رویداد۲۴ اکرم جدیدیممتاز: بودجه سال ۱۴۰۲ در حالی از سوی دولت به مجلس تقدیم شده است که بسیاری به آن اعتراض دارند. برخی معتقدند دولت که نتوانسته درآمدهای نفتی را به دلیل تحریمها در اثر انزوای بینالمللی محقق کند فشار مالیاتی خود را به منظور تحقق بودجهاش، بر قشر ضعیف، کارمند و کسبوکارهای خرد وارد خواهد کرد.
از سوی دیگر نابسامانی بازار ارز باعث شده سفره بسیاری از ایرانیان کوچکتر از همیشه شده و سال ۱۴۰۲ سال سختی برای معیشت مردم باشد. این در حالی است که بودجه سال ۱۴۰۲ نیز این فشار را تشدید خواهد کرد.
محمدرضا رضاییکوچی، رییس کمیسیون عمران مجلس درباره لایحه بودجه ۱۴۰۲، به اقتصاد۲۴ گفت: به نظر من، لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ هم به روال سابق است، یعنی مثل همیشه، بودجهای را بستهایم که ۸۰ درصد آن جاری و ۲۰ درصد آن عمرانی است و تحول و خلاقیت خاصی در بودجهبندی سال آینده نسبت به امسال دیده نمیشود.
وی افزود: نقاط ضعف بودجه سال ۱۴۰۲ به عنوان مثال در موضوع تامین مسکن است، یعنی در این حوزه، موضوع کمرنگ دیده شده است و انتظاری که داریم، محقق نخواهد شد. با اختصاص ۳۰ هزار میلیارد تومان به صندوق مسکن از نقطه مطلوب، فاصله زیادی داریم. امسال میبایست دو میلیون مسکن تحویل میدادیم که خیلی عقب هستیم و با این مدل نمیتوانیم در عرصه مسکن، رضایتمندی داشته باشیم. همچنین در خصوص بخش خصوصی در اجرای پروژههای عمرانی بسیار ضعیف هستیم و هیچ انگیزه و ظرفیتی برای بخش خصوصی ایجاد نکردهایم.
وی با اشاره به برنامه ششم توسعه گفت: در سال گذشته، حداکثر ۳۰ درصد برنامه توسعه اجرا شد و اصلاً کفایت نمیکرد و این عملکرد، قابل قبول نبود.
بیشتربخوانید: بودجه ۱۴۰۲ برای سفره معیشت مردم چه خوابی دیده است؟
نماینده جهرم با اظهار نارضایتی نسبت به میزان تخصیص بودجه امسال به حوزه انتخابی خود، گفت: متاسفانه تخصیص بودجه بر اساس و مبنای سفرهای دولت به استانها و مناطق انجام میشود و اگر سفر به استان و منطقهای انجام نشود، بودجه هم تخصیص داده نمیشود و به اعتقاد من، این روش هم، یکجور بینظمی در بودجه به وجود میآورد، زیرا در مجلس، چندین ماه با لایحهای که دولت میفرستد، درگیر هستیم؛ تا لایحه بودجه بررسی شود و در انتها، آن بودجهای میشود که ما موظفیم با آن حرکت کنیم و این یک بودجه سلیقهای بر اساس سفرهای دولت است. اگر دولت به استانی سفر کند، بودجه صد درصدی میدهد و اگر سفر نکند، هیچ بودجهای را به آن استان اختصاص نمیدهد. این بینظمی و بیبرنامگی، عدالت را زیر سوال میبرد. این مدل خوبی نیست که مبنای اختصاص بودجه، سفرهای استانی باشد.
رضایی تصریح کرد: ما بر اساس شاخصها و نیازهای کشور برای هر ردیف، عددی را تعریف و اولویتبندی کردهایم، اما وقتی که بر اساس سفرهای استانی باشد، میشود ارتباطات و فشار.
رییس کمیسیون عمران مجلس درباره میزان تخصیص بودجه سال آینده به پروژههای عمرانی گفت: پیشبینی در بودجه عمرانی سال آتی زیر ۳۰ درصد افزایش است که این درصد با توجه به افزایش تورم بالای ۴۰ درصد به معنای این است که شرایط سال آینده، بدتر از امسال خواهد بود و اگر حداقل ۴۰ درصد افزایش بودجه عمرانی تعریف میشد، تازه وضعیت امروز را پیدا میکردیم. البته زیاد هم نمیشود به دولت خرده گرفت، زیرا منابع و درآمدهای دولت نیز محدود است.
وی با بیان اینکه درآمد دولت نفت یا مالیات است که با فرار مالیاتی عدهای، فشار بر دوش کارمند و قشر ضعیف وارد میشود، تصریح کرد: اگر مبنای درآمد دولت از مالیات، با جلوگیری از افراد قدرتمندی است که از مالیات فرار میکنند تحقق یابد، گام درستی است، اما اگر فقط قشر ضعیف، کارمند و کسب و کار خرد بخواهند مالیات بپردازند، تامین درآمد دولت درست نخواهد بود. دولت به جای فشار بر کسبههای خرد باید مالیات بر خانههای خالی را اجرا کند که تا به حال فقط ۲۵ درصد اجرا شده است.