صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

سه‌شنبه ۲۹ فروردين ۱۴۰۲ - 2023 April 18
کد خبر: ۳۲۲۶۸۲
تاریخ انتشار: ۱۳:۵۴ - ۱۵ آبان ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۱ نظر

گرانی غیررسمی نان/ بودجه‌ هنگفت پروژه شکست خورده نصب کارتخوان در نانوایی‌

افزایش غیررسمی نان در حالی در برخی واحد‌های نانوایی صورت می‌گیرد که فعالان این بخش خواهان افزایش ۷۰درصدی نرخ نان هستند و معتقدند نرخ نان باید هرچه زودتر اصلاح شود.

رویداد۲۴ بازار نوشت: در حالی نرخ نان به طور غیر رسمی در بسیاری از واحد‌های نانوایی تهران بالا رفته است که برخی واحد‌ها نیز از طریق فروش نان با افزودنی‌های دیگری همچون کنجد اقدام به جبران قیمت‌ها می‌کنند، آن هم در شرایطی که خریدار به نوعی مجبور به خرید آن می‌شود. با این وجود برخی نان‌ها به خصوص نان سنگک با ۱۰تا ۲۰ درصد افزایش نسبت به نرخ نامه‌های نصب شده در واحد‌های نانوایی عرضه می‌شود.

تداوم عدم پاسخگویی مسئولان به درخواست نانوایی‌ها مبنی بر افزایش نرخ نان

قامتعلی عزیزی فعال صنف با تکذیب خبر تغییر نرخ نامه‌ها می‌گوید: در حال حاضر قانونا هیچ تغییری در قیمت نان اعمال نشده، اما به هر حال نانوا‌ها در فشار هستند و لذا گاهی مواقع شاهد یکسری گران فروشی‌ها در سطح شهر‌ها هستیم.

عزیزی در خصوص وضعیت واحد‌های نانوایی نیز اظهار داشت: وضعیت اصلا خوب نیست و متاسفانه هر زمان نانوایان به دنبال نرخ جدید هستند یک مساله‌ای مانع می‌شود و مسئولان پاسخ این صنف را نمی‌دهند.

وی همچنین در خصوص کیفیت آرد تحویلی نیز می‌گوید: در بحث تامین آرد مشکلی نداریم، اما کیفیت آرد پایین است، چون گندم داخلی است و کیفیت پایین است. این در شرایطی است که برای اینکه کیفیت آرد بالا برود باید آرد داخل با آرد خارجی مثلا آرد استرالیا مخلوط شود.

عزیزی با بیان اینکه آرد گلستان کیفیت بالایی دارد، اما به همه نانوایی‌ها نمی‌رسد، افزود: البته الان واردات گندم وجود دارد، اما احتمالا در صنایع غذایی، بیسکوییت شیرینی و ... مصرف می‌شود و به نانوایی‌های نمی‌رسد.

این فعال صنف همچنین در خصوص تبعات پایین بودن کیفیت آرد، گفت: به هر حال نانوا زمانی با دل و جان کار می‌کند که مطمئن باشد محصولی که تولید می‌کند با کیفیت بالا به دست مصرف کننده می‌رسد و لذا در زمانی که کیفیت آرد پایین است نانوا نمی‌تواند معجزه کند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر اگر نانوا برای بالا بردن کیفیت نان بخواهد نمک به نان اضافه کند که ضایعات نیز کم شود، سازمان بهداشت ایراد می‌گیرد که نباید بیش از یک درصد مشخص نمک اضافه شود. این در حالی است که میزان درصد استفاده از نمک در نان‌های مختلف متفاوت است.


بیشتر بخوانید: سلام ابراهیم رئیسی به دلار ۳۶ هزار تومانی / رئیسی چگونه اقتصاددانان را به خط کرد؟


افزایش حقوق کارگران در گروی تعیین نرخ عادلانه نان است

بر اساس این گزارش، یکی از اصلی‌ترین چالش‌هایی که صنف نانوایی کشور با آن مواجه است بحث دستمزد کارگری است که عدم پرداخت دستمزد‌های مناسب موجب خروج کارگران حرفه‌ای و جایگزینی کارگران غیر حرفه‌ای شده که همین امر نیز خود از عوامل موثر بر پایین آمدن کیفیت انواع نان‌ها است.

عزیزی در این خصوص نیز می‌گوید: اگر بخواهیم حقوق کارگر تامین شود باید اول نرخ عادلانه‌ای برای نان داده شود.

