رویداد۲۴ هفته گذشته بانک مرکزی با سه اقدام گرچه تلاش کرد دلار را از صعود بازدارد؛ اما آنچه امروز در مورد کاهشی شدن قیمت دلار مشاهده میکنیم، سیگنال سفر جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران و خبرهای مربوط به ازسرگیری مذاکرات است؛ چه اینکه دلار در کانال ۳۰ هزار تومانی در جا میزند و تا این لحظه ۳۰۴۸۰ تومان در بازار آزاد به فروش میرسد. همچنین در صرافیها قیمت خرید دلار ۲۸۲۶۳ تومان و فروش آن ۲۸۵۹۳ تومان اعلام شده است؛ اما سوال اصلی این است که دلار در روزهای آتی به چه سمت و سویی حرکت خواهد کرد؟ مرتضی افقه عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز به این سوال پاسخ داده است. او گفته در روزهای اخیر، سفر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران و صحبتهای مقامات وزارت خارجه ایران سیگنال کاهشی به قیمت دلار داده است.
افقه میگوید: خبر عزیمت علی باقری معاون سیاسی وزارت امور خارجه و تیم مذاکرهکننده ایران به دوحه نیز نشان میدهد زمینهها برای احیای برجام یا برای مذاکرات جدیدی فراهم شده و همین موجب ریزش در قیمت دلار شده است. اما اگر در روزهای آتی دوباره خبری مبنی بر عدم توافق اعلام شود دلار جهت عوض خواهد کرد.
افقه در مورد پیشبینی قیمت دلار در ماههای آینده گفت: اگر مذاکرات به سمت مثبت پیش رود قیمت ارز در یکی، دو ماه آینده کاهشی است؛ اما قیمت تعادلی آن بین ۳۰ تا ۳۲ هزار تومان است. او در پاسخ به این سوال که چرا نرخ تعادلی دلار بین کانال ۳۰ تا ۳۲ هزار تومان است، گفت: با توجه به اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف شده و نرخ تسعیر ارز در لایحه بودجه ۲۳ هزار تومان است بنابراین اگر برجام احیا شود در ابتدا شوکی به دلار وارد خواهد شد و ممکن است دلار تا ۲۷ هزار تومان یا کمی بیشتر کاهش یابد، ولی بعد از عادی شدن و تا آخر سال دلار بین ۳۰ تا ۳۲ هزار تومان باقی میماند.
استاد دانشگاه شهید چمران اهواز به اقتصاد۲۴ گفته در صورتی که بار دیگر مذاکرات به بنبست بخورد متاسفانه شاهد افزایش دلار تا ۴۰ هزار تومان و بالاتر هم خواهیم بود و تنها نقدینگی موجود در جامعه میتواند این افزایش را محدود کند.
افقه در مورد تورم نیز گفته هنوز آثار حذف ارز ترجیحی کاملا تخلیه نشده؛ بنابراین تیرماه هم مثل خرداد تورم افزایشی خواهد بود و باز اگر توافق انجام شود روند افزایشی تورم بیشتر نمیشود، ولی روی ۴۰ درصد خواهد ماند. اما اگر توافق نشود با توجه به اینکه هرچه به پایان سال نزدیک میشویم احتمالا دولت نخواهد توانست درآمدهای پیشبینی شده به جای نفت را که از طریق مالیات میخواهد کسب کند، به دست بیاورد بنابراین از بانک مرکزی و بانکهای دیگر استقراض میکند و به همین دلیل تورم اگر حل نشود نرخ ارز باز فزاینده میشود.