صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

دوشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 05
کد خبر: ۳۱۶۷۰۴
تاریخ انتشار: ۱۳:۰۸ - ۰۸ شهريور ۱۴۰۱

کارشناس مسائل عراق: مقتدی صدر بازیگری بازنده است/ اظهارات آیت‌الله حائری بی‌سابقه بود

یک کارشناس ارشد مسایل عراق با بیان این که اظهارات آیت الله حائری درباره مقتدی صدر بی سابقه بود، گفت: در حال حاضر شرایط جریان صدر را می‌توان به بازیگر بازنده‌ای تشبیه کرد که از فرط خشم، در حال خراب کردن زمین و میدان است.

رویداد۲۴ سیدرضا قزوینی غرابی در گفتگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که در پی بیانیه دوشنبه آیت الله حائری مبنی بر کناره گیری از مرجعیت و انتقاد تلویحی ایشان از مقتدی صدر در مورد ایجاد برخی اختلافات بین شیعیان در عراق، شاهد انتشار بیانیه‌ای از سوی مقتدی صدر و اعلام استعفای وی از فعالیت‌های سیاسی در این کشور هستیم، نظر شما در مورد این تحولات چیست؟ گفت: در هفته‌های اخیر جریان صدر شرایط خوبی را تجربه نکرد. کناره گیری از پارلمان به عنوان اکثریت پیروز و سپس لشکرکشی‌های خیابانی و حمله به منطقه سبز و تصرف پارلمان نتوانست نتیجه‌ای برای آن‌ها داشته باشد. علاوه بر اینکه اصرار به برگزاری انتخابات مجدد و کناره‌گیری همه احزاب فعلی از انتخابات جدید، نیز هیچ دستاوردی را برای وی به ارمغان نیاورد. حتی برخی طرف‌های خارجی از مخالفت با انتخابات جدید سخن گفتند.

وی افزود: رخداد‌هایی مانند حمله صدری‌ها به ساختمان دستگاه قضایی برای تصرف آن و واکنش قابل توجه و قوی رییس دستگاه قضایی که منجر به عقب نشینی صدری‌ها و حتی محکومیت‌هایی در داخل و خارج کشور علیه این گروه شد و منجر به صدور احکام قضایی علیه برخی شخصیت‌های جریان صدر شد، و پس از آن بیانیه آیت الله کاظم حائری و حمله وی به مقتدی صدر، ضربات ناخوشایندی را به این گروه وارد کرد.

قزوینی تاکید کرد: در حال حاضر شرایط جریان صدر را می‌توان به بازیگر بازنده‌ای تشبیه کرد که از فرط خشم، در حال خراب کردن زمین و میدان است.

این کارشناس ارشد مسایل عراق در پاسخ به این سوال که مقتدی صدر در بیانیه خود این ادعا را مطرح کرده که آیت الله حائری این بیانیه را ننوشته است و به نوعی با توجه به توصیه آیت الله حائری به مقلدین شان مبنی بر تقلید کردن از آیت الله خامنه‌ای، تلاش کرده که دعوای حوزه نجف و قم را ایجاد کند نظر شما در این ارتباط چیست؟ خاطرنشان کرد: همین طور است. مشخصا وی با تقلیل شأن آیت الله حائری در ابتدای بیانیه خود، بیانیه این مرجع را عملا املای دیگران یعنی ایران، بدون نام بردن از آن، معرفی می‌کند. به نظرم در این ماجرای به خصوص، بیش از آنکه به دنبال اختلاف میان نجف و قم باشد، تلاش کرده تا به هوادارانش القا کند که ایران و حاکمیت در حال بازی در میدان و دخالت است.


بیشتر بخوانید: بحران سیاسی در عراق/ چرا مقتدی صدر قیام کرد؟


اظهارات آیت الله حائری درباره مقتدی صدر بی سابقه بود

این روزنامه نگار عراقی در پاسخ به این سوال که با توجه به این که مقتدی صدر خود از مقلدین آیت الله حائری بوده است، استعفای ایت الله حائری از مرجعیت و توصیه ایشان به مقلدانشان مبنی بر این که از آیت الله خامنه‌ای تبعیت کنند، چه تاثیری بر جایگاه و آینده مقتدی صدر خواهد داشت؟ خاطرنشان کرد: اظهارات آقای حائری درباره آقای صدر بی سابقه بود و ضربه بدی به او وارد کرد.

بدنه هوادارن صدر عموما مقلدان آیت‌الله حائری نیستند

وی ادامه داد:، اما توجه داشته باشیم که بدنه هوادار صدر عموما مقلدان آیت الله حائری نیستند. کمااینکه صدر بیش از آنکه صبغه دینی و فقاهتی داشته باشد، صبغه‌ای سیاسی دارد و در قلمرو رهبران سیاسی عراق شناخته می‌شود؛ بنابراین به اعتقادم این ماجرا بر آینده تحولات جریان صدر اثر چندانی نداشته باشد.

منظومه فکری صدر، در چارچوب منظومه فکری و فقاهتی نجف تعریف نشده است

قزوینی در پاسخ به این پرسش که مقتدی صدر تاکید کرده که به دنبال مرجعیت در عراق نبوده است در حالی که عده‌ای معتقدند که تلاش صدر در طی این سال‌ها کسب جایگاه رهبری عراق و جانشینی آیت الله سیستانی بوده است، نظر شما در این ارتباط چیست؟ خاطر نشان کرد: اساسا منظومه فکری صدر، در چارچوب منظومه فکری و فقاهتی نجف تعریف نشده است.

صدر قائل به وجود یک مرجعیت شیعی عربی -عراقی برای عراق است

وی افزود: صدر حتی در نخستین ماه‌های سرنگونی رژیم بعث، در مصاحبه‌های متعدد نشان داد که قائل به وجود یک مرجعیت شیعی عربی- عراقی برای عراق هست و مراجع حوزه نجف را فاقد شرایط و صلاحیت می‌دانسته است. تقسیم حوزه به حوزه صامته و ناطقه نیز بخشی از همین رویکرد فکری خط صدری است.

جایگاه صدر محدود در میان هواداران خویش است

قزوینی خاطرنشان کرد: هر چند در سال‌های اخیر ادبیات وی تغییر یافته است، اما در لایه‌های میانی و پایینی این جریان به وضوح می‌توان رگه‌های قوی و استمرار آن تفکرات را همچنان دید. صدر فرد به شدت جاه طلبی است و رسانه‌های وابسته به او نیز تصویر رهبر عالی سیاسی و دینی و یک رهبر متمایز عراقی را از وی ترسیم می‌کنند. با این حال واقعیت این است که جایگاه صدر محدود در میان هواداران خویش است و از سوی دیگر مکانیسم‌های کسب مرجعیت اعلی و جانشینی آن نیز پیچیدگی‌های خاص خود را دارد که فکر کردن به قرارگرفتن صدر در این جایگاه خام اندیشی است.

منبع: ایسنا
نظرات شما