صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

چهارشنبه ۱۶ آذر ۱۴۰۱ - 2022 December 07
کد خبر: ۳۲۵۴۸۱
تاریخ انتشار: ۱۵:۵۹ - ۱۶ آذر ۱۴۰۱
نماینده چابهار:

هنوز دامنه‌های جنایت جمعه سیاه سیستان‌و‌بلوچستان مشخص نشده/ برای زاهدان هیچ عزای عمومی اعلام نشد

نماینده چابهار گفت: متاسفانه روز ۸ مهر ۱۴۰۱ روز تلخی در تاریخ استان سیستان و بلوچستان تلقی خواهد شد، چرا که در آن جمعه سیاه جنایت هولناکی اتفاق افتاده که هنوز بسیاری از دامنه‌های آن مشخص نشده است.


رویداد۲۴ در حالی به نیمه دوم آذر ماه نزدیک می‌شویم که دیگر از اعتراضات توام با آشوب‌ها در برخی مناطق روبرو نیستیم. سیستان و بلوچستان، اما جزو استان‌هایی بود که طی چندین هفته با چندین کشته و زخمی روبه رو بودیم.

معین الدین سعیدی، نماینده چابهار گفت: با وجود فضایی که امروز در کشور ایجاد شده آرزو می‌کنم جریان آزاد اطلاعات و رسانه بیش از این آسیب نبیند. استان سیستان و بلوچستان پارادوکس عجیبی از یک فرافرصت‌های تاریخی و روایت‌های بی‌بدیل است از سوی دیگر عقب‌ماندگی‌ها و نبود شاخص‌های توسعه انسانی که شگفت‌انگیز است.

به گزارش جماران، بخش‌هایی از گفت و گوی سعیدی را در ادامه می‌خوانید:

به لحاظ تاریخی شما هیچ وقت در سیستان و بلوچستان هیچ کنشی حاکی از واگرایی نسبت به کشور و کنشی نسبت به فعالیت‌های تجزیه‌طلبانه هرگز ندیدید. عناصر هویت ملی در استان سیستان و بلوچستان از تمام نقاط ایران جدا است.

در سیستان و بلوچستان تا این اندازه مولفه‌های هویت ملی ایرانی و اسلامی را می‌بینید که نسبت به کشور و نظام یک وفاداری عمیقی دارند. در خیلی از ناآرامی‌هایی که در کشور اتفاق افتاده بود مردم استان سیستان و بلوچستان هرگز ورود نکردند.

خدمات بزرگی بعد از انقلاب در این استان انجام شده است و شما هیچ وقت توسعه انسانی را پیدا نمی‌کنید که استان سیستان و بلوچستان را به ماقبل آخر رسانده باشد، اما در کشور رتبه آخر بوده است. در چنین شرایطی چرا استان سیستان و بلوچستان تا این حد توسعه نیافته است؟

شرایط سیستان و بلوچستان به شدت نگران کننده است

شاید من در این بحث نتوانم خیلی حرف بزنم، اما همان چیزی که در حال حاضر در استان سیستان و بلوچستان اتفاق می‌افتد، به شدت نگران کننده است و متاسفانه روز ۸ مهر ۱۴۰۱ روز تلخی در تاریخ استان سیستان و بلوچستان تلقی خواهد شد، چرا که در آن جمعه سیاه جنایت هولناکی اتفاق افتاده که هنوز بسیاری از دامنه‌های آن مشخص نشده است، تعدادی از سربازان حافظ امنیت جامعه شهید شدند و متأسفانه با آتش‌زدن اموال عمومی هم روبرو شدیم، اما از همه این‌ها مهم‌تر و تکان‌دهنده‌تر کشته شدن انسان‌های بی‌گناهی است که از نماز جمعه برمی‌گشتند.

روایت‌های متعددی از این داستان وجود دارد از طرفی مردم ما به خوبی می‌دانند که صرفا یک فضای امن و آرام توسعه استان را رقم می‌زند؛ لذا متضرر اولیه حوادث استان خود آن‌ها خواهند بود. امنیت و وحدت برای مردم ما خط قرمز است؛ اما امنیتی که مبتنی بر احترام باشد. اگر در همان موقع اقدامی قاطع صورت می‌گرفت طبیعتا دیگر فضا برای اتفاقات بعدی ایجاد نمی‌شد.

