رویداد۲۴ لیلا فرهادی: معاونت زنان ریاست جمهوری به گزارش سایت خبری رویداد۲۴ که روی سوژه «کنگره زنان تاثیرگذار» کار کرده بود، پاسخی مفصل داده و این رسانه را «رسانهای «ناشی» و «غیرحرفهای» توصیف کرده که قصد داشته «افکار عمومی را فریب دهد»
موضوع گزارش رویداد۲۴ درباره حاشیههای کنگرهای بوده که توسط معاونت زنان برگزار شده و این سوالات مطرح شده بود که اولا هزینه این مراسم و جوایز آن از کدام منبع پرداخت شده است و دوما افرادی که به عنوان زنان تاثیرگذار معرفی شدهاند، چه ویژگی خاصی داشتهاند؟
این سوالات بدون توجه به خط فکری دولت مستقر مطرح شده بودند و اگر دولتهای حسن روحانی یا سیدمحمد خاتمی و احمدینژاد هم بر سر کار بودند و چنین اقدامی در دوره آنها انجام میشد، مشابه همین سوالات پرسیده میشد بنابراین از این منظر نگاه رویداد۲۴ به سوژه کاملا حرفهای بوده و داستانهایی که معاونت زنان در این باره سر هم کرده، آنقدر دور از واقعیت هستند که گفتن درباره آن هم نالازم است. با این حال متن جوابیه معاونت زنان در ادامه به طور کامل درج میشود و سپس پاسخهای رویداد۲۴ به این جوابیه را هم بخوانید.
بیشتر بخوانید: گافهای بزرگ کنگره بینالمللی زنان در ایران/ مهمانی زنانه بانوی اول دولت از جیب ملت
۱) معاونت را در حالی به بغض، خشم، بیمنطقی و استنادات «بسیار ناشیانه و غیر حرفهای» برای فریب افکار عمومی متهم کرده که این سایت خبری بنا به رسالت روزنامهنگاری تلاش کرده بخشهایی از واقعیتهای هزینه گزاف از جیب بیتالمال را برای افکار عمومی که به مدت سه روز (از زمان برگزاری همایش در تاریخ ۳۰ دی ماه تا زمان انتشار گزارش رویداد۲۴ در تاریخ ۳ بهمن ماه) در بیخبری به سر میبردند، روشن کند.
رویداد۲۴ اولین رسانهای بود که «رزومه برندگان جایزه» و «میزان جایزه ۲۰ هزار یورویی» به برندگان را در اختیار افکار عمومی پرسشگر که به درستی نسبت به نحوه هزینه بیتالمال حساسیت دارند قرار داد.
عجیب اینکه معاونت زنان نگارش گزارش درباره یک کنگره بینالمللی را «روش رسانههای غربی را برای فشار بیشتر علیه مردم ایران» میداند. گویی باید از این به بعد رسانهها از معاونت زنان فرمان بگیرند چه بنویسند و چه ننویسند تا متهم به فشار علیه مردم ایران نشوند! عجیبتر آنکه چگونه است که پرسش درباره هزینههای یک کنگره که با پول بیتالمال برگزار شده، به مثابه فشار علیه مردم ایران معنی شده است!
۲) در بخش دوم جوابیه نوشته شده «رویداد۲۴ از یک کنگره نخبگانی و مدیریتی در ابعاد بینالمللی به عنوان مهمانی زنانه یاد میکند که این از یکسو بیانگر شدت عصبانیت از اثرگذاری آن است و از سوی دیگر نشان از آن دارد که برخی افراد به دلیل نوع نگاه تحقیرآمیز به زنان یا مرور خاطرات دورهمیهای فامیلی و دوستانه و ریختوپاشهای دولتهای همفکر در گذشتهای نه چندان دور، باور و پذیرش کنگرهای به وسعت و عظمت بانوان تاثیرگذار پنج قاره و با تفاوتهای گوناگون محیطی، دینی، جنسیتی و فکری را ندارند.»
