صفحه نخست

سیاسی

جامعه و فرهنگ

اقتصادی

ورزشی

گوناگون

عکس

تاریخ

فیلم

صفحات داخلی

چهارشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۲ - 2023 May 03
کد خبر: ۳۲۸۷۸۲
تاریخ انتشار: ۱۶:۲۰ - ۲۸ دی ۱۴۰۱

درآمد ۸ میلیونی دولت از رجیستری هر آیفون ۱۴!

عوامل مختلف دست به دست هم داده‌اند تا قیمت تلفن هوشمند هر روز گران‌تر شده و قدرت خرید مردم کمتر شود. در نتیجه بازار موبایل هر روز کسادتر از قبل شود.

رویداد۲۴ صبا رضایی - از قدیم گفته اند عزای دسته جمعی عروسی است. این ضرب‌المثل، حکایت این روزهای فعالان بازار موبایل است، فعالانی که به دلیل گرانی کالا با رکود بازار مواجه شده‌اند.

آن‌ها معتقدند تمامی بازار‌ها و اصناف کشور وضعیتی مشابه دارند؛ بنابراین از کسادی بازار ناراضی نیستند. امیدی هم به بهبود اوضاع ندارند. چشم بسته‌اند بر هرچه ساخته‌اند و قصد کوچ شغلی گرفته‌اند.

سوال اینجاست که به کدام صنف یا شغلی قرار است مهاجرت کنند؟ در هر صنفی بروید، وضعیت مشابه است. قیمت موبایل طی ماه‌های اخیر افزایش نجومی داشته است. به طوری که آیفون ۱۳ پرومکس از ۴۲ میلیون تومان به صد میلیون تومان رسید، هرچند که اکنون قیمت این گوشی ۸۲ میلیون تومان است؛ یعنی دقیقا دو برابر فروردین ماه امسال.

به گزارش اقتصاد ۲۴، هنوز به پایان سال نرسیده ایم، اما قیمت تلفن‌های همراه سر به فلک گذاشته است. می‌پرسی چرا، می‌گویند قیمت مسکن هم گران شده است. سیگاری نیستید؟ سیگار هم هر روز گران می‌شود. فعالان بازار اپل می‌گویند قیمت رجیستر آیفون ۱۴ به ۸ میلیون تومان می‌رسد، البته زمانی که اجازه رجیستری پیدا کند. سود‌ها به شرکت‌های واردکننده می‌رسد و ناسزا‌ها به فروشندگان موبایل. البته دولت هم این وسط ذینفع است. برای رجیستر هر موبایل سود خوبی به جیب می‌زند. این وسط سر مصرف کننده بی کلاه می‌ماند که باید چند برابر قیمت دنیا برای یک موبایل هزینه کند و حقوق چند ماهه‌اش را برای یک موبایل هوشمند بپردازد.

تاثیر بحران اقتصادی بر بازار موبایل

عوامل مختلف دست به دست هم داده‌اند تا قیمت تلفن هوشمند هر روز گران‌تر شده و قدرت خرید مردم کمتر شود. در نتیجه بازار موبایل هر روز کسادتر از قبل شود.

سامان حسینی، فعال در بازار موبایل علاالدین به اقتصاد ۲۴ گفت: بازار موبایل نیز وضعیتی مشابه مملکت دارد و اکنون در شرایط بسیار بدی به سر می‌برد. بازار در رکود است و مشتری بسیار کم است. تمام اصناف و همه حوزه‌های مملکت زنجیروار به یکدیگر متصل هستند. زمانی که شرایط اجتماعی نابسامان است، اقتصاد کشور در شرایط بحرانی است، بازار موبایل نیز به همین وضعیت دچار می‌شود.

وی در رابطه با گرانی موبایل‌ طی روز‌ها و ماه‌های اخیر بیان کرد: بحث نرخ ارز و تاثیر آن برروی قیمت موبایل متفاوت است. زمانی که خبری منتشر می‌شود مبنی بر اینکه آیفون ۱۴ رجیستر نمی‌شود، قیمت آیفون ۱۳ سر به فلک می‌گذارد. البته اکنون قیمت آیفون ۱۳ حدود ۸۱ میلیون تومان است، اما همین هم بسیار زیاد است. قیمت به صورت نابخردانه‌ای افزایش یافته است.

تاثیر گرانی ارز بر افزایش قیمت موبایل

حسینی گفت: بخشی از گرانی موبایل به دلیل قیمت دلار و بخشی دیگر به دلیل سود شرکت‌های واردکننده است. راه‌های دور زدن قوانین در مملکت به ویژه راه‌های گران کردن کالا بسیار است و شرکت‌های واردکننده نیز نهایت استفاده را می‌کنند.

به گفته وی، فعالان بازار موبایل نرخ‌ها را افزایش نمی‌دهند چراکه دیگر امکان قاچاق موبایل وجود ندارد. این شرکت‌های واردکننده هستند که قیمت را گران می‌کنند و به شرکت‌های خاصی اجازه واردات تلفن همراه داده می‌شود.

