رویداد۲۴ نازنین احمدی: سینمای فیلم هندی که عموماً با نام بالیوود و سابقاً با نام سینمای بمبئی شناخته میشد، صنعت فیلم هندیزبانِ کشور هند است که در بمبئی واقع شده است. این صنعت بخشی از سینمای بزرگتر هند است که در حقیقت بزرگترین سینمای جهان از نظر تعداد فیلمهای بلند تولیدشده است. این سینما همراه با سینمای جنوب هند و دیگر صنایع فیلم هندی مشغول به کار است.
در این مقاله به 10 مورد از بهترین فیلم هندی تولیدشده در تاریخ سینمای هند اشاره میکنیم که 5 مورد از آنها مختص فیلمهای کلاسیک هند و 5 مورد دیگر فیلمهایی است که در کمتر از 20 سال اخیر اکران شدهاند.
فیلم «دو چشم و دوازده دست»(1957)
کارگردان: وی. شانتارام
نویسنده: جی.دی مادگولکار
بازیگران: وی. شانتارام، ساندیا شانتارام
ژانر: کمدی، جنایی، درام
امتیاز: 8.4
اولین فیلم در دستۀ بهترین فیلم هندی، فیلم «دو چشم و دوازده دست» است. سرپرست نگهبانیِ زندان که مردی جوان، پیشرفتطلب و اصلاحنگر است، مجوزی میگیرد تا شش قاتل بداخلاق را از زندان به مزرعهای ویرانشده در روستایی ببرد تا با تلاش سخت و راهنماییهایی مهربانانه، هم مزرعه و هم خود را اصلاح و بازسازی کنند.
فیلم «تشنه»(1957)
کارگردان: گورو دات
نویسندگان: ابرار علوی، فرانسوا خاویر دوراندی
بازیگران: گورو دات، مالا سینها، وحیده رحمان، جانی واکر، رحمان
ژانر: درام، موزیکال، عاشقانه
امتیاز: 8.3
دومین مورد از لیست بهترین فیلم هندی قدیمی به فیلم «تشنه» اختصاص دارد. ویجی شاعر با استعداد اما فقیر برای عشق و شناختهشدنش در این دنیای خودخواه مبارزه میکند. داستان این فیلم هندی که در کلکته میگذرد، بر شاعر اردوی سرخوردهای به نام ویجی(با بازی گورو دات) متمرکز است، که آثارش توسط ناشران دستکم گرفته میشود و برای نوشتن در مورد موضوعات اجتماعی بهجای موضوعات عاشقانه مورد توجه قرار میگیرد.
فیلم «راهنما»(1965)
کارگردان: ویجی آناند
نویسندگان: ویجِی آناند، پرل اس. باک، ر.ک. نارایان
بازیگران: دِو آناند، وحیده رحمان، لیلا چیتنیس
ژانر: درام، موزیکال، عاشقانه
امتیاز: 8.3
سومین ردۀ بهترین فیلم هندی قدیمی، به فیلم «راهنما» تعلق دارد.
این فیلم هندی داستان یک تورلیدر حقالزحمهای به نام راجو(با بازی ویجِی آناند) و ملاقات او با رزی(با بازی وحیده رحمان) را روایت میکند که همسر یک باستانشناس ثروتمند است.
رزی بهعنوان یک زن متأهل ناراضی که میخواهد رقصیدن را شروع کند، با راجو ملاقات میکند. با انگیزۀ راجو، رزی تبدیل به یک رقصندۀ موفق میشود اما موفقیت ذهن مرد را خراب میکند.
فیلم «دو هکتار زمین»(1953)
کارگردان: بیمال روی
نویسندگان: سالیل چودوری، پل ماهندرا، هریشیکش موکرجی
بازیگران: بالراج ساهنی، نیروپا روی، نظیر حسین، راتان کومار، جاگدیپ، مراد، نانا پالسیکار، مینا کوماری
ژانر: درام
امتیاز: 8.2
ردۀ چهارم بهترین فیلم هندی در این مقاله، مختص به فیلم «دو هکتار زمین» است.
داستان این فیلم هندی حول یک کشاورز به نام شامبو ماهاتو(بالراج ساهنی) میچرخد که با همسرش پارواتی پارو(نیروپا روی) و پسرش کانهایا(راتان کومار) در دهکدهای کوچک زندگی میکند که به شدت توسط قحطی آسیب دیده است. این کشاورز فقیر به امید بهدستآوردن پول کافی برای پرداخت بدهیهای خود و نجات زمین خود، در کلکته یک ریکشابَر(نوعی وسیلۀ حمل و نقل با نیروی انسان) میشود و با مشکلات زیادی روبرو میشود.
فیلم «شعله»(1975)
کارگردان: رامش سیپی
نویسندگان: جاوید اخترسلیم خان
بازیگران: دارمندرا، سانجیو کومار، هِما مالینی، آمیتاب باچان، جایا باچان، امجد خان
ژانر: اکشن، ماجراجویی، کمدی
امتیاز: 8.1
پنجمین و آخرین فیلم در دستۀ بهترین فیلم هندی قدیمی، فیلم معروف «شعله» است. داستان این فیلم هندی حول دو کلاهبردار کوچک به نامهای جِی و ویرو است که توسط یک پلیس بازنشسته به نام تاکور بالدف سینگ، استخدام میشوند تا به او کمک کنند تا جبار سینگ، یک داکوی بدنام را که در دهکدۀ رامگر ویرانی به پا کرده است، دستگیر کند.