«فرق» ما را بیشتر از فقر اذیت می‌کند

ما در دوره انتخابات شعاری دادیم که نه فقر را می‌پذیریم نه فرق را! «فرق» ما را بیشتر اذیت می‌کند. مسئولان کشور را به فرمایشات مقام معظم رهبری ارجاع می‌دهم؛ ایشان در مورد مردم استان سیستان و بلوچستان تعابیری دارند و می‌گویند، «من با این مردم زندگی کرده‌ام». متاسفانه ما این نگاه را در بدنه اجرایی کشور اصلا نمی‌بینیم.

در دولت رئیسی انتظار داشتیم با توجه به همراهی که اتفاق افتاد مردم سیستان و بلوچستان در هر آوردگاهی که نظام به حضور مردم نیاز داشته است در صف اول بوده است، اما نه تنها از ظرفیت نیرو‌های توانمند آن‌ها استفاده نشده است بلکه همان نیرو‌هایی که قبلا بودند هم حفظ نشدند.

از موارد دیگر وضعیت سوخت استان است که با تمام کشور متفاوت بوده و به ما انگ قاچاقچی می‌زنند در حالی که دیگران قاچاقچی هستند.

۸۵ درصد سوخت قاچاق استان از سایر استان‌ها می‌آید. چرا از آن‌ها گرفته نمی‌شود؟! چرا مردم باید صف‌های طولانی بنزین را داشته باشند؟! مجلس قانون جوانی جمعیت تصویب می‌کند، اما استان سیستان و بلوچستان مستثنی قرار می‌گیرد!

حجم عقب‌افتادگی و کار‌های نکرده و راه‌های نرفته آنقدر زیاد است که نمیتوان در یک نسخه متفاوتی پیچید. دولت رئیسی از نگاه و استانداری ویژه برای استان می‌گفتند، اما ما دیگر ویژه نخواستیم از طلا گشتن پشیمان گشته‌ایم.

هر زمانی که نگاه به سیستان و بلوچستان صرفا امنیتی بوده پدیده‌های بسیار تلخ و زمینه‌های خشونت ایجاد شده است. عبدالمالک‌ها از کجا آمدند؟ ما معتقدیم نگاه به استان صرفا باید یک نگاه توسعه و علمی با رعایت همه ظرفیت‌های امنیتی باشد. مدیران باید برای ارتقای توسعه انسانی با تمام هم و غم خود در سطح استان کار کنند و در عمل پیرو ولایت فقیه باشند.

شما همواره در طول تاریخ شاهد تأثیر حضور مردم در انتخابات بودید. دعوت ایشان به حضور در پای صندوق‌های رأی بسیار تأثیرگذار بوده است. حضور ایشان همواره در برابر جمعیت‌های تندرو که می‌خواستند به مطالبات خودشان از راه‌های غیرقانونی برسند بسیار سخت بوده است و همواره مردم را تشویق می‌کردند که مطالبات شما که مطالبات به حقی است و باید از اهرم‌های قانونی و مجاری قانونی آن‌ها را پیگیری شود.

مردم و گروه‌های متعددی از ایشان سوال می‌پرسند که ما در مقابل شما سکوت کردیم، اما چرا پاسخی نمی‌بینیم؟! بنابراین، ایشان هم تحت فشار هستند و بعضا شاید انتظار تندتری داشته باشند. با همه این‌ها من معتقدم که در شرایط فعلی کشور حضور و آوازه ایشان غیر از یک سری موارد خاص آوازه امیدبخش و وحدت‌آفرینی است.

این چالش‌ها را موضوع گشت ارشاد ایجاد کرد؛ مبنای شرعی و قانونی این گشت چیست؟ چه چیزی از ما گرفته و چه چیزی به ما داده شد؟! در این شرایط همان طور که بزرگان کشور تأکید دارند همه باید وظیفه‌مان اتحاد و انسجام باشد که بتوانیم به سلامت از آن عبور کنیم.