این فعال بازار موبایل تاکید کرد: قاچاق موبایل بسیار به صرفه‌تر بود چراکه قیمت آن ارزانتر بود و مردم پول کمتری برای خرید آن می‌پرداختند. اکنون رجیستر موبایل خود دلیل گرانی است. رجیستر گوشی‌ها بسیار گران است. در صورتی که اگر آیفون ۱۴ را از دوبی وارد کنید قیمت آن ۴۰ میلیون تومان است. البته در ایران نمی‌توانید آن را رجیستر کرده و استفاده کنید. وزارت صمت و دولت از رجیستر سود می‌برند و مردم به ناچار هزینه گزافی برای خرید موبایل می‌پردازند.

وی با اشاره به تعرفه‌های وارداتی گفت: مشکل فقط رجیستر نیست، تعرفه‌های وارداتی گمرک نیز بسیار بالاست. تمام این عوامل دست به دست هم می‌دهد تا گوشی‌های هوشمند روز به روز گران‌تر شده و بازار موبایل نیز هرروز کسادتر شود.

بیشتربخوانید: قیمت آیفون ۱۴ در بازار ایران از آیفون ۱۳ کمتر شد!

هنوز آیفون ۱۳ به فروش نرفته است

کارشناسان بر این باورند که هزینه‌های فعالیت، رجیستری و تعرفه‌های واردات موبایل موجب شده، آیفون ۱۳ تا این حد گران شود. از طرفی دیگر، هنوز گوشی‌های آیفون ۱۳ به فروش نرفته اند و به همین دلیل است که رجیستری آیفون ۱۴ صورت نمی‌گیرد.

مهدی بکایی، فعال در بازار آیفون به اقتصاد ۲۴ گفت: سالیان سال یک صنف فعالیت می‌کردند و سود خوبی داشتند، صنف دیگر ضرر می‌دادند. حسن وضعیت فعلی این است که همه اصناف بیکار شده اند و فقط تماشا می‌کنند. دیگر هیچ تفاوتی میان اصناف مختلف وجود ندارد.

وی افزود: اقتصاد علم پول است، زمانی که منفعت مالی وجود نداشته باشد، حذف می‌شوید. این اتفاق در تمامی صنایع رخ داده است و بازار موبایل نیز یکی از آن‌هاست. افرادی که در این حوزه همچنان مشغولند و سود می‌کنند و موبایل وارد می‌کنند، اکثرا وصل و وابسته‌اند. در دیگر اصناف نیز وضعیت به همین منوال است. اکنون فقط صرافان در حال سودکردن هستند چراکه مردم از آن استقبال می‌کنند. در حال حاضر بیشتر پاساژ‌ها تعطیلند.

بکایی گفت: در رابطه با بازار آیفون فروشندگان و واردکنندگان هنوز گوشی‌های آیفون ۱۳ خود را نفروخته‌اند. آنچه مسلم است، تا آیفون ۱۳ به فروش نرود، آیفون ۱۴ رجیستری نمی‌شود. اوایل سال قیمت آیفون ۱۳ پرومکس ۳۷ میلیون تومان بود و اکنون قیمت آن به ۸۷ میلیون تومان رسیده است.

این فعال در بازار آیفون افزود: مشکل فقط این نیست که چرا آیفون ۱۳ گران شده است، مشکل اصلی اینجاست که چرا مردم با وجود گرانی، هنوز هم آن را خریداری می‌کنند. دولت مقصر است قبول، من که آیفون می‌خرم تا به هموطن بفروشم و سود کنم، بیشتر مقصرم. ما به خودمان رحم نمی‌کنیم. از سویی دیگر برای قشر ثروتمند اهمیتی ندارد که قیمت آیفون چه میزان گران شده است. قشر فقیر نیز می‌خواهد خود را شبیه قشر پولدار کند.

بکایی گفت: سود آیفون چند برابر شده، اما نکته اینجاست که مشتری دارد. رجیستر آیفون ۱۴ حدود ۸ میلیون تومان و قیمت آن ۶۰ میلیون تومان است. سود فروشنده و تعرفه‌ها را نیز باید در نظر بگیریم. کرایه‌ها گران شده و مالیات افزایش یافته است. فروشندگان باید هزینه کارمندان را نیز بپردازند. در نتیجه قیمت آیفون گرانتر از این‌ها به فروش می‌رسد. فروشنده هم حق دارد.

مصرف کننده موبایل، متضرر اصلی

با وجود تمام آسیب‌هایی که به فعالان بازار موبایل وارد می‌شود، مصرف کننده متضرر اصلی این بازار است. مردم باید همواره مراقب باشند که موبایل از دستشان نیفتد چراکه همین اشتباه ساده باعث می‌شود حقوق چندماهشان برای یک گوشی ساده هزینه شود و یا باید مراقبت کنند گوشی‌شان توسط سارقان به سرقت نرود.

منبع: اقتصاد24
نظرات شما