رویداد۲۴- مجلس نمایندگان آمریکا طرح منع فروش هواپیمای مسافربری به ایران را تصویب کرد و حال این طرح باید به تایید سنا و رئیس جمهور برسد. اگر این طرح پیش از پایان دوره ریاست جمهوری باراک اوباما برای تایید به رئیس جمهور ارائه شود، اوباما آن را وتو خواهد کرد. اما آیا چنین فرصتی فراهم خواهد شد؟
به گزارش
رویداد۲۴ به نقل از بی بی سی، مطابق این طرح وزارت دارایی آمریکا از صدور مجوز برای مبادلات مالی مرتبط با فروش هواپیمای مسافربری به ایران منع میشود.
این طرح با ۲۳۴ رای موافق و ۱۷۴ رای مخالف در طول شکاف عمدتا حزبی در این مجلس که در کنترل جمهوری خواهان است تصویب شد. ۸ دمکرات هم با جمهوری خواهان رای دادند.
این طرح برای اجرایی شدن باید به تایید مجلس سنا و رئیس جمهور آمریکا نیز برسد. خبرگزاری آسوشیتدپرس میگوید اگر این طرح قبل از پایان ریاست جمهوری باراک اوباما برای تایید به رئیس جمهور ارائه شود آقای اوباما آن را وتو خواهد کرد.
مصوبه مجلس نمایندگان در صورت قانونی شدن، در مورد مجوزهایی که پیش از این صادر شده نیز صادق خواهد بود.
به دنبال توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی و رفع برخی تحریمها دولت باراک اوباما مجوزهای لازم را برای صدور هواپیما به ایران صادر کرده است. جمهوریخواهان پس از آن در تلاش بودهاند که جلوی فروش هواپیما به ایران را بگیرند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا نیز منتقد توافق هستهای بوده است.
مجلس نمایندگان در حالی به دنبال محدود کردن فروش هواپیما به ایران است که دولت این کشور برای خرید بیش از صد هواپیمای مسافربری از هر دو با کمپانی بوئینگ و ایرباس، با آنها به توافق رسیده است.
کلود براند، مدیر ارشد ایرباس گفت اگر ایران ایر راهى براى تامین مالى خرید هواپیما پیدا کند و یا بتواند به طور نقد هزینه آن را بپردازد ایرباس آماده است اولین فروند هواپیما را تا پایان سال میلادی جاری به ایران تحویل دهد.
شرکت ایرباس اعلام آمادگی کرده که چهار فروند هواپیمای دیگر را هم تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری ایران به این کشور تحویل دهد.
هرچند که کمپانی ایرباس اروپایی است، اما از آنجا که بعضی از قطعات ایرباس هم در آمریکا تولید میشود، این شرکت نیز به مجوز آمریکا برای فروش محصولاتش به ایران نیاز داشته، که دولت باراک اوباما علاوه بر صدور مجوز برای کمپانی آمریکایی بویینگ، مجوزهای لازم را برای ایرباس هم صادر کرده است.
استدلال موافقان و مخالفان
توافق هسته ای ایران و قدرت ها موسوم به برجام که ژانویه گذشته به اجرا درآمد اجازه فروش هواپیماهای تجاری به ایران را می دهد.
وزارت خزانه داری آمریکا که در ماه سپتامبر مجوز لازم را به دو شرکت بوئینگ و ایرباس داده بود می گوید این مجوزها حاوی "شرایط سفت و سختی برای اطمینان از این مساله است که هواپیماها منحصرا برای مسافربری استفاده خواهد شد و امکان فروش مجدد یا انتقال آنها به نهادهای مشخص شده وجود نخواهد داشت."
دمکرات ها که اکثریت آنها به طرح تازه رای مخالف دادند می گویند که هدف آن تضعیف برجام در شرایطی است که کار کنگره فعلی به زودی تمام خواهد شد و جمهوری خواهان می دانند که آقای اوباما آن را وتو خواهد کرد.
جیم هایمز نماینده دمکرات و عضو کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان گفت که این طرح باعث نقض برجام از سوی ایالات متحده خواهد شد؛ توافقی که رسیدن به آن نیازمند سال ها همکاری با متحدان آمریکا و دیگر کشورها شامل روسیه و چین بوده است.
اما پیتر روسکام نماینده جمهوری خواه که از مخالفان برجام بود استدلال کرده است که "جمهوری اسلامی ایران سابقه استفاده از هواپیماهای تجاری برای حمل و نقل سلاح، موشک، نیرو، و پول نقد برای رژیم اسد در سوریه و سایر گروه های نایب خود در اطراف جهان را دارد."
اما ماکسین واترز عضو دمکرات کمیته خدمات مالی این مجلس با اشاره به اینکه ترامپ در سیاست خارجی خود "سردرگم است" و "خودش هم نمی داند" چه می خواهد بکند گفت: "شرط می بندم که در دولت ترامپ، جمهوری خواهان آنقدرها هم مشتاق تصویب طرح هایی برای ناکار کردن برجام نخواهند بود، چون مثل بقیه ما نمی دانند که آقای ترامپ چگونه حکومت خواهد کرد و چون می دانند که هیچ رویکرد معقول دیگری برای مهار بلندپروازی های اتمی ایران وجود ندارد مگر آنکه جنگ شود."