در پاسخ به این بند جوابیه باید گفت که اتفاقا مشکل ما با همین نگاه دولت محترم است. معاونت زنان معتقد است «کنگرهای با ابعاد بینالمللی برگزار کرده است» اما آیا اگر کسی نظر مخالف این را داشت، از عصبانیت اوست؟ به خاطر ریختوپاشهای خانواده نویسندگان گزارش است؟
حقیقت آن است که این جوابیه که به امضای روابط عمومی معاونت رسیده، به همه چیز شبیه است، جز «جوابیه»! چه آنکه گویا در ذهن نویسندگان چیزی جز پروندهسازی امنیتی وجود نداشته است! و عجیب اینکه این نگاه نه در بخش حراست معاونت زنان، که در بخش روابط عمومی آن جاری است. اگر ادبیات جوابیه و واژههای به کار رفته در آن را یکبار دیگر بخوانید، متوجه عمق نگاه امنیتی در آن میشوید؛ و این همان معضل بزرگی است که در سر تا سر دولت ابراهیم رئیسی جاری است؛ روابط عمومی معاونت زنان نمونهای از خروار است.
اما درباره این اتهام باید گفت که اولا نوع پیشرفتهای از تاکتیک فرار به جلو است. رویداد۲۴ که خواستار پاسخگویی دولت در قبال خاصهخرجیهای کنگره زنان تاثیرگذار بوده، نگاهی نژادپرستانه به ماجرا نداشته و در هیچ کجای گزارش سخنی از کشور و نژاد به میان نیامده است. تمام کشورها و شهروندان آن برای این رسانه محترم هستند بنابراین اتهام نژادپرستی آنقدر عجیب است که ای کاش از زبان معاونت زنان نیز شنیده نمیشد. تمام حرف گزارش این بود که «زنانی که با هزینه گزاف به ایران دعوت کرده اید در چه حوزهای تاثیرگذار بودهاند؟» آیا این پرسش به معنای نژادپرستی است؟
همچنین گفته شده چرا از عبارت «مهمانی» استفاده شده است. واقعیت آن است که اگر کلیه مهمانان چهرههای تاثیرگذار جهان بودند، حرفی باقی نمیماند، اما اینکه کسی را به صِرف زن فرد مهمی بودن، به جایی دعوت کنند، واقعیت نشانه تاثیرگذاری است؟ آیا اینکه همسر رئیس جمهور فلان کشور یا زن رئیس مجلس فلان کشور به خاطر شوهرش به جایی دعوت شود، خود تحقیر جایگاه زن نیست؟
البته در برخی موارد در دعوت زنان افراد سیاستمدار، حتی با وزارت خارجه هم هماهنگ نشده بود؛ که اگر میشد، به آنها تذکر میدادند که مثلا رئیس جمهور فیلیپین در چه شرایطی است و دعوت از او چه معنایی برای دولت جدید دارد!
۳) در بند دیگری از جوابیه معاونت زنان، میزبانی ایران از میهمانان بینالمللی به عنوان جایگزینی برای حضور نمایندگان ایران در سازمانهای بینالمللی عنوان شده است. حتی با فرض تاثیرگذاری فرهنگی و اقتصادی بالای کشورهای متبوع مهمانان این کنگره، رویکرد دولت ابراهیم رئیسی به حضور ایران در سازمانهای بینالمللی جالب توجه است!
ظاهرا دولت به طور رسمی از حضور در سازمانهای بینالمللی انصراف داده است. حضور نمایندگان ایران در هر یک از سازمانهای بینالمللی، دستاورد چندین دهه فعالیت دیپلماتیک دیپلماتهای کشور بوده و اخراج از این سازمانها به معنی از دست دادن کرسیهایی است که برای آن پول و اعتبار هزینه شده است.
این سازمانهای بینالمللی نیستند که به کشورهای عضوشان نیاز دارند بلکه این دولتها هستند که با عضویت در سازمانها میتوانند حقوق مردمشان را حداکثری کنند. از دست دادن کرسی کمیسیون مقام زن سازمان ملل به معنای از دست رفتن یک تریبون برای تبیین گفتمان ایران در حوزه زنان بود. عضویت در سازمانها به مثابه «منابع معنوی» یک کشورند که با آمدن و رفتن دولتها و حکومتها نباید تغییری در آنها ایجاد شود و اگر دولت یا حکومتی این منابع را به هدر بدهد، باید به تاریخ پاسخگو باشد.
