رویداد۲۴ زیتون میوهای با کربوهیدرات کم است که در مقابل چربیهای زیادی دارد. زیتون مزیتهای زیادی برای سلامتی دارد که یکی از مهمترین آنها بهبود سلامت قلب است. مصرف روزانه زیتون آسان است و افزودن آن به رژیم غذایی کامل عالی است.
از این میوه خوش طعم به عنوان پیش غذا و یا خوراکی همراه با غذا استفاده میشود. از دیرباز زیتون نقش پررنگی در سفره ایرانیها داشته است. شاید شما هم تنها زیتون را به دلیل برخورداری از طعم خوب آن استفاده کنید؛ اما باید بدانید خواص بی نظیر و درمانی فروانی نیز دارد.
تاکنون بیش از ۵۰۰ گونه از زیتون در جهان شناسایی شده است. درباره زیتون در کتابهای مذهبی نیز نوشته شده است و فیلسوفان، شاعران و نویسندگان نیز آن را در نوشتههای خود تحسین کردهاند.
زیتون به لحاظ شکل، رنگ و اندازه متفاوت است، اما خواص زیتون و مواد مغذی که در آن وجود دارد تفاوتی ندارد و تنها ذائقه و سلیقه افراد در انتخاب آن مؤثر است. در ادامه با تعدادی از انواع زیتون آشنا خواهید شد:
زیتون سبز قطعا معروفترین نوع زیتون در ایران و جهان است که در درمان کلسترول و فشار خون، رماتیسم، تب، رفع قولنج، کاهش یبوست و مقابله با کرم معده اثرگذار است.
بسیاری تصور میکنند که زیتون سیاه حاصل رسیدن کامل نوع سبز آن است، در صورتی که اینطور نیست و این نوع زیتون به صورت ژنتیکی سیاه بوده و برای رشد باید به شرایط آب و هوایی خاصی نیازمند است. زیتون سیاه در کشور ما قابل کشت نیست. در اسپانیا و ایتالیا این نوع از زیتون به وفور یافت میشود. به لحاظ خواص، خواص زیتون سیاه تفاوتی با سبز ندارد و تنها طعم و بوی قویتری دارد.
گاهی مواقع به دلیل هزینه زیاد و سود اقتصادی اندک، واردات زیتون سیاه اصل امکان پذیر نیست و به همین دلیل، زیتون سبز را در ترکیب با مواد شیمیایی به رنگ سیاه در میآورند که به دلیل فرآوری با مادههای آهن دار، خاصیت زیتون را دارا نیست و بهتر است از مصرف آن به ویژه توسط بانوان باردار، کودکان و افراد بیمار خودداری شود.
زیتون حاوی ۱۱۵ - ۱۴۵ کالری در هر (۱۰۰ گرم)، یا حدود ۵۹ کالری در هر ۱۰ زیتون است. جالب است بدانید که هر ۱۰۰ کرم زیتون حاوی ۱۱۵ کالری، ۸۰ %آب، ۰.۸ گرم پروتئین، ۶.۳ گرم کربوهیدرات، ۳.۲ گرم فیبر، ۱۰.۷ گرم چربی، چربی اشباع شده ۱.۴۲ گرم، چربی تک غیراشباع ۷.۸۹ گرم و چربی چند غیر اشباع ۰.۹۱ گرم است.
ثابت شده است که آنتی اکسیدانهای رژیم غذایی خطر بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی و سرطان را کاهش میدهند. زیتون سرشار از آنتی اکسیدان است و فواید آن برای مبارزه با التهاب گرفته تا کاهش رشد میکروارگانیسمها به اثبات رسیده است.
یک مطالعه نشان داد که خوردن باقیمانده پالپی از زیتون به میزان قابل توجهی سطح گلوتاتیون، یکی از قویترین آنتی اکسیدانهای بدن شما را افزایش میدهد.
بیشتربخوانید: غذاهایی که میکروب معده را از بین میبرند
در کشورهای صنعتی بیماریهای قلبی به عنوان اصلیترین عامل مرگ و میر شناخته میشوند. در این زمینه خاصیت زیتون را جدی بگیرید. اسیدهای غیر اشباع موجود در زیتون موجب کاهش LDL چربی بد خون میشوند و در عین حال HDL که همان چربی خوب است را حفظ میکنند. چربی موجود در زیتون در رگها رسوب نمیکند و از احتمال سکته قلبی پیشگیری میکند.
مصرف ویتامین E و چربیهای اشباع نشده در زیتون، میزان ابتلا به سرطان روده را کاهش میدهد. کارایی این ویتامین و ارزش غذایی این است که موجب پیشگیری از سرطان روده میشود. عملکرد مراقبتی روغن زیتون بر زخم معده و ورم معده نیز اثبات شده است. روغن زیتون در مقایسه با داروهای تجویزی، ترشحات صفرا و هورمونهای لوزالمعده را بسیار آسان میکند و در نتیجه میزان بروز سنگ کیسه صفرا را کم میکند.
برخی مطالعات نشان میدهد که خوردن زیتونهای سیاه میتواند جایگزین نقش ایبوپروفن در تسکین برخی دردها در مفاصل و یا بافتهای باشد. این به آن معنی است که زیتونهای سیاه هم میتوانند به عنوان کاهنده درد عمل کنند.
دیابتی از شایعترین بیماریهایی است که بر اعصاب تأثیر میگذارد. روغن زیتون توانایی تنظیم سطح قند خون را دارد که باعث افزایش سلامت جنسی و باروری میشود.
زیتون دارای مقدار زیادی آهن است. توانایی گلبولهای قرمز در حمل اکسیژن به سراسر بدن به دلیل وجود آهن در خون است. آهن نقش مهمی در تولید انرژی دارد و از همه مهمتر، عملکرد مناسب سیستم ایمنی بدن به میزان کافی آهن بستگی دارد.
تاثیر زیتون در کاهش وزن به خوبی مشهود است. شما با خوردن چند عدد زیتون آن هم کمی قبل از غذا، میتوانید به احساس سیری خوشایندی دست پیدا کنید. این کار موجب میشود مصرف غذای شما کاهش پیدا کند و کمتر سراغ هلههوله بروید.
دلیل دیگری که زیتون را برای کاهش وزن مفید میداند کالری کم و حجم زیادی است که در معده شما اشغال میکند. استفاده مدام از زیتون باعث میشود چربی کمتری در پهلو و شکم انباشته شود. میتوان اینطور گفت زیتون برای لاغری معجزه میکند.
زیتون و روغن زیتون بیشتر در منطقه مدیترانه مصرف میشوند، جایی که میزان سرطان و سایر بیماریهای مزمن کمتر از کشورهای غربی است بنابراین ممکن است زیتون به شما در کاهش خطر ابتلا به سرطان نیز کمک کند. ممکن است این خاصیت مربوط به محتوای آنتی اکسیدان و اسید اولئیک بالای زیتون باشد. مطالعات انجام شده نشان میدهد که این ترکیبات چرخه زندگی سلولهای سرطانی در سینه، روده بزرگ و معده را مختل میکنند.