رویداد۲۴- توماس رایت در موسسه سیاست بینالملل لوی به توضیح این نکته پرداخته که اگر هیلاری کلینتون یا دونالد ترامپ پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شوند، سیاست خارجی آمریکا چگونه تغییر خواهد کرد.
به گزارش
رویداد۲۴ به نقل از موسسه سیاست بینالملل لوی اینطور استدلال میکند که ریاست جمهوری ترامپ میتواند نظم بینالمللی لیبرال ایالاتمتحده را تحلیل ببرد. در مقابل اگر کلینتون پیروز شود، یک رئیسجمهوری انترناسیونالیست سنتیتر خواهد بود.
سیاست خارجی ترامپ بهاحتمال بسیار زیاد بر اساس باورهای اصلی او قابلتشخیص خواهد بود: مخالفت با روابط اتحادی آمریکا؛ مخالفت با تجارت آزاد؛ و حمایت از استبداد، بهخصوص در روسیه.
سیاست خارجی کلینتون نیز احتمالاً بازتاب یک انترناسیونالیسم سنتیتر خواهد بود اما ممکن است به دلیل تلاش بیشتر برای رسیدگی به چالشهای منطقهای جهت ایجاد نظم در خاورمیانه، اروپا و آسیا، از سیاستهای دولت اوباما متمایز شود.
اگر ترامپ پیروز انتخابات سهشنبه (18 آبان- 8 نوامبر) شود و با باورهای برشمرده در ذیل حکومت کند، ایالاتمتحده از رهبر یک نظم بینالمللی لیبرال به یک ابرقدرت سرکش تبدیل خواهد شد که از تعهدات بینالمللی خود پا پس میکشد، اقتصاد باز جهانی را تضعیف میکند و با پوتین روسیه شریک میشود.
هیلاری کلینتون رئیسجمهوری در قالب سنتی انترناسیونالیستی خواهد بود. برای درک سیاست خارجی او باید انتقادات داخلی نسبت به باراک اوباما را ارزیابی کنیم. این انتقادات اوباما را به دلیل اولویت بخشیدن به فرآیند مسائل جهانی به بینظمی منطقهای سرزنش میکنند. در این صورت شاهد تغییر سیاست خارجی آمریکا به سمت منطقهگرایی ژئوپلیتیک خواهیم بود؛ در این شرایط آمریکا بار دیگر با متحدان سنتی خود تعامل میکند و به دنبال تقویت نظم منطقهای در شرق آسیا، اروپا و خاورمیانه خواهد بود.
حتی اگر کلینتون پیروز انتخابات 2016 شود، تردید واقعی نسبت به انترناسیونالیسم آمریکایی به وجود آمده است. سختترین وظیفه کلینتون متقاعد کردن دوباره مردم آمریکا نسبت به محاسن افزایش تعامل این کشور برای قدرت بخشیدن به اجزای امنیتی و اقتصادی نظم بینالمللی لیبرال خواهد بود.
انتخابات ریاست جمهوری 2016 آمریکا مهمترین انتخابات از سال 1860 و رئیسجمهور شدن آبراهام لینکلن و مهمترین انتخابات برای نظم جهانی از زمان جنگ جهانی دوم است. 70 سال است که آمریکا یک نظم بینالمللی لیبرال را حفظ و رهبری کرده و هر رئیسجمهوری دارای سیاست خارجی با این هدف کلی بوده است. اما در انتخابات 2016 برای نخستین بار یکی از دو نامزد اصلی ریاست جمهوری، دونالد ترامپ در مبارزات انتخاباتی خود به تضعیف عناصر اصلی نظم بینالمللی، ازجمله سیستم اتحاد ایالاتمتحده و اقتصاد باز جهانی پرداخته است. در عوض او قصد دارد برای مبارزه با داعش با روسیه شریک شود و سیستم اقتصادی مرکانتیلیستی را ایجاد کند که در آن آمریکا از تعرفهها و اهرم اقتصادی برای بهرهوری از شرایط مطلوب تجارت استفاده میکند.
ریاست جمهوری ترامپ در شرایطی که قدرتهای اصلی با زندگی پس از هژمونی آمریکا هماهنگ میشوند، منجر به زنجیرهای از بحرانهای بینالمللی خواهد شد. روز بعد از پیروزی ترامپ، متحدان باید آماده خروج از تضمینهای امنیتی آمریکا شوند، رقبا به دنبال راههای بهرهبرداری از تغییر استراتژی آمریکا باشند و بازارها مبهوت چشمانداز دوره جدید حمایت از تولیدات داخلی خواهند شد. ایالاتمتحده همچنین ممکن است از بحران داخلی ضربه بخورد؛ بحران ناشی از روابط نظامیان و غیرنظامیان و رابطه کنگره و بخش اجرایی.
حتی اگر ترامپ شکست بخورد، تردیدهایی را در مورد اینکه آیا آمریکا همچنان مایل است در عرصه جهانی یک ابرقدرت لیبرال بماند یا خیر، ایجاد کرده است. برای نخستین بار از جنگ جهانی دوم، تعداد قابلتوجهی از آمریکاییها نشان دادهاند که پذیرای پیام انزواطلبی هستند.
اجماعی که در جامعه سیاست خارجی آمریکا و متحدان این کشور وجود دارد این است که دونالد ترامپ تهدید جدی را متوجه امنیت ملی ایالاتمتحده و نظم جهانی خواهد کرد. در اقدامی شگفتآور و بیسابقه، دهها چهره جمهوریخواه در سطوح بالای دولت نامزد حزبشان را تقبیح کردهاند. در یک جامعه قطبی شده، این امر میتواند خطر بزرگی را متوجه دموکراسی آمریکا و منافع ملی آن کند.
تأثیرات انتخابات 2016 آمریکا نقش مهمی را در چهار سال آینده و شاید سالهای پسازآن ایفا کند. اگر کلینتون پیروز شود، این شانس را خواهد داشت که از حمایت جمهوریخواهان بهخصوص در حوزه امنیت ملی بهره ببرد و اجماع دوحزبی لازم در بخش سیاست خارجی را یکبار دیگر بسازد. سختترین مأموریت او این است که مردم آمریکا را متقاعد کند که تعامل آمریکا با دیگر کشورهای جهان اجزای امنیتی و اقتصادی نظم بینالمللی لیبرال را تقویت خواهد کرد.