معاونت زنان در جوابیه خود به رویداد۲۴ به طور تلویحی به اشتباه خود در دعوت از همسران روسای جمهور به عنوان «زنان تاثیرگذار» اعتراف کرده و گفته رویداد۲۴ با «چشم بستن بر این تعداد نیروی بانوان اثرگذار و توانمند»، چند «همسر رئیس جمهور» را نشانه گرفته که به زعم این معاونت، این هم از «علائم عصبانیت» رسانه بوده است.
در ادامه جوابیه هم نویسنده گزارش به «عدم فهم درست از روابط دیپلماتیک و جایگاه مقامات سیاسی» متهم کرده و گفته متوجه «نقش همسر یک رییس جمهور یا به اصطلاح بانوی اول در اثرگذاری بر جامعه خصوصاً در حیطههای اجتماعی» نیست!
در پاسخ به این اظهارنظر عجیب معاونت زنان باید تاکید کنیم که همسر رئیس جمهور مصداق عملی «آقازادگی» است. مفهومی که در گفتمان سیاسی ایران بار منفی قابل توجهی دارد و قرار نیست با نامگذاری غربی «بانوی اول» روی یک آقازاده که مردم در انتخاب او هیچ نقشی نداشتهاند، بار منفی آن کاسته شود.
ظاهرا دولتی که عوامل آن در چهار دهه اخیر بیشترین تقابل را با آمریکا داشته و رسانهها را به غربزدگی متهم میکنند، بیش از هر دولتی در برابر محصولات فرهنگی آمریکا مقهور شده است. مفهوم «بانوی اول» عمدتا یک محصول آمریکایی است که اتفاقا در سالهای اخیر به ویژه بعد از «میشل اوباما» همسر باراک اوباما، جایگاه اجتماعی پیدا کرده است. در گذشته همسر روسای جمهوری آمریکا هم عمدتا تنها نقش میزبان ضیافتها و نشستهای کاخ سفید را بازی میکردند، بنابراین مانور روی عبارت «بانوی اول» نه یک دفاع بلکه گل به خودی محسوب میشود. شاهد ماجرا آنجا که وقتی حسین امیرعبداللهیان همسر رهبر انقلاب را بانوی اول خواند، عضو دفتر رهبری به این موضوع واکنش نشان داد و آن را نادرست خواند و خواستار اصلاح آن شد.
۴) در بند دیگری از بیانیه با عنوان «وطنپرست میتواند اینگونه سیاهنمایی کند؟»، سایت خبری رویداد ۲۴ متهم به سیاهنمایی شده است. استناد معاونت زنان در این اتهامزنی ابتدا ذکر نام «مایا صباغ» یکی از مهمانان لبنانی کنگره بوده است.
مایا صباغ در طول سفر خود به تهران تصاویری از خود در رستورانها و خیابانهای تهران منتشر کرده که در آن حجاب استاندارد جمهوری اسلامی را بر سر ندارد و به مخاطبانش در شبکههای اجتماعی میگوید حجاب در ایران مساله جدی نیست.
لازم به ذکر است که رویداد۲۴ قبل از انتشار این گزارش از طرق مختلف تلاش کرده به فهرست و عناوین مهمانان این کنگره دست پیدا کند، اما همانطور که ملاحظه میکنید حتی بعد از گذشت ده روز همچنان این معاونت لزومی به «انتشار اسامی افراد با عناوین و رزومه دقیق آنها» نمیبیند.
بر اساس اطلاعاتی که «ناخواسته» توسط معاونت زنان در جوابیه منتشر شده، ظاهرا خانم مایا صباغ خبرنگاری بوده که در کنگره حاضر شده است. حتی اگر دولت ابراهیم رئیسی نقشی در رویکرد رسانهای مایا صباغ با هدف تبلیغ این کنگره در شبکههای اجتماعی این فرد نداشته باشد، باز هم تاثیری در اصل ماجرا یعنی صرف هزینههای حضور این فرد در ایران ندارد.