وی در خصوص قیمت مد نظر نانوایان نیز اظهار داشت: خواسته نانوا‌ها این است که ۷۰ درصد به قیمت فعلی نرخ نان اضافه شود و این یعنی قیمت نان به بیش از ۲ برابر نرخ فعلی برسد.

عزیزی در پاسخ به این سوال که برای اینکه مصرف کننده نان گران نخرد و نانوا هم از نرخ نان راضی باشد دولت چه اقداماتی می‌تواند انجام بدهد، گفت: دولت کار‌های بسیاری می‌تواند انجام دهد و وقتی می‌خواهد به مردم سوبسید بدهد قرار نیست مشاغل و اصناف مختلف این سوبسید را بدهند؛ لذا در راستای این امر دولت می‌تواند هزینه‌هایی همچون «آب، برق، گاز، بیمه و غیره» را برای واحد‌های نانوایی رایگان کند.

وی افزود: از سوی دیگر دولت حتی می‌تواند به هر واحد نانوایی ۵ نفر پرسنل بدهد و خودش هزینه‌ها و دستمزد‌های آن‌ها را تقبل کند. اما اینکه به نانوا فشار بیاید و کیفیت نان کم شود به هیچ وجه منطقی نیست.

عزیزی در پایان تاکید کرد: الان خود مسئولان قبول دارند در حق منِ نانوا اجحاف می‌شود، اما از ترس تبعات بالا بردن نرخ نان، زیربار نرخ واقعی نمی‌رود.

صرف بودجه‌های هنگفت برای پروژه از پیش شکست خورده نصب کارتخوان هوشمند در نانوایی‌ها

بر اساس این گزارش یکی از مسائل و حواشی پیرامون صنف نان و نانواها، بحث قاچاق آرد بوده و هست که در راستای به اصطلاح جلوگیری از فروش آرد به صورت آزاد و عدم طبخ آن، دولت طرح نصب کارتخوان‌های هوشمند را در ۹۰ هزار نانوایی اجرا کرده است. با این وجود به نظر می‌رسد این پروژه نیز به شکست انجامیده است از این منظر که خروج آرد از کشور ادامه دارد.

رضا حسینی یکی دیگر از فعالان این صنف در این خصوص می‌گوید: مساله اینجا است که دولت با این کار قصد داشت جلوی مشکلی را بگیرد که اصلا در نانوایی‌ها وجود نداشت. به عبارت دیگر تصور دولت بر این بود که نانوایی‌ها آرد را می‌فروشند در حالی که اینگونه نبوده و نیست بنابراین می‌توان گفت دولت در چنین پروژه‌ای شکست خورده و در این میان بودجه عظیمی هدر رفت.

حسینی افزود: این در شرایطی است که در اکثر نانوایی‌ها بیش از یک دستگاه کارتخوان قرار داده اند چرا که غالبا کارتخوان‌ها قطع و وصل می‌شود و این خود نیز موجب شده بودجه بیشتری در این میان صرف شود.

وی خاطر نشان کرد: گلایه ما این است که نمی‌دانیم در کجا برای نانوا‌ها چنین تصمیم گیری‌های غلط و هزینه بری می‌شود که هیچ کدام از اعضای اتحادیه‌ها و انجمن‌های مربوطه حضور ندارند. این فعال صنف تصریح کرد: مساله اینجا است که دولت خود می‌دانست آرد از طریق نانوایی‌ها خارج نمی‌شود، اما تلاش شد کار دیگران را به گردن نانوایان بیندازند و بگوید واحد‌های نانوایی آرد فروشی می‌کنند. این در حالی است که اگر یک واحد نانوایی مثلا یک تا دو کیسه آرد از سهمیه خود را که مازاد می‌آید بفروشد عددی محسوب نمی‌شود و با آنچه دولتی‌ها مدعی هستند بسیار فاصله دارد.

وی در پایان خاطر نشان کرد: الان نه تنها قیمت آرد بلکه قیمت بسیاری از صنایع غذایی در کشور‌های اطراف گرانتر از داخل ایران است و لذا خروج آن‌ها از کشور امری غیر طبیعی نیست.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
ناشناس
۱۴:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۸/۱۵
کاملا درست است نصب کارتخوانهای هوشمند کار اشتباه و هزینه ای اضافه بود که دولت بر خودش تحمیل کرد آقای دولت محترم قیمت آرد را به قیمت کشور های منطقه برسانید تا ازقاچاق و سو استفاده جلو گیری شود ودر عوض یارانه مورد نظر را به حساب خانوار واریز کنید تا خود خانوادها مدیریت کنند و ازدور ریز این قوت غالب مردم جاو گیری شود
نظرات شما