شدید مصرف آب در پایتخت هشدار دهد.
بر اساس این اعلام، در چند روز گذشته مصرف آب، روزانه بین ۳۰۰ هزار تا ۴۰۰ هزار مترمکعب افزایش داشت. به نحوی که میزان مصرف آب از حدود سه میلیون و ۲۰۰ هزار مترمکعب در روز یکشنبه ۱۵ خرداد، به حدود سه میلیون و ۶۰۰ هزار مترمکعب رسید.
این در حالی است که سال گذشته در اوج گرما مصرف آب تهران به سه میلیون و ۸۰۰ هزار مترمکعب رسید.
حال بنابر اعلام محمدرضا بختیاری، مدیرعامل آب و فاضلاب کشور در تابستان امسال، آب شرب مشترکان پرمصرف و یا بدمصرف، بدون پیامک اخطار قطع خواهد شد. این احتمال نیز وجود دارد که شاهد قطعی آب در برخی از مناطق در ساعاتی به خصوص باشیم.
این نخستین سالی نیست که مردم در تابستان با قطع آب و یا کمبود آب مواجه میشوند. با توجه به اینکه طبق آمارهای رسمی بیشتر از ۹۰ درصد آب مصرفی در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد، همچنان تاکید بر این است که با افزایش مصرف آب شرب در فصلهای گرم، برای رفع کمبودها، آب مصرفی خانوارها قطع بشود.
اینکه رعایت الگوی صحیح مصرف آب در خانوادهها امری واجب است بر کسی پوشیده نیست. اما این سوال نیز در کنار این موضوع مطرح میشود که آیا قطع آب شرب خانوارهایی که الگوی صحیح مصرف را رعایت نمیکنند، میتواند جریمه خوب و راهحل مناسبی برای جبران کمبود آب باشد؟
بیشتربخوانید: هشدار سازمان زمینشناسی: خشکسالی ۳۰ ساله به ایران رسید
شاید بهتر باشد در ابتدا نقش دولت و وزارت نیرو در کنترل و حفظ منابع آبی و جلوگیری از ایجاد کمبود آب به درستی روشن شود. آیا تنها راهحل، قطع آب در فصول گرم است که به ناچار مصرف آب در آنها بالا میرود؟
تجربه کشورهای پیشرفته در این زمینه ثابت کرد که در صورت بهینهسازی مصرف آب در حوزه کشاورزی و مدرن کردن روشهای آبیاری، تا حدود زیادی میتوان از بحران کم آبی جلوگیری کند.
با توجه به اینکه طبق هشدار بنیاد توسعه پایدار سازمان ملل متحد، طی سی سال آینده، بحران کم آبی در جهان به صورت معضل جدی خواهد شد، قطعا ایران نیز برای مقابله با این مشکل نمیتواند تنها به صرفهجویی آب مصرفی منازل شهری اکتفا کند.
برخی از کارشناسان نیز بر این عقیده هستند که صرفه جویی در آب شهری یکی از سادهترین راهحلها است اما نمیتوان با تهدید به قطع آب مشترکان، به مقابله با بحران آب پرداخت. با قطع چند ساعته آب شرب، تنها میتوان بخش کوچکی از هدر رفت آب را تحت کنترل درآوردو باید مدیریت مصرف آب در همه زمینهها اعمال شود تا معضل کمبود آب در کشور رفع گردد. البته که مشکل زیرساختی نیز در کشور داریم.
میزان مصرف آب در حوزه کشاورزی در جهان چیزی حدود ۷۰ درصد است که این رقم در کشورهای کم آبی مانند مصر و سوریه ۵۳ و ۴۵ درصد میرسد.