از سوی دیگر مایا صباغ بارها مهمان برنامههای شبکه تلویزیون اینترنتی «ایرانیک تی.وی» بوده و در حمایت از مواضع جمهوری اسلامی بارها با عنوان «فعال رسانه ای» مصاحبه کرده است.
۵) در بخش دیگری از جوابیه، معاونت زنان مدعی شده منتخب اهل روسیه این کنگره توسط رویداد۲۴ «مورد هجمه» قرار گرفته و «تصاویر دروغین از فرد دیگری که هماسم ایشان است به نام او» منتشر شده و این رسانه منتخب روس همایش را «متهم به گذراندن اوقات فراغت در موسیقی و رقص» کرده است.
رویداد۲۴ این رسالت را برای خودش قائل است که جزییات بیشتری از خانم «النا کازانتسوا» برنده جایزه ۲۰ هزار یورویی کنگره زنان تاثیرگذار در اختیار افکار عمومی قرار دهد.
در این مجال کافی است عکس خانم النا در مراسم و تصویر رزومه این «منتخب اهل روسیه» را که توسط دبیرخانه کنگره بینالمللی زنان در اختیار رویداد۲۴ قرار گرفته با عکس پروفایل تلگرام و اینستاگرام او مقایسه کنید. برای مقایسه این تصاویر لازم نیست مدرک تشخیص هویت پلیس داشته باشید تا بفهمید رویداد۲۴ در انتشار جزییات رزومه این خانم دست به دروغگویی و تحریف نزده است.
از این گذشته فاطمه حقیرالسادات دبیرعلمی کنگره زنان تاثیرگذار در پاسخ به رویداد۲۴ درباره علت تاثیرگذاری این بانوی روس بدون اشاره به یک عنصر خاص در تاثیرگذاری این فرد، به هنرهای او در مجسمهسازی و موسیقی اشاره کرده، اما ظاهرا حتی گذراندن اوقات فراغت این منتخب در حوزه موسیقی هم مذموم است که معاونت زنان اینچنین آن را تکذیب کرده است! بنابراین مشخص نیست استاندارد کنگره برای انتخاب این فرد به عنوان بانوی تاثیرگذار چه بوده است. عین سوال این رسانه با نهایت احترام به بانوی روس این بود که ایشان چه رزومهای دارد و در چه حوزهای تاثیرگذاری کرده است؟ آیا پاسخ دادن به این سوال ساده، «سیاهنمایی» و «تحریک اذهان مردم ایران»، و «کشیدن نقشه علیه منافع مردم» و «دروغگویی» و «نژادپرستی» و ... است؟
۶) در بند دیگری از جوابیه، معاونت زنان گزارش رویداد۲۴ را مبتنی بر «دروغهایی که سایتهای زرد منتشر کردهاند» خوانده و گفته ناشی از «تشابه اسمی فردی با منتخب کنگره» بوده است. امیدوارم اینبار سایت رویداد ۲۴ در ارجاع معاونت زنان اشتباه کرده باشد، اما اگر منظور آنها از تشابه اسمی، جایزهای است که به سوده غفوریفرد فرزند حسن غفوریفرد داده شده باید مابقی رزومه این آقازاده جمهوری اسلامی ایران که برنده جایزه ۲۰ هزار یورویی کنگره زنانشده را هم بازگو کنیم.
سوده غفوریفرد علاوه بر فرزند رئیس هیات بازرسی و نظارت شورای عالی انقلاب فرهنگی، همسر اخوان مدیرعامل همراه اول است. بعد از انتشار گزارش رویدا ۲۴ رسانهها به رزومه غفوریفرد توجه کردند و مشخص شد او تنها در سال ۲۰۲۲ اقدام به چاپ ۱۳۹ مقاله علمی کرده و به رکورد هر ۳ روز یک مقاله رسیده است. رکوردی که از نظر فعالان علمی غیرممکن است.
