ژان ماک ایرو، وزیر خارجه فرانسه پس از دیداری نیمساعته با مجید تخت روانچی، معاون اروپا و آمریکای وزارت امور خارجه که برای شرکت در دومین دور گفتوگوهای سیاسی ایران و فرانسه به پاریس سفرکرده بود، اعلام کرد که «این ملاقات، ملاقاتی واجب و ضروری بود و من در ماه ژانویه (۲۰۱۷) برای شرکت در نشست اقتصادی ایران و فرانسه به تهران سفر خواهم کرد.«
وی در مصاحبهای کوتاه با اشاره به اهمیت توافق برجام نیز مطرح کرد که «امیدواریم همه تحریمها علیه ایران برداشته شود و برای ما گسترش روابط دوجانبه با تهران بهخصوص در عرصهی اقتصادی بسیار مهم است.«
عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپولتیک دانشگاه و سفیر پیشین جمهوری اسلامی در نروژ و مجارستان در این رابطه که چه عاملی سبب نگرانی اروپاییها درباره برجام شده است، در گفتوگو با رویداد۲۴ گفت: نکتهای که وزیر امور خارجه فرانسه بر آن تأکید داشته به تحولات صورت گرفته در ایالاتمتحده آمریکا برمیگردد.
وی در ادامه افزود: خبرهای ضدونقیضی از آمریکا بیرون میآید و اروپاییها را چه در مسائل امنیتی، روسیه، ناتو و همکارهای بینالمللی که همواره مسئلهای بین اروپا و آمریکا بوده و چه در مسئله هستهای ایران و برجام، نگران کرده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: نظرهایی که ترامپ در دوره تبلیغات انتخاباتی خود درباره برجام بر زبان آورد و پس از نتیجه نهایی آرا صحبت از آن را مورد تکرار قرارداد یعنی ایجاد تغییرات در برنامه توافق هستهای و اینکه برجام به ضرر آمریکا است و بیشتر منافع ایران را در نظر قرارگرفته ازجمله مواردی است که ابهامهای فراوانی برای اروپاییها به وجود آورده است.
سفیر پیشین جمهوری اسلامی در نروژ و مجارستان یادآور شد: به میان کشیده شدن چنین بحثهایی سبب شد تا اروپاییها نگران شوند که طرف آمریکایی چگونه با برجام برخورد میکند و مهمتر اینکه طرف ایرانی چه عکسالعملی خواهد داشت.
فرجی راد افزود: درصورتیکه طرف آمریکایی برخورد تندی داشته باشد یعنی وزرایی که انتخاب میشوند مانند وزیر امور خارجه و خزانهداری که در مسئله برجام تأثیرگذار خواهند بود، برخورد تند را برگزینند طرف ایرانی هم اطاعت نمیکند و واکنش آنهم بر اساس منافع خود خواهد بود.
وی تأکید کرد: بیشتر اروپاییها همانطور که در بالا توضیح دادم دنبال علم داشتن به واکنش طرف ایرانی در صورت ایجاد تغییرات از سوی ترامپ هستند.
فرجی راد دراینباره که چرا در میان کشورهای اروپایی فرانسویها تا این اندازه نگران هستند، اظهار داشت: فرانسویها در برجام بیش از همه با ایران کار میکنند و همکاریهایی در بخشهای مختلف ازجمله خودروسازی که در خیابانها شاهد هستیم و میبینیم که شرکتهایشان فعال شدند و در رابطه با خرید ایرباس که نقش اساسی بر عهده داشتند و مهمتر از همه قسمت نفت و گاز که شرکت توتال توافق نهایی خود را اعلام کرده است و شاید اولین شرکتی است که بهطورجدی بعد از برجام وارد عمل شده، با ایران داشتهاند.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: درصورتیکه برجام بر اساس متن توافق اجرا نشود اروپا نمیتواند در این زمینه با آمریکا همکاری کند زیرا برجام را نادیده گرفته و تهدیدآمیز فعالیت کرده است و دراینبین ایران دست برتر را خواهد داشت. از سوی دیگر درصورتیکه آمریکا خود را از کشورهای 1+5 کنار کشد، اروپاییها نمیدانند که آیا ایران آمادگی دارد با دیگر کشورهای 1+5 کار کند و یا اینکه ایران در صورت نادیده گرفته شدن تعهد برجام به سمت غنیسازی و فعالسازی بهمانند گذشته خواهد رفت.
سفیر پیشین جمهوری اسلامی در نروژ و مجارستان تصریح کرد: مسائل بسیار پیچیدهای در پیش روداریم اما بسیار روشن است که اروپا به دنبال دریافت پیامهایی از ایران است و تلاششان بر آن است تا اجازه ندهند این مسئله از کنترلشان خارج شود.
وی درباره احتمال تنشزا شدن این مسئله ابراز کرد: احتمال آن بر اساس افرادی که در دولت ترامپ مطرح میشوند، وجود دارد. این گزینههایی که نام آنها به گوش میرسد به ضد ایرانی بودن معروف هستند و بهمانند «جان کری» نخواهند بود که باوجود موانع زیاد خیلی روان به گفتوگو بپردازند.
فرجی راد افزود: ایران هم زیر بار نخواهد رفت و کاملاً حق دارد که کوتاه نیاید. درهرحال این قضیه بی تنش نیست، مگر اینکه رفتاری غیرمنتظره از ترامپ به دلیل مسائل مربوط به سوریه، عراق و یک مقدار روسیه سر بزند و باعث شود نگاهها تغییر یابد و نسبت به مسئله برجام کمتوجهی صورت گیرد تا نهادینه شود.
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: در کنار این مسئله باید اشاره داشت درصورتیکه آمریکاییها درصدد برآیند تحریمها را به همین شکل در طولانیمدت نگهدارند ایران هم تحمل نخواهد کرد و مشکلاتی به وجود میآید. درنهایت میتوان نتیجه گرفت که وضعیت مطلوبتری نسبت به گذشته در پیش رو نخواهد بود و مشکلات جدیدی به وجود خواهد آمد.