رویداد۲۴ از جمله افرادی که بعد از فوت متوفی از او ارث میبرند، فرزندان هستند. البته مقصود از فرزند، فرزندی است که به واسطه مشروع و ازدواج متولد شده باشند. چه ازدواج موقت و چه دائم. گفتنی است فرزند خوانده، جزو وراث به حساب نمیآید.
نحوه تقسیم ارث اگر همه فرزندان پسر یا همه دختر باشند
چنانچه پدر یا مادری از دنیا برود و به غیر از فرزندان خود، در طبقه ارث، وارث دیگری نداشته باشد، چنانچه تمام فرزندان پسر یا تمام دختر باشند، همه اموال میان آنها به شکل مساوی تقسیم میگردد.
گفتنی است طبقات مختلف ارث عبارتند از:
البته اگر طبقات اول وجود داشته باشند، طبقات بعدی ارث نخواهند برد. طبق قانون، به این ارث، مقداری مالیات نیز میخورد و وارثان بایستی لیستی از اموال متوفی تهیه نموده و سپس به اداره دارایی بروند تا تکلیف مالیات آنها مشخص گردد. گفتنی است میزان مالیات بر ارث اموال منقول متوفی ۲% و غیر منقول ۵% است.
بیشتر بخوانید: با این توافق، ارث خود را زودتر دریافت کنید
محاسبه کردن سهم الارث فرزندان
طبق قانون چنانچه میت همسر داشته باشد، نخست سهم او به اندازه یک هشتم جدا میشود. سپس مابقی ارث میان فرزندان تقسیم میگردد و اگر متوفی فقط یک دختر یا یک پسر داشته باشد، همه ارث به فرزندان او میرسد.
حال اگر متوفی چند فرزند پسر و دختر داشته باشد، به پسرها دو برابر دخترها ارث میرسد. اگر به مسائلی پیرامون حقوق خانواده علاقه دارید به مطلب چگونه زن نفقه خود را از شوهر بگیرد؟ مراجعه کنید.
چنانچه در کنار فرزندان، پدر و مادر متوفی هم در قید حیات باشند، سهم پدر و مادر یک ششم اموال است و اگر متوفی فقط یک دختر داشته باشد، سهم دختر وی هم نصف اموال است. سپس هر چقدر که از اموال باقی ماند میان وارثان تقسیم میشود.
حال اگر میت به غیر از پدر و مادر، چند دختر هم داشته باشد، طبق ماده ۹۰۹ از قانون، دو سوم اموال میان دختران به نسبت مساوی تقسیم میگردد.
تا زمانیکه میت فرزندانی داشته باشد، نوههایش از وی ارث نمیبرند. درغیراینصورت، نوهها جزو طبقه اول به حساب آمده و جانشین فرزندان وی میشوند. همچنین طبق ماده ۹۱۱ قانون مدنی، سهمالارث نوادگان، طبق نسل آنها است و چنانچه نوه فرزند دختر باشد، سهم دختر به او رسیده و اگر فرزند پسر باشد، سهمالارث پسر به او میرسد.
منبع: مجله دلتا