صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

شنبه ۲۴ دی ۱۴۰۱ - 2023 January 14
کد خبر: ۳۲۷۷۴۷
تاریخ انتشار: ۱۰:۴۴ - ۱۵ دی ۱۴۰۱
تعداد نظرات: ۲۳ نظر

مجازات بی‌حجابی؛ از جزای نقدی و ممنوعیت خروج از کشور تا عدم استخدام/ گشت ارشاد دیگر نیست

فرد بی‌حجاب اگر محاکمه شود مجازات‌هایی مثل خدمات عمومی رایگان، جزای نقدی، محرومیت‌های استخدامی و انتصابی، اقامت اجباری، ممنوعیت خروج از کشور و... خواهد داشت.

رویداد۲۴ روزنامه شرق نوشت: در صورت کشف حجاب از سوی شهروندان، موضوع ابتدا امر با توجه به مقررات عمومی جرائم مشهود به استحضار مقام قضائی می‌رسد، در صورتی که فرد سابقه کشف حجاب نداشته باشد، از مرتکب تعهد و التزام کتبی اخذ و قرار بایگانی پرونده را صادر می‌کند. 

در مواردی که شخص مرتکب به جرم بی‌حجابی دارای سابقه قبلی باشد یا از دادن تعهد و التزام به مقام قضائی خودداری کند، نسبت به پرونده تشکیل‌شده درباره این جرم رسیدگی قضائی صورت می‌گیرد.

قانون‌گذار مجازات‌های جدیدی را به‌عنوان مجازات اصلی تحت عنوان «محرومیت‌های اجتماعی» در ماده ٩ همین لایحه پیش‌بینی کرده است. 

مجازات‌های اجتماعی درجه هشت شامل ایجاد دوره‌های مراقبتی، خدمات عمومی رایگان، جزای نقدی، محرومیت‌های استخدامی و انتصابی، اقامت اجباری، ممنوعیت خروج از کشور و... به مدت‌های محدود است.

متن یادداشت شرق بدین شرح است:

چندین ماه از کش‌و‌قوس مقوله حجاب و برخورد گشت ارشاد می‌گذرد و واکنش‌های اجتماعی متفاوتی به این موضوع وجود داشت. بر اساس نظم حقوقی کنونی، بنا بر تبصره ماده ٦٣٨ قانون مجازات اسلامی‌، کتاب پنجم تعزیرات، حضور بانوان بدون حجاب در انظار عمومی جرم تلقی و دارای مجازات است. از طرفی شورای عالی انقلاب فرهنگی و ستاد احیای امر به معروف نیز مدتی قبل از به پایان رسیدن مأموریت پرحاشیه گشت‌های ارشاد خبر داد. اما این پایان ماجرا نیست؛ همه‌روزه شاهد اظهارنظرهای مختلف از سوی مسئولان در این حوزه هستیم. خبری مبنی بر تشکیل کارگروه ویژه‌ای با حضور اعضای مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی برای تصمیم‌گیری در این حوزه منتشر شد و واکنش‌های گسترده‌ای را در پی داشت. برخی از نمایندگان مجلس نیز خبر از محرومیت‌های اجتماعی برای افراد بدون حجاب دادند. در روزهای گذشته نیز پیش‌نویس لایحه تعزیرات که توسط معاونت حقوقی و امور مجلس قوه قضائیه تدوین شده است، برای طی مراحل تقنینی تقدیم دولت شد.

بیشتربخوانید: این روزها به زنان شل حجاب باید احسنت گفت/ آمار را بررسی کردم متوجه شدم اغلب خانم‌ها شال و روسری دارند

لایحه تعزیرات، جرائم تعزیری را از سوی دستگاه حاکمیتی برای برقراری نظم در جامعه تبیین و مشخص کرده است. ماده ١٧٨ لایحه پیشنهادی جایگزین تبصره ماده ٦٣٨ قانون فعلی در حوزه جرم‌انگاری و مجازات بی‌حجابی شده است. بر این اساس، «زنانی که بدون حجاب در انظار عمومی ظاهر شوند، مرجع قضائی طبق ماده (۸۰) قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ اقدام می‌کند. چنانچه فرد از دادن التزام در مرجع قضائی امتناع کند یا پس از دادن التزام، دوباره مرتکب رفتار مذکور شود، به یکی از مجازات‌های اجتماعی درجه هشت محکوم و همچنین دادگاه می‌تواند علاوه بر مجازات مذکور، وی را به شرکت در دوره‌های تربیتی، اخلاقی و مذهبی به مدت یک تا دو هفته به عنوان مجازات تکمیلی محکوم کند». به این‌ معنا که در صورت کشف حجاب از سوی شهروندان، موضوع ابتدا امر با توجه به مقررات عمومی جرائم مشهود به استحضار مقام قضائی می‌رسد، متعاقب آن مقام قضائی پس از تفهیم اتهام، در صورتی که فرد سابقه کشف حجاب نداشته باشد، از مرتکب تعهد و التزام کتبی اخذ و قرار بایگانی پرونده را صادر می‌کند. اما در مواردی که شخص مرتکب به جرم بی‌حجابی دارای سابقه قبلی باشد یا از دادن تعهد و التزام به مقام قضائی خودداری کند، نسبت به پرونده تشکیل‌شده درباره این جرم رسیدگی قضائی صورت می‌گیرد. قانون‌گذار در این حوزه مجازات‌های جدیدی را به‌عنوان مجازات اصلی تحت عنوان «محرومیت‌های اجتماعی» در ماده ٩ همین لایحه پیش‌بینی کرده است.