معیشت مردم با فیلترینگ تحت شعاع قرار گرفته

بسیاری از مردم معیشت‌شان از طریق فضای مجازی است که امروز دچار چالش شده است؛ آیا تعدادی از افراد که از این پلتفرم‌ها به نادرستی استفاده می‌کنند باید معیشت تمام مردم را به خاطر همان تعداد تحت الشعاع قرار بدهیم؟! به نظر من این کار درستی نیست؛ مقام معظم رهبری نیز تاکید داشتند، نباید با گفتار و رفتار خودمان به این دوقطبی‌سازی حاکم بر فضای کشور دامن بزنیم و اتحاد و انسجامی که حاصل خون شهدا است به راحتی دچار چالش شود.

ما در بحث تفکیک بین اغتشاش و اعتراض نتوانستیم فضایی را ایجاد کنیم که اعتراض به صورت قانونی انجام شود. ما کجا توانسته‌ایم اصل ۲۷ قانونی اساسی که تاکید بر آزادی تجمعات برای مشروعیت است را اجرایی کنیم؟! این ضعف به ما برمی‌گردد. وقتی قانون گذار در قانون اساسی چنین حقی را برای مردم قائل شده است، چرا راهبرد‌های اجرایی و ماموریتی برای اجرایی شدن این اصل دیده نشده است.

اما از طرفی من پدیده‌های واقعا عجیبی دیده‌ام؛ در جریان دانشجویی که اتفاق افتاد شاید این برای شما هم سخت باشد، فکر نمی‌کردم یک روزی نسبت به جمعیت دانشگاهی چنین نظری داشته باشم، فحش در کدام دانشگاه در دنیا به این شدت داده شده است؟!

مسئولان زمینه اعتراض خشن را پدید آوردند

آرمان و مهسا هم فرزند ایران هستند، من نوع اعتراض کسانی که روسری و پرچم آتش می‌زنند را قبول ندارم؛ اما این مسئولان هستند که زمینه را برای مردم ایجاد کرده‌اند و البته من هم مقصر هستم.

آقا در بحث استان سیستان و بلوچستان یک تدبیری دارند «شیعه آمریکایی و شیعه انگلیسی». ما هیچ‌گاه از دل تندروی و خشونت‌ها نتوانسته‌ایم به آرامش و امنیت و حقوق متقابل دست یابیم. فعالیت گروه‌های تندرو از هر سو که باشند قطعا جز تعمیق این دوقطبی‌سازی و ایجاد شکاف بین مردم و حاکمیت نتیجه‌ای نخواهد داشت.

نگاه من در این شرایط جناحی نیست؛ انتقادات بسیار جدی به عملکرد جناحین وجود دارد و امروز فاصله بسیاری با هم دارند، من دوگانگی اصلاح‌طلب و اصولگرا و تاثیر آن در شرایط فعلی کشور را مناسب نمی‌بینم. اما اینکه احزاب اصلاح طلب درخواست مجوز کرده‌اند و تا امروز پاسخی به آن داده نشده است این به همان ایرادی که عرض کردم برمی‌گردد ما زمینه‌های اجرایی شدن اصل ۲۷ قانون اساسی را ندیده‌ایم و کماکان یک تاکتیکی را در کشور داریم که آن هم اوضاع حساس را بحرانی می‌کند؛ لذا باید این موضوع در یک پلتفرم قانونی مورد بررسی قرار بگیرد تا مردمی که نمی‌خواهند اغتشاش کنند، اعتراض خود را بتوانند به گوش مسئولان برسانند.

دوستان در دولت معتقدند هستند که همه این‌ها، توطئه دشمن است برای اینکه نمی‌توانند پیشرفت‌های کشور را ببینید برای من تردیدی وجود ندارد که دشمنان ما بسیار حساب شده کار می‌کنند و کاملا هم بر این گزاره واقف هستم که تأثیر سوءمدیریت مسئولان ما است و قابل قیاس با دشمنی‌ها نیست. وقتی دانش‌آموزی به غلط در این فضا می‌آید و آن حرکت را انجام می‌دهد و شعارت این باشد که آن‌ها را به کانون اصلاح تربیت ببرید، خروجی این چه می‌تواند باشد؟

اینستاگرام و واتس آپ برای مردم فیلتر است نه مسئولان

به صرف اینکه یک عده‌ای از اینستاگرام و واتس اپ سوءاستفاده می‌کنند و این دو پلتفرم کاملا فیلتر می‌شود و جالب اینجا است که برای مردم فیلتر کردند، اما برای مسئولان باز است و توییت می‌زنند. این دوگانگی را که خودم هیچ وقت نداشتم و باز هم می‌گویم؛ این فرق بیشتر از فقر است و آسیب خواهد زد.