۷) در بند دیگری از جوابیه، اقدام رویداد۲۴ در نام بردن از «زنان تاثیرگذاری که همسرشان فوت کرده»! یا همسرشان «رئیس جمهور سابق بوده» «غیرکارشناسانه» تلقی شده است. در مورد «زنان تاثیرگذاری» که «همسرشان فوت کرده» هیچ اطلاعاتی در اختیار رویداد۲۴ قرار نگرفته و از این رو از این فرصت استفاده میکنیم و از معاونت محترم زنان درخواست میکنیم اطلاعات این افراد را برای جستجوی بهتر رزومه آنها دراختیار ما قرار بدهند یا رزومه کامل مهمانان در سایت معاونت زنان منتشر شود تا دستکم از این طریق مشخص شود پولهای بیتالمال به جیب چه کسانی رفته و چگونه هزینه شده است.
اما در مورد زنانی که «همسرشان رئیس جمهور سابق» بوده باید یک بار دیگر به اقدام عجیب دولت ابراهیم رئیسی در دعوت از «شیرانتی راجاپاسکا» همسر ماهیندا راجاپاسکا رئیس جمهور سابق سریلانکا و همسر برادر رئیس جمهور مخلوع این کشور اشاره کنیم.
ماهیندا برادر گوتابایا راجاپاسکا رئیس جمهور مستعفی سریلانکاست که در جریان اعتراضات مردم سریلانکا و فتح کاخ ریاست جمهوری توسط معترضان در جولای ۲۰۲۲ از کشور فرار کرد. هنوز تصاویر معترضان سریلانکایی بعد از «فتح کاخ ریاست جمهوری راجاپاسکا» و شنا در استخر کاخ از یاد مردم نرفته است. بعد از فرار گوتابایا با یک جت جنگنده، به زعم مردم و رسانههای سریلانکا، هیمنه خاندان راجاپاسکا که در بحران اقتصادی این کشور نقش مهمی بازی کردهاند، فروپاشیده است.
البته در این فقره، رکورد در اختیار معاونت زنان و خانم انسیه خزعلی نیست و پیش از این هم اتفاقاتی مشابه افتاده بود؛ از جمله اینکه روابط ایران و تاجیکستان به مدت بیش از ۷ سال به دلیل اقدام برخی نهادهای فرهنگی ایران در دعوت از رهبر حزب رستاخیز اسلامی تاجیکستان به همایش وحدت اسلامی در ایران شکرآب بود.
به گفته برخی کارشناسان دعوت از رهبر حزبی که فعالیت آن در کشوری مانند تاجیکستان ممنوع شده، به مثابه میزبانی از مریم رجوی توسط سران دیگر کشورهاست که همینقدر برای ایران ناخوشایند است. در مورد دیگر پذیرایی گرم دولت وقت ایران از نیکلای چائوشسکو رهبر رومانی و همسرش النا دردولت هاشمی رفسنجانی تنها چند روز قبل از انقلاب رومانی بود.
۸) در ادامه این جوابیه بار دیگر تاکتیک فرار به جلو مورد استفاده قرار گرفته و معاونت زنان بدون توجه به وظیفه خود مبنی بر روشنگری و انتشار رزومه مهمانان و برندگان کنگره، منتقدان و افکار عمومی را به تحقیر «ظاهر و قیافه» مهمانان که «از نظر روشنفکران غربزده»، «از بیاخلاقی و حقد و حسد ریشه میگیرد»، متهم کرده است.
۹) در بخش آخر جوابیه معاونت زنان ریاست جمهوری، با ادبیاتی گنگ درباره میزان جوایز اعطایی به برندگان حرف زده شده و گفته شده «هزینه جایزه متداول در جوایز بین المللی ۱۵۰ تا ۲۰۰ یورو میباشد!! که به دلیل عدم وجود پشتیبانهای لازم در سال نخست جایزه فاصله چشمگیری با جوایز متداول بینالملل دارد.»
فارغ از اینکه یکبار باید به روابط عمومی محترم یاآور شد که فعل «میباشد» نادرست است و آنها به حضور در کلاسهای ویرایش توصیه میکنیم، نکته مهمتر این است که به نظر میرسد با توجه به اعطای جایزه ۲۰ هزار یورویی به برندگان، منظور معاونت زنان ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار یورو بوده باشد.
