رویداد۲۴ میثم سعادت: اعتراضات سال ۱۴۰۱ تا اینجا طولانیترین اعتراضات تاریخ جمهوری اسلامی ایران بوده است؛ اعتراضاتی که هرچند در هفته اخیر از شدت و گستردگی آن کاسته شد، اما طبیعتا دارای آثار متاخر زیادی بر زندگی مردم ایران خواهد بود. یکی از مهمترین آثار آن هم، درباره سرنوشت افرادی است که در این ایام به نحوی از اعتراضات حمایت کردند. این حمایتها طبیعتا باعث میشود که صداوسیما و دیگر رسانههای حاکمیتی نسبت به آنها با حساسیت بیشتری برخورد کند.
این هفته ترانه علیدوستی کشف حجاب کرد. او تا اینجا مشهورترین بازیگری است که کشف حجاب کرده است. هرچند ترانه علیدوستی بازیگر اصلی برخی از برترین آثار نمایشی سالهای اخیر بوده است، اما صداوسیما هیچوقت ارتباط نزدیکی با او نداشته است؛ با این حال آثاری که او در آنها بازی کرده عمدتا از آثار ماندگار سینمای ایران به شمار میروند.
به جز ترانه علیدوستی، بازیگرانی مثل کتایون ریاحی، شقایق دهقان، آناهیتا همتی، شبنم فرشادجو، مریم پالیزبان، مریم بوبانی، آبان عسگری، سحر زکریا، خزر معصومی و ... نیز کشف حجاب کردهاند و همین موضوع باعث خواهد شد بسیاری از فیلمها و سریالهای آرشیو صداوسیما برای بازپخش با چالش مواجه شوند؛ از سریال محرمی «شب دهم» تا ملودرام «پس از باران» و سریال تاریخی و پر هزینه «یوسف پیامبر» که قسمتی از کارنامه بازیگری کتایون ریاحی است. شقایق دهقان هم بازیگر بسیاری از پربینندهترین سریالهای کمدی این سالها بوده. از «ساختمان پزشکان» گرفته تا «شبهای برره» و «پاورچین».
حامد بهداد و حمید فرخ نژاد، سعید روستایی، مانی حقیقی و ... هم از بازیگران و کارگردانانی بودند که از شعار زن زندگی آزادی و اعتراضات حمایت کردند. هر کدام از این چهرهها آثار پرفروش و بعضا قابل توجهی داشتهاند که ممنوع شدن این آثار، ضربه بزرگی به صدا و سیمای جمهوری سالامی خواهد زد. آن هم در شرایطی که بدانیم طبق آخرین نظرسنجیها، بینندگان شبکه آیفیلم که سریال تکراری پخش میکند، از بینندگان شبکه یک و دو و پنج و نسیم بیشتر است.
به گزارش رویداد۲۴ فقط بازیگران نیستند که این روزها در خط قرمز قرار گرفتند. تنی چند از مجریان و برنامهسازان هم در خط قرمز صدا و سیما قرار گرفتند. مشهورترین آنها مهران مدیری بود که برنامه فصل جدید دور همی به خاطر مواضع خاص او فعلا توقیف شده است. این توقیف تا همین جا یک ضربه به شبکه نسیم زده است و جایگاه این شبکه را از پربینندهترین شبکههای صداوسیما تنزل داده است.
به جز مهران مدیری، عادل فردوسیپور هم احتمالا برای همیشه از اجرا در صدا و سیما جدا شده است. او بارها در این ایام در کنار دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف، با آنها همراهی میکرد. در حیاط دانشگاه با آنها نهار خورد و در سخنرانی تریبون آزاد شریف سخنرانی کرد. عادل فردوسی پور بعید است به این زودیها امکان حضور در رسانه ملی را پیدا کند.
مجتبی پوربخش دیگر مجری صداوسیما بود که در جریان اعتراضات به خاطر حمایت از معترضان از اجرای برنامه فوتبال ۱ کنار گذاشته شده است.
علی ضیا مجری برنامه پربیننده فرمول یک هم از دیگر مجریانی بود که ظاهرا در جریان اعتراضات با مشکل مواجه شد و حتی ممنوع الخروج هم شده بود. او به خاطر مواضعش درباره درگذشت مهسا امینی و افزایش قیمتها به مشکل برخورده بود.
