شهرک صنعتی (Industrial park) به مجموعه ای از واحدهای صنعتی که در یک محدوده خاص احداث و شروع به فعالیت کرده اند، گفته می شود. وظایف شهرک های صنعتی به طور عمده تولید و فروش محصولات و همچنین توسعه وضعیت اقتصادی کشور است. معمولا در بعضی از شهرک های صنعتی، تعداد بسیار بالایی واحدهای غیر فعال یا نیمه تعطیل وجود دارد که در صورت فعال شدن باعث اشتغال زایی و جذب نیروهای انسانی بیشتر می شود با این حال افراد بسیاری در واحدهای صنعتی مشغول به کار هستند.
شهرک های صنعتی معمولا در فاصله 20 کیلومتری از شهرها وجود دارند. به طور عمده این شهرک ها باید در مکان هایی تاسیس شوند که آلودگی ها و بخارات حاصل از تولیدات آنها، وارد شهر نشود. در حومه اغلب شهرهای بزرگ و کوچک شهرک های صنعتی به وجود آمده اند که می توان به شهرک های صنعتی تهران، کرج، قزوین و ... اشاره کرد.
هدف اصلی از تاسیس شهرک های صنعتی این است که صنایع و کارخانه ها به خارج شهر منتقل شده تا تاثیرات مخربی که این صنایع بر ساکنین شهرها دارند، کاهش یابد. به عنوان مثال، مواد زائد و آلاینده های حاصل از کارخانه ها تاثیرات بسیار مخربی بر محیط زیست و هوای شهرها دارند. از طرفی خروج شهرک های صنعتی از مناطق شهری، باعث شده تا امکان حمل و نقل و جابجایی کارکنان سخت تر باشد و همین امر موجب شده است تا بسیاری از کارکنان این شهرک ها به علت گیر کردن در پشت ترافیک، به موقع سرکار خود حاضر نشوند.
بهترین مکان برای رشد واحدهای صنعتی و کارگاه های تولیدی در کشور، شهرک های صنعتی می باشند. واحدهایی که در این شهرک ها مشغول به کار می شوند، نیازی به اخذ مجوزهای جداگانه از ادارات و سازمان های مختلف همچون محیط زیست، وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی و ... ندارند و از قانون شهرداری ها نیز مستثنی هستند. از جمله مزایای دیگر استقرار صنایع در شهرک های صنعتی عبارتند از:
شهرک های صنعتی تحقیقاتی معمولا در کنار دانشگاه ها ایجاد می شوند. در این شهرک ها به فعالیت های تحقیقی و توسعه صنعتی و همینطور برنامه های تحقیقاتی صنعت های مختلف پرداخته می شود و واحدهای صنعتی و تولیدی اجازه فعالیت در این شهرک ها را ندارند.
در این شهرک ها بخش های تازه تاسیس شروع به فعالیت می کنند و محیطی را برای پایدار ماندن این صنایع تازه تاسیس در مراحل اولیه رشد آنها مهیا می کنند تا در مراحل رشد نیازمندی های فضایی خود را به دست آورند.
در شهرک های صنعتی تک رشته ای صنایع فقط در یک زمینه مشغول به کار هستند مانند شهرک صنعتی چرمشهر که صنایع موجود در آن فقط در زمینه چرم مشغول به فعالیت هستند. این شهرک ها امتیازاتی مانند همکاری در زمینه فنی و آموزش حرفه ای، تهیه و خرید گروهی و دسته جمعی مواد خام و اولیه مورد نیاز صنعت های مستقر در شهرک ها را دارند.
فعالیت صنایع موجود در شهرک صنعتی عملکردی یا زنجیره ای با یک صنعت خاص ارتباط دارد به طوری که هر کدام از واحدهای تولیدی کوچک، وظیفه ها و کارکردهای خاص و قسمتی از آن صنعت خاص را بر طبق تقسیم کار بین آن ها انجام می دهند.
شهرک هایی با صنعت های متنوع و فعالیت های مختلف که از لحاظ عملکرد ارتباط مستقیمی با یکدیگر ندارند. شهرک های صنعتی ترکیبی شایع ترین نوع شهرک ها به حساب می آیند.