معاونت زنان در این جوابیه مدعی شده این نهاد هیچ نقشی در پرداخت جایزه نداشته و جایزه توسط «نهادهای مرتبط با نخبگان» پرداخت شده است. از این نهاد ریاست جمهوری خواهش میکنیم نام نهادهای مرتبط با نخبگانی که این هزینه را پرداخت کردهاند اعلام کند تا مشخص شود یا در ردیف بودجه این نهادها پرداخت ۷ میلیارد تومان جایزه پیشبینی شده بود یا خیر؟
اصلا بگذارید فرض کنیم معاونت زنان در جوایز نقشی نداشته است. آیا معاونت ریاست جمهوری به همین سادگی میتواند از توضیح درباره هزینهکرد بودجههای بیتالمال خود را کنار بکشد و بگوید چون پول را جای دیگری داده، پس به ما ربطی ندارد و هر طور بشود خرج میکنیم!؟
البته به ادعای معاونت زنان «همه مهمانان خارجی جایزه خود را به ایران هدیه کردهاند». این ادعا که در گفتگو با یکی از برندگان جایزه رد شده است.
۱۰) معاونت زنان ریاست جمهوری تخمین هزینههای کنگره توسط رویداد۲۴ را غیرواقعی خوانده است. اقامت ۳۰۰ مهمان در هتل اسپیناس پالاس (گرانترین هتل تهران) و هزینه پروازهای رفت و برگشت این عزیزان به ایران تنها مولفههایی بوده که در برآورد هزینههای این سایت خبری مد نظر قرار گرفته است. مولفههایی که به هیچ وجه قابل تکذیب نیستند و حتی معاونت زنان هم در تکذیبیه بلند و بالای خود سعی نکرده آن را رد کند و تنها آن را «سیاه جلوه دادن و تحریک مردم و در راستای ماموریتهای چند ماه گذشته» خوانده و مدعی شده «کنگره نهایت صرفهجویی در هزینهها» را انجام داده و این هزینهها را در واقع «سرمایه گذاری» خوانده است.
اگر رویداد۲۴ درباره هزینههای هتل اسپیناس و بلیت رفت و برگشت مهمانان اشتباه میکند، سلمنا. معاونت زنان ریز هزینههای برگزاری کنگره زنان تاثیرگذار را منتشر کند تا مشخص شود رویداد۲۴ اشتباه میکند یا آنکه اصل هزینهها اتفاقا چند برابر چیزی بوده که ما تخمین زدهایم.
رویداد۲۴ ماهیت سرمایهگذاری رفت و آمدهای دیپلماتیک و برگزاری همایشهای بینالمللی را رد نمیکند، اما همچنان از دولت میخواهد نسبت به تاثیرگذار بودن مهمانان این کنگره بر روابط دیپلماتیک و اقتصادی ایران توضیح دهد. بخش عمدهای از مهمانان این کنگره از کشورهایی بودند که مجموع GDP و شاخص تاثیرگذاری فرهنگی آنها در جهان بسیار پایین است. مشخص نیست این کشورها قرار است چه کمکی به ایران تحت تحریم بکنند که دولت رئیسی این چنین به عملکردش افتخار میکند.
سخن پایانی
اگر جوابیه معاونت زنان را بخش حقوقی یا حتی حراست معاونت زنان ارسال میکرد، تعجبآور نبود اما خواندن ردیف اتهامات از سوی نهاد «روابط عمومی» که اتفاقا وظیفهاش ارتباط با رسانهها و توضیح به افکار عمومی است، هنری است که فقط از آن مجموعه محترم برمیآید.
قصد ما نیز این بود که جوابیه را بدون هیچ توضیحی منتشر کنیم، اما «گرفتن چهره طلبکار» توسط معاونت زنان ریاست جمهوری و پاسخی که بیشتر به «فحشنامه» شبیه بود تا «جوابیه»، ما را بر آن داشت که در همین جوابیه پاسخ نامه را بدهیم و آن را موکول به زمان دیگری نکنیم.
واقعیت آن است که در هیچ بخش جوابیه، به سوالات رویداد۲۴ پاسخ داده نشد و صرفا اتهاماتی به این رسانه منتسب شد که محصول نگاه امنیتی جاری و ساری در آن مجموعه محترم است. و اتفاقا این همان خطری است که کشور را تهدید میکند؛ نگاه امنیتی به جای نگاه تخصصی.