بر اساس ماده ٩ این لایحه، مجازات‌های اجتماعی درجه هشت شامل ایجاد دوره‌های مراقبتی، خدمات عمومی رایگان، جزای نقدی، محرومیت‌های استخدامی و انتصابی، اقامت اجباری، ممنوعیت خروج از کشور و... به مدت‌های محدود است. نقد مهمی که به این بخش از لایحه مذکور وارد است، مشخص‌نبودن تعریف حجاب در قانون است. انتظار می‌رفت مقامات تنظیم‌کننده لایحه فوق، تعریف دقیق و جامعی از حجاب، بی‌حجابی و کم‌حجابی برای جلوگیری از برداشت‌های سلیقه‌ای در متن قانون جای می‌دادند. بر اساس قوانین موضوعه کشور، در مواردی که نصوص قانونی در‌خصوص تعاریف یا احکامی ساکت باشند، باید به منابع و فتاوای فقهی و شرعی مراجعه کرد. بر اساس متون فقهی ما، از نواحی اندام بانوان فقط صورت و دست‌ها استثنا از حجاب شده‌اند. اما نقد دیگری که در این حوزه وارد است، میزان پذیرش این بخش از لایحه به‌عنوان قانون از سوی جامعه است.

در این زمینه نیز باید آسیب‌شناسی و تحقیقات و بررسی‌های جامعی صورت گیرد و تعیین شود آیا جامعه فعلی ما چنین مصوبه‌ای را می‌پذیرد یا خیر؟ شایان ذکر است که توالی فاسد تصویب قوانینی که مورد پذیرش عرف و جامعه نیست، بسیار زیاد است؛ به‌نوعی که این قوانین در پروسه اجرا از سوی دستگاه‌های اجرائی با چالش گسترده‌ای مواجه می‌شوند و فضای دوقطبی خاصی را در جامعه رواج می‌دهند. در مواد بعدی این لایحه مجازات‌های درجه هفت از نوع حبس یا جزای نقدی و... برای ترویج فرهنگ بی‌حجابی، عدم رعایت الزامات حجاب توسط صاحبان مشاغل و صنوف و انفصال از خدمت برای عدم اجرای مصوبات حجاب توسط مدیران دولتی در نظر گرفته شده است.

همچنین عدم نظارت مدیران حرف، صنوف و اماکن صنفی نسبت به رعایت عفاف و حجاب توسط کارکنان خود تخلف‌انگاری شده و دارای جریمه نقدی برای مرتبه اول به مبلغ ۲۰ میلیون ریال و برای مرتبه دوم به مبلغ ۵۰ میلیون ریال است. شایان ذکر است در این قانون صحبتی از گشت‌های خاص تحت عنوان گشت ارشاد یا اقدامات سرخود خارج از دستورات قانونی مقامات قضائی همچون ارشاد و برگزاری جلسه توجیهی و... پیش‌بینی نشده است.

نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۲۳
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۵
ناشناس
۱۱:۴۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۶
طبق اصل ششم قانون اساسی موضوع حجاب بایدبه رفراندوم گذاشته شود
مازیار
۰۵:۴۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۶
الان زمستان است که خانمها خیلی پوشیده هستند و با این وجود یک ششم خانمها در مترو حجاب ندارند . بهار که بشه شاید به ۳۰-۴۰ درصد برسه . آنوقت می خوام ببینم با جمعیت میلیونی بی حجاب چه می کنید ؟ بقول معروف زاییدین.
ناشناس
۲۰:۴۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
آخه چرا...!؟ مگه ما چیکار کردیم!!؟؟
۱۲۳
۱۹:۱۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
در حکومت اسلامی همه چیز اجباری است.البته بنام قانون .
فروزان
۱۴:۵۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
لعنت به همه ی شماها!!
ناشناس
۱۴:۱۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
برداشت اشتباه نکنید. وقتی قانون تصویب شد، آنگاه ضابطان و آمرین بدون نام گشت ارشاد، براحتی بازداشت و جهت اعمال قانون به محکمه اعزام خواهند کرد. گشت ارشاد غیر قانونی، در این لایحه، کاملا لباس قانونی پوشانده شده .
شخ شنگول
۱۳:۵۹ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
شیخ بهائی روحش شد چند صد سال پیش نفاق وریاکاری وتظاهربه دین وخوردن مال مردم توسط مسئولین را پیش بینی کرده بود به دقت بخوانید بود در شهر هری، بیوه زنی