صداوسیمای ما کجا توانسته تاثیر گذار باشد؟

صداوسیمای ما کجا توانسته تاثیر گذار باشد؟! البته به تازگی یک یا دو برنامه پخش شد که نگاه متفاوتی را به تصویر کشاند و این در حالی است که این نوع اتفاقات باید خیلی زودتر می‌افتاد.

اگر صداوسیما بخواهد تنها یک صدا و نگاه را در همه‌ی جامعه مطرح کند، اثرش همانی می‌شود که امروز می‌بینید؛ بسیاری از مردم به درست یا غلط به رسانه‌های معاند مراجعه می‌کنند اگر رسانه داخلی «رسانه ملی» می‌توانست همه نگاه‌های موجود در کشور که ملتزم به قانون هستند را پوشش دهد این اتفاق‌ها نمی‌افتاد. چه بسا این‌ها بیشتر باعث لجبازی در بین مردم می‌شود.

شما به من بگویید کدام یک از جریانات تجزیه‌طلبی در استان سیستان و بلوچستان جریان و ریشه داشته است؟ در کشور غائله‌ی خلق ترکمن و دموکرات در آذربایجان و جمهوری مهاباد شیخ خزعل خوزستان را داشتید. آیا در بلوچستان چنین نحوه فکری وجود داشته است؟ نه؛ نه تنها نبوده، بلکه جالب است بدانید بلوچ‌های پاکستان هم خودشان را ایرانی می‌دانند. آن‌ها هم معتقد با مولفه‌های ملی ایرانی و اسلامی هستند و این یک فرصت تاریخی برای کشور است. من یک چیزی به شما بگویم؛ هیچ جریان تجزیه‌طلبی بین مردم سیستان و بلوچستان جای نداشته و ندارد.

برای فاجعه زاهدان عزای عمومی هم اعلام نشد

معتقدیم با حجم فاجعه زاهدان برخورد دستگاه‌های مربوطه در آن سطح نبود حتی عزای عمومی هم اعلام نکردند و این در حالی است که در جا‌های دیگر به این صورت نبود.

عناوینی به مردم زده شد که بیشتر نمک بر زخم آن‌ها بود که خوشبختانه در سفر نمایندگان مقام معظم رهبری و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سعی شد که این دلجویی اتفاق بیافتد و انگ‌هایی که هرگز به مردم ما نمی‌چسبد از آن‌ها زدوده شود، در مناطقی هم اگر همراه با نظام نباشند کسی تجزیه طلب نیست «ما کسی به عنوان تجزیه طلب بلوچ نداریم» و کسانی که چنین انگ‌هایی را زدند باید پاسخگو باشند، اما انتظار داریم کسانی که آن اتفاق را رقم زدند در هر لباس و جایگاهی که هستند باید با آن‌ها برخورد صورت بگیرد که مردم این موضوع را از مقام معظم رهبری خواستار شدند. این انتظار را از مردم داریم که بدانند اولین متضرر ناامنی‌ها خود مردم هستند و با حفظ آرامش و پیگیری موضوع از مجاری قانونی صورت بگیرد.

در روز‌های اخیر صد نفر از زندانی‌ها آزاد شدند که این پدیده‌ای مبارک است و کسانی که صرفا معترض بودند و در واقع تنها حضور داشتند و گناهی مرتکب نشدند آن‌ها هم باید آزاد شوند.

شکایت نیروی انتظامی به هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان ارجاع شد و ما در جلسه‌ای نیز حضور پیدا کردیم و پاسخگو هم بودیم و حال باید صبر کرد که هئیت نظارت بر رفتار نمایندگان این پرونده را به دادسرا ارجاع میدهد یا نه؟!