صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 03
کد خبر: ۳۲۳۰۵۷
تاریخ انتشار: ۱۲:۳۱ - ۲۰ آبان ۱۴۰۱

آیا می‌توان مرد را مجبور به طلاق دادن کرد؟

مشاوره حقوقی آنلاین؛ با وجود اینکه طبق قانون مدنی حق طلاق دادن زن مختص به مرد در ازدواج است اما در مواردی بنا بر قانون می‌توان اجبار مرد را به طلاق همسرش از دادگاه درخواست کرد.

رویداد۲۴ با توجه به اینکه در حقوق ایران حق طلاق با مرد است، مجبور کردن مرد به طلاق زن یکی از سوالاتی است که خانم‌ها بسیار می‌پرسند. در قانون مدنی در مواد ۱۱۱۹، ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰ به حق درخواست طلاق از طرف زن هم اشاره شده است. پس از جمع این مواد متوجه می‌شویم که زن نیز مانند مرد می‌تواند درخواست طلاق بدهد با این تفاوت که زن برای ارائه درخواست طلاق و جدایی نیاز به ارائه دلیل ضمن فرم درخواست طلاق و اثبات آن نزد قاضی دادگاه خانواده دارد. درغیراین‌صورت اگر مرد مخالف طلاق دادن زن باشد زن نمی‌تواند بدون داشتن دلیل مکحکمه پسند از شوهرش طلاق بگیرد.

مجبور کردن مرد به طلاق زن

ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی: در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرای حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه زن می‌تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر را اجبار به طلاق می‌نماید. هم‌چنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه. بنابراین عدم پرداخت نفقه جزو مجبور کردن مرد به طلاق زن است.

اجبار مرد به طلاق دادن زن جزو طلاق بائن است.

البته این نکته به صورت صریح در قانون نیامده که مجبور کردن مرد به طلاق زن، طلاق بائن است ولی اگر قرار باشد این طلاق، طلاق بائن نباشد، پس اجبار حاکم چیز بیهوده‌ای خواهد بود، الان در دادگاه متعارف بر این است که وقتی که کار به اینجا می‌رسد و حتی به اجبار هم می‌رسد، توصیه می‌کنند که چیزی از ناحیه زن به مرد پرداخت بشود ولی به صورت صوری تا اینکه قطعا طلاق مبارات و خلع باشد که بائن بودنش مسلم بشود.


بیشتربخوانید: آیا مردان می‌توانند به همسر خود نفقه ندهند؟


وکالت در طلاق

درصورتی‌که مردی به همسر خود وکالت در مطلقه کردن خود دهد به این نوع طلاق، طلاق بائن گویند؛ زیرا در این حالت فرض می‌شود که زن احساس عسر و حرج کرده است اما اگر طلاق رجعی باشد، در هر اقدام زن برای طلاق، مرد می‌تواند رجوع کند و زن نمی‌تواند از وکالت در طلاق استفاده کند.

طلاق رجعی

طلاق رجعی عبارت است از طلاقی که مرد می‌تواند در مدت عده به زن خود رجوع کند. ماده ۱۱۴۸ قانون مدنی: در طلاق رجعی برای شوهر در مدت عده حق رجوع است.

وقتی مرد می‌تواند به زن خودش رجوع بکند، پس از طلاق دادن که از موارد طلاق بائن نباشد، پس اگر کسی قبل از نزدیکی زن خود را مطلقه ساخت چون این جزو طلاق‌های بائن به حساب می‌آید یا زنی که یائسه است او را مطلقه ساخت دیگر حق رجوع به او ندارد.

در طلاق رجعی، نکاح به وسیله صیغه طلاق منحل می‌شود. ولی از لحاظ اجتماعی احکام زوجیت برقرار است؛ به این معنا که نفقه را مرد به زن بدهد و اگر یکی از آن‌ها فوت کردند از همدیگر ارث می‌برند و مرد حق رجوع هم دارد.

اگر طلاق رجعی بود و مدت عده به پایان رسیده شده باشد و در این مدت مرد به زن خود رجوع نکرده باشد، دیگر حق رجوع به او را ندارد.

مرد نمی‌تواند در زمان عده با خواهر زن خود ازدواج کند؛ زیرا جمع بین اختین حرام است.

مرد قصد رجوع را با عمل اعلام می‌کند یا فعلی انجام می‌دهد، کاری را انجام می‌دهد که این دلیل بر رجوع است اما به لحاظ قانونی رجوع باید مشخص و معین و صریح باشد.

قانونگذار برای حفظ نظام مقرر کرده است که در رجوع باید به دفترخانه رجوع شود ولی نیاز به شاهد نیست، بر عکس طلاق که نیاز به شاهد دارد.

منبع: مجله لتا

نظرات شما