کهنه رندی، حیله‌سازی، پرفنی

نام او، بی‌بی تمیز خالدار

در نمازش، بود رغبت بیشمار

با وضوی صبح، خفتن می‌گزارد

نامرادان را بسی دادی مراد

کم نشد هرگز دواتش از قلم

بر مراد هرکسی، می‌زد رقم

در مهم سازی اوباش و رنود

دائما، طاحونه‌اش در چرخ بود

از ته هر کس که برجستی به ناز

می‌شدی فی‌الحال، مشغول نماز

هرکه آمد، گفت: بر من کن دعا

او به جای دست، برمی‌داشت پا

بابها مفتوحة للداخلین

رجلها، مرفوعة للفاعلین

گفت با او رندکی، کای نیک زن

حیرتی دارم، درین کار تو من

زین جنابتهای پی‌درپی که هست

هیچ ناید در وضوی تو شکست

نیت و آداب این محکم وضو

یک ره از روی کرم، با من بگو

این وضو از سنگ و رو محکمتر است

این وضو نبود، سد اسکندر است
ناشناس
۱۲:۲۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
حتما باید برای اینکه به طور کامل تنبیه بشن شلاق هم زده بشن
پاسخ ها
ناشناس
۱۶:۲۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
از کیهان سری به طالبان بزن حیفه نری!
ناشناس
۱۲:۱۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
این تاکتیک هم محکوم به شکست خواهد بود، روز به روز عرصه که تنگ تر شود، اعتراضها بیشتر، محکمتر و رساتر خواهد شد.
رضا
۱۱:۴۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
قانونی که مورد پذیرش اکثریت جامعه نباشد در عمل چیزی جز دردسر برای مردم و برای حاکمیت نخواهد بود.
منتها کو گوش شنوا
پاسخ ها
ناشناس
۱۳:۲۴ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
اینها اگر فکر پذیرش جامعه بودند که کار به اینجا کشیده نمی شد!! اینها فقط فکر منافع شخصی و باندی خودشان هستند...!!
خاقان
۱۱:۳۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
دولت رئیسی از روز اول نشان داده فقط دنبال پول است. تمام دلیلی که وزرا با همه انتقادها هنوز سر کار هستند این است که بلد هستند زمین و زمان و دارا و ندار را سرکیسه کنند. مالیات، آب و برق و گاز همه چیز را چراغ خاموش چند برابر کرده اند. دلار 4200 تومن را کردند 28000 تومن. در این طرح هم دنبال پول هستند. دخترها بدون روسری بیایند، اینها هم تلکه کنند. دزدی شرعی و قانونی.
پاسخ ها
ناشناس
۱۳:۲۶ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
خدایا خودت ما را از شر این‌ها نجات بده...! الهی آمین یا رب العالمین...
ناشناس
۱۳:۳۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
زندانی ها رو هم ازاد می کنن با وثیقه ! تازه قراره به توصیه شریعت مداری کیهان دزدی دریایی هم بکنن امان از بی پولی وفقر !
ناشناس
۱۱:۱۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
وضع این همه قانون برای چهار تا شوید مو عاقلانه است؟سه هزار میلیارد پول خارج شد چرا هیچ قانونی وجود ندارد؟
رضا
۱۱:۰۲ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
برای دزدان بیت المال و اختلاسگر و قاتلین مردم هنوز مجازاتی تعیین نشده
در پس این پرده ها اختلاسی دیگر نهفته س ....
Mig mig
۱۰:۵۱ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
کدوم خدمات عمومی رایگان ؟ کدوم استخدام؟ کدوم ارز واسه مسافرت خارجی؟ ملت همین الانم از اینا محرومن نمیدونستیم اینا مجازات حساب میشن
پاسخ ها
ناشناس
۱۳:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
اقا دستشویی عمومی میری باید ۵۰۰۰۰ ریال پول بارزش جمهوری اسلامی بزلفی بعد از کدوم خدمات قراره محروم بشیم خدمات !!
ناشناس
۱۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
دیکتاتوری یعنی «من» می گویم قانون چه باشد.
ناشناس
۱۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
ماندن در ایران محکومیت است!؟
پاسخ ها
ناشناس
۱۳:۰۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
مملکت که نیست، زندانه
ناشناس
۱۳:۲۰ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۵
بله برای اینکه خودشان هم می‌دانند هیچ کاری از باقی ماندن در ایران سخت تر و دشوارتر نیست!!!
نظرات شما