رویداد۲۴ گرچه رسانههای نزدیک به حاکمیت تلاش دارند اعتراضات را تمام شده بدانند، اما معترضان همچنان در خیابانها هستند و با وجود تهدیدها و سرکوبها قصد عقبنشینی ندارند.
به گزارش روزنامه اعتماد، عباس آخوندی گفتوگویی درباره ریشه اعتراضات داشته که بخشهای مهم آن را در ادامه میخوانید:
*رخدادهای اعتراضی اخیر دو مخاطب بسیار مستقیم دارد؛ یکی «حکومت» است که معترضان نسبت به کیفیت حکمرانی آن اعتراض دارند و باید حکومت پاسخگو باشد. مخاطب بعدی مرجعیت و حوزه دینی است.
*حوزه دین باید موضعش را در ارتباط با اعمال زور در اجرای احکام شرع روشن کند.
*نهاد مرجعیت و حوزه دینی مخاطب جامعه است و به گمان من نمیتواند در این ارتباط سکوت کند.
*سکوت حوزه، تنها بر پیچیدگی شرایط کمک میکند و موجب رودررو ایستادن مردم با یکدیگر میشود.
*اینکه گفته شود تمام آنچه رخ داده، برآمده از مداخلات خارجی است و موضوع تا این اندازه تقلیل داده شود، نوعی خودفریبی است.
بیشتر بخوانید: واکنش علی لاریجانی به حوادث اخیر کشور
*اگر در جامعه زمینهای وجود نداشته باشد، مداخلات خارجی هم تاثیری نخواهند داشت.
* ریشه اعتراضات به رسمیت نشناختن سبک زندگی مردمان است.
* همه حرف این است که آیا جمهوری اسلامی ایران بر اساس قانون اساسی باید مجری احکام شرع باشد و به «تبعیض» رسمیت ببخشد یا مجری قانون باشد و «عدالت» میان شهروندان را مبنا قرار دهد؟ این همان سوال بنیادین است که هم مرجعیت و حوزه دین باید به آن پاسخ دهد و هم حکومت.
*مواردی که تحت عنوان گزینش، حراست، تایید صلاحیت در انجمنهای صنفی، احزاب و... صورت میگیرد، به گمان من کلا خلاف قانون اساسی است.
*رهبری هم فراتر از قانون عمل نمیکنند، اغلب وقتی برخی سیاستها را مطرح میکنند میگویند بروید برای این قانون بگذارید، در حالی که میتوانند بگویند این عین قانون است.
*ایران در برابر یک دو راهی قرار گرفته است. یا باید کشور به سمت یک صلح اجتماعی فراگیر حرکت کند یا اینکه به سمت یک آشوب مطلق گام بردارد.
*اگر بخواهیم به دنبال صلح اجتماعی برویم، نخستین بحث بازگشت به حاکمیت قانون است و تعهد به اجرای احکام شرع را به اختیار شخصی مومنان بگذاریم.
*جمهوری اسلامی متعهد به اجرای قانون است نه اجرای احکام شرع.
*خبر آمده که تلویزیون چین رفته با رضا پهلوی مصاحبه کرده است، این خبر مهم و عجیبی است. در حالی که جمهوری اسلامی دایم مجیز شرقیان را میگوید، دولت چین با این حرکت خود چه چیزی را میخواهد بگوید. همه اینها هوشیاری ما و عدم اتکا به بیگانگان را طلب میکند.
*وقتی تصویب قانون از صحن علنی به برخی نهادهای خاص برده میشود، مفهوم آن این است که قانون زیر پا گذاشته شده است. اساسا مجلس حق تفویض اختیارات خود را ندارد.