رویداد۲۴شائبه حضور محمدباقر قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری در حالی روزبهروز قوت میگیرد که بهتازگی تحرکات سیاسی آقای شهردار وارد مرحله تازهای شده است.
شهردار کنونی تهران تاکنون دو بار شانس خود را در رقابت انتخابات ریاست جمهوری محک زده است؛ در سال 84 رياست جمهوري نهم ۴٬۰۹۵٬۸۲۷ هزار رأی و ۱۳٫۹۳ درصد کل آراء را از آن خود کرد و نفر چهارم در بین 6 کاندیدای حاضر در میدان رقابت بود.
وی همچنین در سال 92 باوجود تلاش زیادی که در آرایش ستادهای انتخاباتی و تبلیغات گسترده داشت نفر دوم در بین 6 کاندیدای حاضر در میدان رقابت بود که با ۶٬۰۷۷٬۲۹۲ رأی توانست ۱۶٫۵۵ درصد کل آراء را به دست آورد که البته بیش از دیگران خود را شکستخورده میدید بااینحال او مجدداً رهسپار ساختمان بهشت شد و بر صندلی شهرداری تهران تکیه زد.
در اواخر فروردین سال جاری اخباری شنیده شد مبنی بر اینکه در دیدار محمدباقر قالیباف با آیتالله رئیسی موضوع قائممقامی او در تولیت آستان قدس پیشنهادشده است و همه نگاهها را بهسوی شهردار مشهدی تهران متوجه ساخت.
بااینوجود تاکنون این موضوع رد یا تائید نشده است و البته گمانهزنیها بر این است که قالیباف همچنان نگاه بهسوی خرداد 96 دارد و اظهارات و عملکرد اخیر او در نقد دولت این ادعا را تقویت میکند.
مسئله اما زمانی شکل جدیتری به خود میگیرد که محمدرضا باهنر که به نظر میرسید یکی از کانونهای اصلی اصولگرایان در انتخابات ریاست جمهوری 96 است سخنان متفاوتی نسبت به محمدباقر قالیباف عنوان کرده است.
باهنر در این زمینه میگوید: «فعلاً نمیخواهم ایجابی یا سلبی درباره کسی صحبت کنم، اما درباره آقای «قالیباف» باید بگویم او با بقیه متفاوت است. همیشه در انتخابات، رأی دوم را داشته و طبیعی است که جریان رقیب دولت حاکم او را بهعنوان نامزد اول خودش در دست بررسی دارد. نمیگویم که قطعاً او نامزد اول اصولگراهاست، اما ایشان در جرگه بقیه نامزدهایی که پیشازاین شانس خود را با دو یا پنج یا هفت درصد رأی امتحان کردهاند، قرار نمیگیرد و فرق دارد».
باهنر با اشاره به دیگر نامزدهای اصولگرا باسابقه ناکامی گفت: «به نظرم این افراد بههیچوجه دیگر نباید خودشان به صحنه بیایند و مجدد نامزد شوند. ما کمبود نامزد نداریم و شخص خودم بارها اعلام کردم و میکنم که نامزد نمیشوم و از دوستانی هم که کمکم دارند خودشان را کنار زمین گرم میکنند تا وارد زمین شوند، خواهش میکنم که تو یکی هم نباش و منصرف شو تا ببینیم چه میشود. برخی دوستان نگراناند که نکند ما بی کاندیدا شویم. نه نگران نباشند. رقابت اتفاق میافتد، اما تکثیر کاندیداها به نفع هیچ جریانی نیست.»
از سوی دیگر ضیافت شام دریکی از گرانترین رستورانهای ایران، از سوی محمدباقر قالیباف برای 290 تن از نمایندگان مجلس نهم به همراه خانوادههای آنها به مناسبت اختتامیه مجلس بحثهای زیادی را پیرامون چرایی انگیزه شهردار تهران مطرح کرد.
برخی این اقدام را در راستای اهداف سیاسی قالیباف تلقی کردند. دیدگاه این عده این بود که قالیباف با این اقدام تلاش میکند جریانهای سیاسی ازجمله نمایندگان بازمانده از مجلس دهم را با خود همراه کند.
به گفته احمد حکیمی پور در ردیف بودجه در نظر گرفتهشده برای شهرداری تهران، هیچ موردی برای چنین هزینههایی پیشبینینشده و تنها دو بند ۱۶ و ۱۷ در بودجه شهرداری تهران که ردیفی را بهعنوان «بودجه در اختیار شهردار تهران» تعریف کرده، برای کمک به نهادهای خیریه و افراد بیبضاعت در اختیار شخص شهردار تهران قرارگرفته است.
حکیمی پور در این مورد گفت: «چنین اقداماتی در شرح وظایف شهرداری تعریفنشده و اگر از بند ۱۶ و ۱۷ هزینه شده باشد نیز باید گفت که هزینه از این بندها دارای ضوابطی است. درحالیکه این کار که ایجاد شائبه و حاشیه میکند و بهنوعی خصوصیت سیاسی در آن نهفته است.»
برفرض اینکه هزینه این مهمانی هم از هزینه شخصی شهردار تأمینشده باشد خروجی آن را جز در قالب تحرکات سیاسی نمیتوان متصور شد. لذا دور از ذهن نیست که محمدباقر قالیباف درصدد تشکیل جریانی همسو با خود باشد و در شرایطی که معادلات سیاسی نسبت به گذشته متفاوتتر شده است با رویکردی تازهپا به عرصه بگذارد.
محمدمهدی تندگویان عضو شورای شهر تهران در مورد مصادیق سیاسیکاری و رفتار سیاسی در رویکردهای قالیباف معتقد است: «قالیباف نه اصولگراست و نه اصلاحطلب؛ بلکه از موجسواری بر رفتارهای هر دو جناح، حرکتهای خود را پیگیری میکند و عملکرد خاص خود را پیاده میکند. یکی از بخشهای موردانتقاد این است که اصولگرایانی که از قالیباف حمایت میکنند و چه بخشی از اصلاحطلبان که از وی انتقاد شدید میکنند؛ هر دو در اشتباه هستند.»
وی تأکید میکند: «قالیباف عضو هیچیک از دو جریان نیست، بلکه با موج بازی سیاسی به دنبال پیاده کردن رفتارها و حرکات خود است.»
بااینوجود قالیباف به برخی واکنشهای سیاسی نسبت به اقداماتش واکنش نشان داده و بیان میکند: اینکه برخی از حرفهای سیاسی من انتقاد میکنند، خود یک کار سیاسی است. هرکجا که کارکردم، اعم از نیروی انتظامی، شهرداری هیچگاه کار سیاسی نکرده و هیچ اقدامی را با نگاه سیاسی انجام دادم.
حسین سبحانینیا نماینده مردم نیشابور در مورد نامزدهای احتمالی جریان اصولگرا در انتخابات سال آینده معتقد است افرادی مانند جلیلی و قالیباف مطرح میشوند به این دلیل است که در انتخابات گذشته حضورداشتهاند ولی ممکن است برای انتخابات آینده اصولگرایان تصمیم بگیرند فرد جدیدی را وارد عرصه کنند.
کسی که تابهحال به صحنه نیامده باشد و آزموده نشده باشند. با توجه به این اظهارات میتوان نتیجه گرفت که محمدباقر قالیباف علیرغم حواشی به وجود آمده در شهرداری تهران مهمترین رقیب حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری آینده است.