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین فیلمهای معمایی پلیسی
فیلم «سه احمق»(2009)
کارگردان: راجکومار هیرانی
نویسندگان: راجکومار هیرانی، آبهیجات جوشی، ویدهو وینود، چوپرا
بازیگران: امیر خان، کارینا کاپور، رانگاناتان مدهوان، شارمان جوشی، بومان ایرانی، مونا سینگ
ژانر: کمدی، درام
امتیاز: 8.4
مورد شمارۀ یک در دستۀ بهترین فیلم هندی جدید، فیلم «سه احمق» است. در این فیلم هندی دو دوست در جستجوی همراهِ گمشدۀ خود هستند. آنها روزهای دورانِ دانشگاهِ یکدیگر را دوباره مرور میکنند و خاطرات دوستشان را به یاد میآورند که برای یکدیگر الهامبخش بودهاند تا متفاوت فکر کنند، چنانکه بقیۀ دنیا به آنها «احمق» بگویند.
فیلم «ستارههای روی زمین»(2007)
کارگردان: امیر خان
نویسندگان: آمول گوپته
بازیگران: دارشیل سفری، امیر خان، تیسکا چوپرا
ژانر: درام، خانوادگی
امتیاز: 8.3
فیلم «ستارههای روی زمین»، دومین فیلم از لیست بهترین فیلم هندی جدید است. داستان این فیلم هندی دربارۀ پسربچهای 8 ساله است که بقیه فکر میکنند که او یک تنبل دردسرساز است. تا اینکه معلم جدید هنر او، با حوصله و دلسوزی دست به کشف مشکل واقعیِ این پسر در پس این کشمکشها میزند.
فیلم «حیدر»(2014)
کارگردان: ویشال بهاردواج
نویسندگان: ویلیام شکسپیر(بر اساس نمایشنامۀ هملت)، بشارات پیر، ویشال بهاردواج
بازیگران: شاهد کاپور، شرادها کاپور، تابو، کای کای منون، عرفان خان
ژانر: اکشن، جنایی، درام
امتیاز: 8.1
در ردۀ سوم لیست بهترین فیلم هندی جدید به فیلم «حیدر» برمیخوریم. مرد جوانی به نام حیدر، پس از ناپدیدشدن پدرش برای مقابله با مظنونین این اتفاق به کشمیر باز میگردد. حیدر، دانشآموز جوان و شاعری است که در اوج درگیریهای کشمیر به آنجا بر میگردد تا به دنبال پاسخی دربارۀ ناپدیدشدن پدرش باشد ولی در نهایت درگیر سیاست دولت میشود.
فیلم «داستان»(2012)
کارگردان: سوجوی گوش
نویسندگان: سوجوی گوش، آدوایتا کالا، سورش نِیر
بازیگران: ویدیا بالان، پارامبراتا چاترجی، نوازالدین صدیقی، ایندرانیل سنگوپتا
ژانر: رازآلود، هیجانانگیز
امتیاز: 8.1
فیلم شمارۀ 4 در دستۀ بهترین فیلم هندی جدید، فیلم «داستان» است. ماجرای این فیلم هندی دربارۀ ویدیا بالان در نقش ویدیا باغچی، زنی باردار است که به دنبال شوهر گمشدۀ خود از لندن به کلکته آمده است تا در طی جشنوارۀ دورگا پوجا بگردد. او این کار را با کمک دو بازرس به نامهای ساتیوکی رانا سینها(با بازی پارامبراتا چاترجی) و بازرس کل آ. خان( با بازی نوازالدین صدیقی) انجام میدهد. اما در حین این جستجو، همه انکار میکنند که او را ملاقات کردهاند.
فیلم «یک چهارشنبه»(2008)
کارگردان: نیراج پاندی
نویسندگان: نیراج پاندی
بازیگران: آنوپم کهیر، نصیرالدین شاه، ویرندرا ساکسنا، جیمی شرگیل، دیپال شاو، عامر بشیر
ژانر: اکشن، جنایی، درام
امتیاز: 8.1
آخرین مورد در لیست بهترین فیلم هندی جدید ویژۀ فیلم «یک چهارشنبه» است. این فیلم بین ساعتهای ۲ بعدازظهر تا ۶ بعدازظهرِ یک چهارشنبه را به نمایش میگذارد. یک افسر پلیس بازنشسته خاطرات عجیبترین روزهای زندگی کاریِ خود را به یاد میآورد. در مورد پروندهای که هیچگاه باز نشد اما همچنان باعث آثار او در خاطراتش است. دربارۀ آن هیچ گزارش مکتوبی وجود ندارد، زیرا آگاهی از این واقعه فقط در ذهن او و چند نفری که خواسته و ناخواسته درگیر آن بودهاند وجود دارد و اینکه چگونه آن وقایع بر زندگی همۀ افراد آن حادثه تأثیر گذاشته است.