ورزشکاران معترض
در میان ورزشکاران هم فهرست بلندی از معترضین وجود دارد. از علی کریمی که اصلا احتمال بازگشت او به ایران نیست تا علی دایی بزرگترین گلزن تاریخ فوتبال ایران یا رسول خادم که اولین مدال طلای تاریح المپیک را بعد از انقلاب به دست آورد.
به این فهرست میتوان نام برخی فوتبالیستهای تاریخی بزرگ مثل مهدی مهدویکیا و همچنین ستارههای محبوب پرسپولیس و استقلال مثل مهدی قائدی، سروش رفیعی، یحیی گل محمدی و وریا غفوری و سردار آزمون و سیاوش یزدانی و دیگر ورزشکاران همچون سعید پیرامون و حسین ماهینی و میعاد یزدانی و ... را اضافه کرد. حذف این همه فوتبالیست البته کار دشواری است، اما حالا شایعاتی منتشر شده که گویا انگیزه جدی برای این کار وجود دارد. چنانچه محسن کوهکن نماینده پیشین مجلس به رویداد۲۴ گفته «ما بعد از انقلاب یک فردی را داشتیم که مرجع تقلید بود، اما یک مسیر دیگری را رفت و حذف شد. [آیت الله شریعتمداری] فردی بوده که رئیس جمهور بوده و یک مسیر دیگری را رفته و حذف شده، حالا دیگر یک بازیکن که سهل سهل است.» یا در اظهار نظری دیگر سرهنگ احمد راستینه سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس به رویداد۲۴ گفته «اگر بازیکنی، فهم درستی از این صحنه و میدان ندارد، ضرورتی ندارد همچنان در تیم ملی حضور داشته باشد. اگر بنا به بیاحترامی باشد، آن بازیکن و بازیکنان، شایستگی پیراهن ملی را ندارند. برای چه ملت باید شاهد این باشند که فردی وارد تیم ملی شود، اما از خواندن سرود ملی، خجالت بکشد. از اینرو، فدراسیون فوتبال باید به وظایف خود در این خصوص بپردازد.»
نماینده سابق مجلس: ما مرجع تقلید و رئیس جمهور را حذف کردیم، ورزشکار و بازیگر که سهل است
خوانندگان مغضوب
تا اینجا یکی دو خواننده رپ مثل توماج صالحی بازداشت شدهاند. شایعه بازداشت سیروان خسروی و برادرش زانیار خسروی هم منتشر و بعدا تکذیب شد. به جز آن، همایون شجریان هم خبر داد که پاسپورتش توقیف شده و بعد از چند روز کنسرتهای خارج از کشور خود را لغو کرد. این در حالی است که هم شجریان پسر و هم برادران خسروی، خواننده تیتراژ بسیاری از سریالهای تلویزیونی بودهاند.
علاوه بر اینها، اساتید دانشگاه، ورزشکاران بسکتبال و هندبال، ستارههای زنی که کشف حجاب کردهاند را میتوان به گروه بالا اضافه کرد. این فهرست طولانی در نهایت با چه واکنشی مواجه میشود؟ یک نماینده گفته باید این چهره شناسایی شوند تا به موقع با آنها برخورد شود: «ما از ارزشهایمان کوتاه نمیآییم؛ البته در بعضی جاها این جریانی که اتفاق افتاد، دستهای نفوذی و چهرههای نفوذی را مشخص کرد. کسانی که از سفره انقلاب استفاده کردند و به صورت انقلاب لگد و سیلی زدند، همه اینها مشخص هستند، اعم از دانشگاهیان، سلبریتیها، ورزشکاران و نمایندگان مجلس در هر قشری این افراد باید نشانهگذاری و مشخص شوند. باید چهرههای افرادی که تا به حال خود را ایرانی و انقلابی نشان میدادند، اما محتوایشان چیز دیگری بوده یعنی بر اساس خواست دشمن حرکت میکردند، شناسایی شود.»
در این ۶۰ روز اتفاقات بیسابقهای در ایران رخ داده و اعتراض همچنان کمابیش ادامه دارد. ایران بعد از جنبش زن، زندگی، آزادی بسیار تغییر کرده است.