رویداد۲۴ در ماده ۸۶۴ قانون مدنی در خصوص ارث زن از شوهر چنین مقرر شده است: ” از جمله اشخاصی که به موجب سبب ارث میبرند، هریک از زوجین است که در حین فوت دیگری زنده باشند.” بنا بر این ماده، زن از شوهر خود ارث میبرد. در این مطلب از مجله دلتا به نکات مهمی که در قانون در خصوص ارث زن از شوهر وجود دارد اشاره مینماییم. همراه ما باشید تا به مطلب نکات مهم سهم الارث زن از شوهر بپردازیم.
ارث در صورت داشتن فرزند
بر اساس قانون مدنی، درصورتیکه مرد فرزند داشته باشد، سهمالارث زن یک هشتم است. نکته مهمی که در این رابطه وجود دارد آن است که سابقا، زنان تنها میتوانستند از اموال منقول ارث ببرند و از اموال غیر منقول شوهر خود ارثی به آنها تعلق نمیگرفت اما به موجب قانون جدید، زنان هم از اموال منقول ارث میبرند و هم از اموال غیرمنقول.
ارث در صورت نداشتن فرزند
ارث در صورت نداشتن فرزند بیشتر است. در صورتیکه مرد فوت کند در حالی که فرزندی نداشته باشد، ارث همسر او یک چهارم است. درصورتیکه مردی چند زن داشته باشد، سهمی که به زوجه تعلق میگیرد را بین آنها تقسیم میکنند. به عنوان مثال، درصورتیکه مرد متوفی دو زن داشته باشد و فرزند هم داشته باشد، سهم زوجه او به دلیل اینکه مرد فرزند داشته است، یک هشتم خواهد بود که این یک هشتم را بین دو زن به طور مساوی تقسیم میکنند.
نکته مهمی که در خصوص ارث زن از شوهر وجود دارد آن است که تنها در صورتی زن از شوهر خود ارث میبرد که عقد دائم کرده باشند. براساس ماده ۹۴۰ قانون مدنی، زوجینی که ازدواج آنها دائمی باشد از یکدیگر ارث میبرند.
ارث در عقد موقت وجود ندارد و شرط توارث در نکاح موقت به دلیل تعارض با قواعد آمره ارث، یعنی قواعدی که امکان توافق بر خلاف آنها وجود ندارد نامشروع و باطل است. چنانچه فردی مایل باشد به زوجهاش که با وی در نکاح موقت است مالی تعلق گیرد میتواند با استفاده از وصیت و تنظیم یک وصیتنامه، مالی را را برای بعد از مرگ خود برای او وصیت کند.
زوجین بعد از طلاق از یکدیگر ارث نمیبرند مگر شرایط ماده ۹۴۳ قانون مدنی وجود داشته باشد. به موجب ماده ۹۴۳ قانون مدنی، اگر مرد زن خود را طلاق بدهد، درصورتیکه این طلاق از نوع طلاق رجعی باشد اگر مرد یا زن در طول مدت عده فوت کنند، دیگری از او ارث میبرد.
منبع: مجله دلتا